ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

στις

Ένα περίπου χρόνο μετά τα γεγονότα της Ερεσσού, η Χίος εξεγέρθηκε. Πλούσιοι Χιώτες έμποροι συνεργάστηκαν με τον Λυκούργο Λογοθέτη, αρχηγό των Σαμίων, ο οποίος αποβιβάστηκε στο νησί με 2500 άνδρες.

Οι Τούρκοι κλείστηκαν στο φρούριο. Μόλις ο σουλτάνος έμαθε τα γεγονότα, εξοργίστηκε. Άμεσα συνέλαβε τους Χιώτες που βρισκόντουσαν στην πόλη και αργότερα τους θανάτωσε. Παράλληλα, έστειλε τον ναύαρχο Καρά Αλή με 46 πλοία και 7500 άνδρες, να αφανίσει το νησί. Έτσι και έγινε. Η σφαγή, ήταν απο τις πλέον μεγάλες. Απο τις 100.000 του νησιού, μόλις 3.000 γλίτωσαν με Ψαριανά πλοία. Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο νησί, έδωσαν φρικιαστικές περιγραφές, που ενέπνευσαν το αριστούργημα του μεγάλου Φιλέλληνα ζωγράφου, Ευγενίου Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου». Χαρακτηριστικό, είναι και το δίστιχο:

Τούρκοι περάσαν πέρα ως πέρα

Η Χίος τ’όμορφο νησί , μαύρη απομένει ξέρα

Απο το αίμα που χύθηκε η θάλασσα κοκκίνισε έως τις ακτές του Τσεσμέ και ακόμα και σήμερα, το σημείο αυτό λέγεται «κάβο μελανός». Ο ατρόμητος Κωνσταντίνος Κανάρης, ανέλαβε την εκδίκηση μαζί με τον Πιπίνο. Εκμεταλλευόμενοι την αμέλεια των τούρκων να αφήσουν φρουρούς, την νύχτα που ξημέρωνε η μεγάλη εορτή των μουσουλμάνων, το μπαϊράμι, επιχείρησαν την πυρπόληση της ναυαρχίδας, ο Κανάρης, και της υποναυαρχίδας ο Πιπίνος. Ο δεύτερος, δεν θα τα κατάφερε. Η ναυαρχίδα όμως λαμπάδιασε και 2000 τούρκοι, σκοτώθηκαν. Ο Kαρά Aλής, δέχτηκε ένα φλεγόμενο κατάρτι στο κεφάλι και ξεψύχησε στην στεριά, στο ίδιο σημείο που είχε κρεμάσει τους προκρίτους της Χίου. Μετά από αυτό το κατόρθωμα, οι γενναίοι μας, επέστρεψαν ασκεπείς στα Ψαρά για να ευχαριστήσουν τον Θεό που τους φύλαξε.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα: Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *