ΣΕΞ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

στις

Οι θρησκείες μέσα στα χρόνια έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες πάνω στα διάφορα θέματα που αφορούν τις κοινωνίες, ερμήνευσαν τις γραφές και έθεσαν πολλές φορές τα όριά τους σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο. Ένα από αυτά είναι και  το σεξ, μια φυσική ανάγκη του ανθρώπου,η οποία ορίστηκε πολλές φορές ως αμάρτημα από διάφορες θρησκείες, χρησιμοποιήθηκε ως μέσω εκφοβισμού και δέχθηκε χιλιάδες κριτικές και απαγορεύσεις.

Αρχικά στον Χριστιανισμό συναντάμε από τις πιο πολλές απαγορεύσεις σχετικά με την ερωτική επαφή. Κάθε προγαμιαία σεξουαλική επαφή, είναι αμαρτία, το ίδιο όμως ισχύει και για την αυτοϊκανοποίηση. Το σεξ πρέπει να γίνεται μόνο για την αναπαραγωγή, αλλιώς θεωρείται πράξη αναίσχυντη. Άλλη μια μεγάλη αμαρτία για την θρησκεία μας θεωρείται και η οποιαδήποτε παραλλαγή της σεξουαλικής πράξης, καθώς είναι παρά φύση για τα δεδομένα της εκκλησίας. Το πρέπον είναι να αποφεύγεται η σωματική επαφή τις περιόδους της νηστείας, τις παραμονές επίσημων αργιών, όπως και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

Στον Καθολικισμό ακόμη και το σεξ με τον σύζυγο μπορεί να θεωρηθεί μοιχεία. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, σε ομιλία του το 1980, κάλεσε χιλιάδες πιστούς «να μην διενεργούν μοιχεία με τους συζύγους τους, επιθυμώντας το σεξ μόνο για την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση των ενστίκτων τους». Παράλληλα και εδώ βλέπουμε πως ο αυνανισμός γεννά αμαρτήματα .

Μέσα στους αιώνες και οι Πουριτανοί ασχολήθηκαν με το θέμα του σεξ. Μάλιστα, το όνομά τους, «Πουριτανοί», έχει συνδεθεί ιστορικά με τη σεξουαλική καταπίεση, αλλά η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική. Οι Πουριτανοί ήταν Άγγλοι Προτεστάντες του 16ου και του 17ου αιώνα, που ήθελαν να μεταρρυθμίσουν τη διεφθαρμένη εκκλησία της εποχής τους, με την επιβολή αυστηρών ηθικών και κοινωνικών κανόνων. Η πουριτανική κοινωνία είχε πολύ αυστηρούς κανόνες, όσον αφορούσε στους σεξουαλικούς παρτενέρ. Οι προγαμιαίες σχέσεις απαγορεύονταν διά ροπάλου και η μοιχεία τιμωρούνταν με θάνατο. Άπαξ και η σχέση ήταν ευλογημένη με τα δεσμά του γάμου, όμως, όλα επιτρέπονταν.

Άλλη μια θρησκεία που θέτει πολλές απαγορεύσεις και κανόνες στο σεξ είναι το Ισλάμ.

Ορισμένοι ειδικοί της μουσουλμανικής θρησκείας, ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια του σεξ, οι γυναίκες πρέπει να είναι τελείως γυμνές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι εμπλεκόμενοι στη σεξουαλική επαφή δεν πρέπει να κοιτάζονται στα μάτια. Σχετικά με την πολυανδρία, όταν μια γυναίκα, δηλαδή, έχει περισσότερους άνδρες, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση καθώς απαγορεύεται αυστηρά. Από την άλλη πλευρά, με την πολυγαμία, όπου οι άρρενες μπορούν να κάνουν σεξ με περισσότερες από μία γυναίκα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σύμφωνα με τις γραμμές του Κορανίου, ένας άνδρας μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερις γυναίκες ταυτόχρονα, αρκεί να έχει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Όσον αφορά τον αυνανισμό, επιτρέπεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνδρες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νυμφευθούν. Επίσης, σε πολλές ισλαμικές χώρες η κτηνοβασία είναι απολύτως νόμιμη, με μοναδική απαγόρευση να μη φάει κάποιος το ζώο με το οποίο συνευρέθηκε.Και στο θέμα τις μοιχείας υπάρχουν νόμοι. Σύμφωνα με το Χαντίθ, «Δεν υπάρχει κάτι που απεχθάνεται ο Θεός περισσότερο από τη μοιχεία». Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η σεξουαλική επαφή με μια άλλη γυναίκα είναι χειρότερη από το φόνο ή το βιασμό.

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στο Ισλάμ είναι οι προσωρινοί γάμοι, το σιγκέχ. Αυτό δημιουργήθηκε γιατί το σεξ εκτός γάμου είναι απαγορευμένο δια νόμου στο Ιράν, και έτσι προσφέρθηκε αυτό το «παραθυράκι».Ο γάμος μπορεί να λάβει χώρα με νύφες ακόμη και 9 ετών και να διαρκέσει από πέντε λεπτά έως 99 χρόνια ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για να «καλύψει» το προγαμιαίο σεξ.

Ένα πολύ λεπτό ζήτημα που έχει να κάνει με το σεξ και τη θρησκεία είναι οι γάμοι των ανήλικων παιδιών με πρόφαση τα ιερά κείμενα. Ο μεγάλος μουφτής σείχης Αμπτούλ Αζίζ, ο οποίος και, εμποτισμένος από τα “σοφά” νάματα του κορανίου, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στους γάμους κοριτσιών, ακόμα και κάτω των 15 ετών. Έτσι, με θρησκευτική βούλα, το θέμα έκλεισε και τα κοριτσάκια στην Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

Άλλο ένα έγκλημα γύρω από το σεξ που βρίσκει ακόμα δικαιολογίες μέσα από τη θρησκεία για να το συγκαλείπτουν είναι οι σκλάβες του σεξ. Το Κοράνιο που είναι το ιερό ευαγγέλιο όλων ανεξαιρέτως των μουσουλμάνων επιτρέπει σε ένα σωρό εδαφίων του τις σκλάβες του σεξ . Δηλαδή επιτρέπονται στους μουσουλμάνους να νυμφεύονται πιστές μουσουλμάνες γυναίκες τις οποίες θα πρέπει να προικίζουν και να τους εξασφαλίζουν έναν άνετο βίο(επιτρέπεται η πολυγαμία) .Επίσης τους επιτρέπει πέρα από τις νόμιμες συζύγους και όλες εκείνες «που το δεξί τους χέρι εξουσιάζει ».Αυτές δηλαδή που αγόρασαν στα σκλαβοπάζαρα ή που αιχμαλώτισαν κατά το τζιχάντ (χτυπήστε στο google Quran 4:24, 70:30 , 23:6) .

Περνώντας τώρα στον Ινδουισμό θα βρούμε μια πολύ διαφορετική αντιμετώπιση γύρω από το σεξ. Η Ινδία θεωρείται μια ιδιαίτερα συντηρητική χώρα επηρεασμένη από τον πουριτανισμό διάφορων ομάδων –συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ισλαμικών δυναστειών- αλλά και από την ιερατική κάστα που κυριαρχεί στον τόπο. Οι σεξουαλικοί κανόνες ήταν πολύ πιο φιλελεύθεροι πριν τον 13ο αιώνα, ενώ το σεξ είχε την ίδια σημασία με την κοσμική και την πνευματική ζωή.

Κάποτε υπήρχε μάθημα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.Το Kamasutra–η απόλυτη βίβλος των στάσεων- γράφτηκε στην αρχαία Ινδία μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π. Χ. Σύμφωνα με τον Κάρεν Αρμστρονγκ σε συγκεκριμένες σέκτες του Βουδισμού και του Ιουδαϊσμού χρησιμοποιούσαν το σεξ σαν μυστικιστική δραστηριότητα. Το Κάμα Σούτρα δεν είναι απλά ένα εγχειρίδιο για το σεξ, αλλά μια μέθοδος μετάβασης και πνευματικού διαφωτισμού.

Aν κοιτάξει όμως κανείς στα έγκατα της Ινδίας θα συμπεράνει πως οι φιλελεύθερες αυτές συνήθειες επιβιώνουν ακόμα και σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Στο ναό του Century Sun στην περιοχή Konark είναι χαραγμένα στους τοίχους ερωτικά μοτίβα. Το καλύτερο ωστόσο παράδειγμα ερωτικής τέχνης μπορεί να βρεθεί στην πόλη Khajuraho… Εκεί οι ναοί Hinduχ τισμένοι από τη δυναστεία Chandela μεταξύ του 950 και 1050, αναδεικνύουν έναν ερωτισμό που δύσκολα συναντά κανείς. Τα κτίρια ανακηρύχθηκαν από την UNESCO το 1986 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την ιστορία των σχεδίων έχουν ακουστεί πολλά. Οι περισσότερες εικασίες μαρτυρούν πως οι χώροι δημιουργήθηκαν για λατρεία και εκμάθηση των τεχνών, μία εκ των οποίων είναι και η ερωτική. Πολλοί πίστευαν πως ότι η απεικόνιση των σεξουαλικών δραστηριοτήτων στους ναούς ήταν καλός οιωνός για τα ξεκινήματα στη ζωή.

Επιστρέφοντας σε κάποιες δεισιδαιμονίες γύρω από το σεξ, εστιάζουμε στον Ιουδαϊσμό όπου σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο ο σύζυγος πρέπει να μένει μακριά από μια <<νίντα>> , που στην ορθόδοξη εβραϊκή κουλτούρα σημαίνει μια γυναίκα που έχει περίοδο. Σύμφωνα με το βιβλίο Τορά, που καταγράφει τους κώδικες ηθικής του ιουδαϊσμού, ο άνδρας απαγορεύεται να κάνει έρωτα με μια «νίντα». Ο Ιουδαϊσμός γενικώς είναι πιο φιλελεύθερη θρησκεία στον ερωτικό τομέα σε σχέση με πολλές θρησκείες, μεταξύ των οποίων ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός. Ωστόσο, ο ιουδαϊκός νόμος ξεκαθαρίζει ότι το σεξ –ή η στέρησή του– δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί εναντίον του συμβίου ή της συμβίας ως μιας μορφής όπλο.

Το σεξ σε μια πιο τελετουργική μορφή του συναντάμε σε διάφορες παγανιστικές θρησκείες , που διοργάνωναν παλαιότερα τελετές οργίων για την αύξηση της παραγωγικότητας των χωραφιών τους. Τελετές που πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα, έχουν να κάνουν με μαζικό αυνανισμό και ταυτόχρονη «κορύφωση» από τους συμμετέχοντες, ως επίκληση στους θεούς της γονιμότητας για να υπάρξει καλή σοδειά.

Από τη άλλη μεριά ο Ταοϊσμός έχει μια πιο φιλοσοφική βάση σαν θρησκεία και αυτή την τάση του την βλέπουμε και στην αντιμετώπιση του σεξ. Γενικά,βασίζεται στην πίστη της ύπαρξης του «τσι», της ζωογόνου δύναμης που υπάρχει στα πάντα.Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα, το «τσι» παίρνει τη μορφή του «τζινγκ», της ουσίας που μας χαρίζει ζωή. Οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι η απώλεια του τζινγκ μπορεί να προκαλέσει ασθένειες ή ακόμη και θάνατο. Απ’ όλες τις ουσίες που το σώμα παράγει, αυτό που σύμφωνα με τους Ταοϊστές περιέχει το περισσότερο τζινγκ, είναι το σπέρμα! Η πεποίθηση αυτή οδήγησε τους αρχαίους Ταοϊστές να πιστεύουν ότι ο άνδρας δεν πρέπει να χάνει μεγάλη ποσότητα σπέρματος. Έτσι, συμβούλευαν τους αρχαίους Κινέζους να μην εκσπερματώνουν κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, υπήρχε και μια επιπλέον πεποίθηση που έκανε τα πράγματα χειρότερα: Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης του τζινγκ θεωρούνταν το συχνό σεξ και μάλιστα με όμορφες παρθένες.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Ινώ Τζιμίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *