ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

στις

Η ιστορία της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Από τότε χρονολογείται η πρώτη μαζική εισαγωγή μοτοσυκλετών που ήταν απομεινάρια των γερμανικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Ήδη από το 1946, τα λιβελογραφικά χρονογραφήματα του Στράτη Μυριβήλη στην εφημερίδα « Ελληνικόν Αίμα» δείχνουν ότι και τότε, όπως και τώρα, η μοτοσυκλέτα για τους μη μοτοσυκλετιστές ήταν συνώνυμο του θορύβου και του κινδύνου αλλά και μέσον γοητείας και ερωτικής προβολής. Ο πρώτος μοτοσυκλετιστής της ελληνικής λογοτεχνίας εμφανίζεται το 1938, στον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση. 

Η μοτοσυκλέτα υπάρχει στο σώμα της ελληνικής ποίησης με πολλούς τρόπους, σα μεταφορικό μέσο για προσωπική και επαγγελματική χρήση, σα μέσο που οδηγεί στη χαρά και στην απόλαυση, σα συμβολισμός, σαμ εικόνα, σα λέξη… 

Ο μοτοσυκλετιστής, σε αντίθεση με άλλους οδηγούς οχημάτων, έχει δική του ατομικότητα που αλληλεπιδρά  με το περιβάλλον μόνη της και όχι μέσω άλλου σχήματος. Η διάσταση μοτοσυκλετιστή – κοινωνικού συνόλου έχει και άλλη μία συνέπεια, τον χαρακτηρισμό του μοτοσυκλετιστή με επίθετα μυθικά και τραγικά, καμικάζε, μαύρος άγγελος εκδικητής, στρατηγός Κολοκοτρώνης, Αη- Γιώργης, δαίμονας, ιππότης του μεσαίωνα….. 

Η μοτοσυκλέτα στην ελληνική λογοτεχνία, Σπύρος Λαζαρίδης 

Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ 

Αριθ. 580

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *