ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: ΠΛΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

στις

Ο Πλάτων αναμφισβήτητα είχε πολιτικά ενδιαφέροντα, αλλά απογοητεύτηκε από τις  πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα κατά την τελευταία δεκαετία του 5ου προχριστιανικού αιώνα. Αμέσως μετά τη θανάτωση του Σωκράτη κατέφυγε στα Μέγαρα ζητώντας καταφύγιο κοντά στον ιδρυτή της Μεγαρικής φιλοσοφικής σχολής Ευκλείδη.  

Σωκράτης : « Για αυτό το λόγο σε ρώτησα Κέφαλε, επειδή μου έδωσες την εντύπωση ότι σου αρέσουν πάρα πολύ τα χρήματα. Αυτό κάνουν συνήθως όσοι δεν τα αποκτούν μόνοι τους, όσοι τα αποκτήσουν τα αρέσουν σε βαθμό διπλάσιο από τους άλλους. Διότι, όπως οι πατέρες τα παιδιά τους και όπως στους ποιητές αρέσουν τα ποιήματά τους, έτσι και όσοι αποκτούν χρήματα ασχολούνται σοβαρά με αυτά, επειδή είναι απόκτημά τους. Λοιπόν, είναι δύσκολοι στις συναναστροφές και δεν θέλουν να εκτιμούν τίποτε παρά μόνο τον πλούτο. 

« Εκτός από αυτή τη διαπαιδαγώγηση τους λοιπόν ένας μυαλωμένος άνθρωπος θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να έχουν οργανωμένα τα σπίτια και την περιουσία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά και να μην τους σταματήσουν να είναι άριστοι φύλακες και να μην τους ξεσηκώνει να βλάπτουν τους άλλους».

Πλάτων – Πολιτεία 1 

Εκδ. Ζήτρος 

Αριθ. 16 

 Σκάναρε και ακολούθησε το νήμα της έρευνας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *