Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

στις

Η οδός Ερμού είναι η πιο εμπορική οδός της πρωτεύουσας. Εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο επισκέπτονται τα μαγαζιά της για ψώνια, ειδικά σε περιόδους εορτών, όταν και φεγγοβολάει από τα πολλά φώτα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται. 

Η ιστορία της είναι πλούσια, αφού πρόκειται για έναν από τους πρώτους δρόμους που φτιάχτηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και ένας από τους βασικούς άξονες της καρδιάς του κέντρου. Οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Έντουαρντ Σάουμπερτ ανέλαβαν να σχεδιάσουν το σχέδιο πόλης από το 1833 κιόλας, λίγα χρόνια μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης. 

Από την αρχή λόγω θέσης σχεδιάστηκε για να γίνει το κέντρο του εμπορίου της Αθήνας. Και αυτό έγινε. Και παραμένει μέχρι σήμερα. Υπήρξε άλλωστε ο τόπος ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων στην παλιά Αθήνα, με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα και είδη ρουχισμού. Σε αυτό βοήθησε και το βιομηχανικό Μεταξουργείο, με το οποίο γειτονεύουν. 

Μπορεί η πρόσφατη οικονομική κρίση και η σημαντική ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου να έχουν προκαλέσει πλήγμα στα παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα κάθε πρωτεύουσας του κόσμου, αλλά οι έμποροι εξακολουθούν να πληρώνουν χρυσά τα ενοίκια στους πιο εμπορικούς δρόμους κάθε χώρας. 

Στον πιο ακριβό εμπορικό δρόμο του κόσμου, την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, και ιδιαίτερα στο κομμάτι ανάμεσα στην 49η και την 60ή Οδό, τα ενοίκια ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνουν ακόμη και τα 28.260 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Αντίστοιχες τιμές μπορεί να βρει κανείς μόνο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Causeway Bay του Χονγκ Κονγκ όπου οι ετήσιες τιμές διαμορφώνονται στα 25.670 ευρώ το τετραγωνικό. 

Τα ενοίκια αυτά προκύπτουν από ειδική έρευνα που παρουσιάζει κάθε χρόνο η εταιρεία ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ειδικεύεται σε ακίνητα υψηλής προβολής όπως είναι τα εμπορικά. Για να βγάλει αυτά τα στοιχεία η εταιρεία εξέτασε τις τιμές σε 451 εμπορικούς δρόμους 68 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ερμού παραμένει ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στη χώρα, αφού τα ενοίκια φτάνουν σε ετήσια βάση τις 2.640 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Οπως σημειώνει στην έκθεσή της ειδικά για την Ελλάδα η Cushman & Wakefield, οι αλυσίδες λιανικής και τα πολυκαταστήματα εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγοράς εμπορικών ακινήτων στη χώρα. «Η βελτίωση των οικονομικών θεμελιωδών βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης», αναφέρεται σχετικά. Η εταιρεία σημειώνει ακόμη ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων σε περιοχές – φιλέτα έχει βοηθήσει να καταγραφεί σε ετήσια βάση αύξηση ενοικίων που στην Ερμού φτάνει ώς το 12,8%, στη Μεταξά στη Γλυφάδα ώς το 4,3%, στην Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά το 4,5% και στη Σωτήρος στον Πειραιά 7,1%. Στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη οι αυξήσεις στα ενοίκια φτάνουν ώς το 3,8%. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι οι ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στην Ελλάδα δεν έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, αν κι αυτό αρχίζει σταδιακά να αλλάζει καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να ψωνίζουν με κύριο γνώμονα τις τιμές. 

Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος είναι η New Bond Street στο Λονδίνο, που πήρε περσι τα σκήπτρα από τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Στον δρόμο αυτό της βρετανικής πρωτεύουσας τα ενοίκια φτάνουν έως 16.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως. 

Η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης παραμένει ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο. Στη δεύτερη θέση έρχεται η εμπορική περιοχή Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τιμές ενοικίασης έχουν μειωθεί αφού οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ισορροπήσουν τη ζήτηση μεταξύ φυσικής παρουσίας και online αγορών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας υπηρεσιών real estate Cushman & Wakefield. 

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η λεωφόρος Champs Élysées στο Παρίσι, όπου το συνολικό ενοίκιο ετησίως ανά τετραγωνικό μέτρο υπολογίζεται σε περίπου 13.300.000 ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται o δρόμος New Bond του Λονδίνου με συνολικό ετήσιο ενοίκιο 12.400.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την πέμπτη θέση της λίστας συμπληρώνει ο δρόμος Ginza στο Τόκιο με συνολικό ετήσιο ενοίκιο 12.100.000 ευρώ. 

Η Champs Elysees στο Παρίσι έχει διατηρήσει τη φήμη της πιο ακριβής εμπορικής τοποθεσίας παρ΄όλο που έχει μειωθεί ο αριθμός των τουριστών που την επισκέπτονται όπως και τα χρήματα που ξοδεύουν. Η γαλλική πρωτεύουσα είναι το «σπίτι» πέντε δρόμων οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο ακριβούς στην περιοχή ΕΜΕΑ. 

Ο δρόμοςNew Bond του Λονδίνου– δεύτερος πιο ακριβός στην περιοχή ΕΜΕΑ- «είδε» τα ενοίκιά του να αυξάνονται κατά 14,3% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Η Via Montenapoleone στο Μιλάνο, παρουσίασε 20% ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ. 

Στις πιο ακριβές περιοχές συγκαταλέγεται και η τοποθεσία Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ, όπου ασκούνται πιέσεις να υπάρξει μείωση ενοικίων. 

Τι συμβαίνει στην Αμερική 

Στην Αμερική, μεγάλες αλυσίδες δέχονται πιέσεις από τη Wall Street να είναι όσο το δυνατό πιο επαρκείς, γεγονός που τις βάζει στη διαδικασία να κλείσουν υποκαταστήματα, τα οποία δεν έχουν τον αναμενόμενο τζίρο και να προβούν σε συγχωνεύσεις. 

Τα νούμερα ζαλίζουν. Ένα κατάστημα 100 τετ. μέτρων στις ακριβές περιοχές του Μανχάταν πληρώνει ενοίκιο από 80.000 μέχρι 270.000 ευρώ το μήνα ενώ τα μεγάλα flagship stores πληρώνουν έως και 15 εκατομμύρια. Φυσικά, οι τιμές αυτές υπαγορεύονται και υποστηρίζονται από τις πωλήσεις. Με 56 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο στην πόλη, τα καταστήματα της Νέας Υόρκης δεν έχουν έλλειψη πελατών.

Οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και τη Ζυρίχη και μάλιστα η οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας επωφελήθηκε από την ανατίμηση του φράγκου για να σκαρφαλώσει στην πρώτη τριάδα της κατάταξης για το 2010, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η περίφημη 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης διατήρησε τη φήμη της καθώς τα ενοίκια των καταστημάτων φτάνουν, κατά μέσο όρο, τα 16.257 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, υποστηρίζουν οι εξειδικευμένοι κτηματομεσιτικοί σύμβουλοι της εταιρείας Locationgroup. Ακολουθούν η Κόζγουεΐ Μπέι του Χονγκ Κονγκ, με ενοίκια στα 14.620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η Μπάνχοφστρασε της Ζυρίχης, όπου τα καταστήματα νοικιάζονται έναντι 7.711 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

“Το 2010 σημαδεύτηκε από μια υγιή αισιοδοξία και μια ελεγχόμενη επέκταση” υποστηρίζουν οι Ελβετοί κτηματομεσίτες, προσθέτοντας ότι η αγορά ακινήτων, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, ήταν “ορθά αποτιμημένη”.

Στην Ελβετία η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι των ξένων νομισμάτων οδήγησε την Μπάνχοφστρασε από την πέμπτη στην τρίτη θέση, μπροστά από τη συνοικία Γκίνζα του Τόκιο (7.345 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), τη Νιου Μποντ Στριτ του Λονδίνου (6.965 ευρώ) και τα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού (6.800 ευρώ). 

Η ελβετική οδός πάντως κατέχει και την πρωτιά του καλύτερου “κύκλου εργασιών” στον κόσμο, αφού οι πωλήσεις εκεί φέρνουν κέρδη ύψους 50.000 φράγκων (38.800 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Ιωάννα Μπάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *