Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ

στις

Το Κάμα Σούτρα (Kama Sutra ή Kamasutra) είναι ένα αρχαίο ινδικό κείμενο της σανσκριτικής λογοτεχνίας και χρονολογείται τον 2ο αιώνα μ.Χ. Αποτελεί μέρος μιας ομάδας κειμένων που ονομάζεται «Κάμα Σάστρα» (Kama Shastra) και είναι γνωστό παγκοσμίως και σαν «Το εγχειρίδιο του έρωτα». Το Κάμα Σούτρα είναι αφιερωμένο στις αρχές της απόλαυσης. Συντάχθηκε από έναν Ινδό σοφό, τον Μαλανάγκα Βατσιαγιάνα (Mallanaga Vatsyayana) που έζησε στη ιερή πόλη Μπενάρες. Χρησιμοποιεί ως πηγή την πλούσια συλλογή των ινδουιστικών ερωτικών κειμένων, τα οποία υπήρχαν ήδη εκείνη την εποχή. 

 Το πρώτο συνθετικό «Κάμα» είναι η ονομασία της θεότητας Κάμα γιου του Βισνού και της Λάξμι. Ο Κάμα προσωποποιεί τον ερωτικό πόθο. «Σούτρας» είναι μια ομάδα κειμένων που συντάχθηκαν ύστερα από την σύνταξη των Βεδδών. Περιλαμβάνουν οδηγίες και αφορισμούς πάνω σε πρακτικά ζητήματα, οικονομικά, πολιτικά, οικογενειακά, ερωτικά και δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θρησκευτικά κείμενα. 

Σκοπός του είναι να τονώσει τις απόμακρες σχέσεις των ζευγαριών που έχουν παντρευτεί από συνοικέσιο, μιας και πολλά ζευγάρια της τότε εποχής γνωρίζονταν για πρώτη φορά την ημέρα του γάμου τους. Όχι να διεγείρει τα ζευγάρια αλλά να τα διδάξει (όχι μόνο στάσεις του σεξ αλλά τρόπους συμπεριφοράς , κλπ). 

Το σύστημα των Καστών επέβαλε αυστηρά πλαίσια εύρεσης συζύγου, καθώς και το γεγονός ότι η γυναίκα κλεινόταν μέσα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ή μετά το γάμο της, εξαφάνιζε κάθε προσωπικό συναίσθημα, έκανε τη ζωή του αντρόγυνου πληκτική και αφόρητη. Έτσι η τόνωση αναζητούνταν στην πανάρχαιη τέχνη της ιεροδούλου. Ινδολόγοι θεωρούν πως οι κανόνες στο σεξ εντάσσονται στην περί Ντάρμα άποψη των Ινδών: γι αυτό και το έργο ξεκινά με την παράθεση των κανόνων του Ντάρμα. Όπως κάθε ανθρώπινη πράξη έτσι και η σεξουαλική υπόκεινται σε κανόνες και τεχνικές. 

Το περιεχόμενό του είναι χωρισμένο σε κεφάλαια από τον Άγγλο συγγραφέα Ρίτσαρντ Μπάρτον (Sir Richard Francis Burton), ο οποίος έκανε και την πρώτη μετάφραση το 1883: 

  1. 1. Εισαγωγή. 
  1. 2. Για την ερωτική ένωση 
  1. 3. Σχετικά με την ανεύρεση συζύγου 
  1. 4. Σχετικά με τη σύζυγο. 
  1. 5. Σχετικά με τις συζύγους άλλων ανδρών 
  1. 6. Σχετικά με τις πόρνες 
  1. 7. Για τους τρόπους με τους οποίους κάποιος ελκύει τους άλλους. 

Στο πρώτο μέρος του έργου, ο Βατσιαγιάνα απαριθμεί τις εξήντα τέσσερις τέχνες που κάθε κορίτσι καλής οικογενείας πρέπει να κατέχει -από το τραγούδι, το χορό και τη ζωγραφική ως το μασάζ, τη γνώση της αγιουβέρδικης ιατρικής και τα παιχνίδια με ζάρια- ο άριστος χειρισμός των οποίων εξασφαλίζει άνεση κι εκτιμάται στις εταίρες υψηλής τάξης. Κι αφού καταγράψει την καθημερινότητα ενός «εξέχοντος άνδρα» μαζί με σκέψεις γύρω από τις γυναίκες που πρέπει να συναναστρέφεται,περνά στο δεύτερο και διασημότερο μέρος του «Κάμα-Σούτρα», αυτό που αφιερώνεται στην ερωτική ένωση. 

Οι τρόποι προσέλκυσης του συντρόφου: ανθοκομική, μουσική, χορός, καλή μαγειρική , ραπτική, είναι μερικές από τις γυναικείες δεξιότητες. Περιγραφή ερωτικών στάσεων ακόμα και κάποιων ακροβατικών. Οι άνδρες και οι γυναίκες κατατάσσονται με κριτήριο τη σεξουαλική τους ανατομία και το μέγεθός της. 

Το Κάμα Σούτρα αποτυπώνει την σημασία που οι Ινδουϊστές δίνουν στον έρωτα, στην γενετήσια πράξη που συνεχίζει την Δημιουργία. Το σεξουαλικό στοιχείο είναι διάχυτο στην ποίηση και την εικονογραφία των Ινδών

«Δεν πρέπει ν’ αναζητήσει κανείς “πνευματικότητα” στο “Κάμα-Σούτρα”», τονίζει ο Γάλλος μελετητής Ζακ Παπέν. Όποιος όμως σκύψει πάνω απ’ αυτό το αρχαίο κείμενο, με το στομφώδες αλλά και περιπαιχτικό κατά τόπους ύφος, θ’ ανακαλύψει την εικόνα μιας κοινωνίας εύπορων, καλλιεργημένων και θρησκευόμενων ανθρώπων, με τις χαρές, τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους, ανθρώπων που λαχταρούν ν’ απολαύσουν τα πάντα στο έπακρο χωρίς να παραβούν ούτε τους νόμους ούτε την τρυφερότητα και την ευαισθησία τους. 

 Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Ιωάννα Μπάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *