ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

στις

   « Κρυµµένος µέσα στα σπλάχνα της ασηµόφλεβης γης σαν ανθρωποθεός θα κείτεται και θα είναι ζωντανός σαν προφήτης του Βάκχου ….»     
                            Ευριπίδης , « Ρήσος » 
 
Κατά τον Όµηρο αλλά και ορισµένους φιλοσόφους της αρχαιότητας η Θράκη κατείχε έναν ιερό χαρακτήρα , καθώς όπως οι ίδιοι πίστευαν , από αυτήν προήλθε στο σύνολο της η ιερή διδασκαλία και οι λαµπρές τελετουργίες των µυστηρίων . Όπως είναι γνωστό από τα ιστορικά στοιχεία που έχουν φτάσει σ ’ εμάς τους τελευταίους αιώνες , σ ’ όλο το έδαφος της επικράτειας της ανά τους αιώνες , παρουσίασε έναν µεγάλο και σηµαντικό πολιτισµό η σύνθεση του οποίου ήταν τόσο πολύπλοκη µ ε αποτέλεσµα ακόµη και οι σύγχρονοι µελετητές και ιστορικοί να µην έχουν καταλήξει σε κάποια σαφή συµπεράσµατα για τον χαρακτήρα του . Άλλωστε η ιερότητα που κατείχε η Θράκη τόσο για την θρησκευτική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων , όσο και για αρκετούς από τους µεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας , είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλη . Άλλωστε κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα και µέσα από τα λόγια του ίδιου του Πλουτάρχου , ο οποίος στο έργο του « Βίοι Παράλληλοι Αλέξανδρος – Καίσαρ » µας λέει πως η έννοια του « θρησκεύειν » προέρχεται από τις Θρακιώτισσες του Αίµου που είχανε µυηθεί στις τελετές των Ορφικών µυστηρίων . 
   Τα τελευταία χρόνια αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης του πολιτισµού αυτού , είτε µε την ίδρυση σχετικών πολιτιστικών σωµατείων είτε µε την διοργάνωση συνεδρίων , φαίνεται πως δεν αρκούν για την πλήρη ανάδειξη που θα άξιζε σ ’ αυτό τον πολιτισµό . Και αυτό γιατί επικεντρώνονται  μόνο στον πολιτιστικό χαρακτήρα που δηµιουργήθηκε στην Θράκη τους τελευταίους µόνο αιώνες , µε συνέπεια να αγνοούν το τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της αρχαίας Θράκης . 
   Μία µεγάλη παράληψη που αν τη συνδυάσουµε µε την ήδη υπάρχουσα αδιαφορία από πλευράς του κράτους , τότε εύλογα συνειδητοποιούµε τον κίνδυνο που διατρέχει σήµερα ο ανεκτίµητος Θρακικός πολιτισµός : τον κίνδυνο του αφανισµού του . 
   Στο παρόν κείµενο θα κάνουµε λόγο για τους ιερούς τόπους της θρακικής γης , που εκτός του ότι συνέδεσαν τον όνοµα τους τις Διονυσιακές και τις Ορφικές λατρείες , εδώ και αιώνες µας έδειξαν πως ουσιαστικά έχουνε « κάτι » που τους κάνει να διαφέρουν από τις υπόλοιπες εξίσου σηµαντικές τοποθεσίες της περιοχής . Κάτι που αν και σήµερα δεν είµαστε ακόµη σε θέση να το εξηγήσουµε , ωστόσο µας πείθει πως πρόκειται για πραγµατικούς τόπους δύναµης . 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Ζήσης Φυλλαρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *