ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

στις

Το σεξ χρονολογείται ως ύπαρξη και πράξη πριν 50.000 – 60.000 χρόνια. Η ανάλυση του αρχαιότερου ολοκληρωμένου DNA σύγχρονου ανθρώπου οδήγησε τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι οι πρώτες επιμειξίες μεταξύ των Homo sapiens και των Νεάντερταλ έγιναν τότε.

Η τέχνη σαν όρος ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μένει μετέωρη ακριβώς. Με τον όρο  Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα.

Το σεξ σε κάθε μία από τις 7 τέχνες αφήνει το δικό του στίγμα. Ας αρχίσουμε με την Αρχιτεκτονική.

Η Αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών» που εφαρμόζεται ευρύτερα στην οίκιση και δόμηση του χώρο. Το Kama Sutra ενέπνευσε τον αρχιτέκτονα και εικονογράφο Federico Babina, να σχεδιάσει κτίρια που έχουν ανάγκη να δώσουν, αλλά και να πάρουν αγάπη.

O Babina θεωρεί πως όλα τα κτίρια έχουν σεξουαλική πλευρά αν τα κοιτάξεις καλύτερα με μια άλλη ματιά. Έτσι έχει εικονογραφήσει κτίρια να δοκιμάζουν στάσεις του Κama Sutra, γυρνώντας την πλάτη τους στο συνηθισμένο και αποζητώντας το αληθινό και αληθινό άγγιγμα. Κι έτσι γεννιέται το «Archisutra»όπως το ονομάζει ο ίδιος.

Κοντά στην Αρχιτεκτονική, έρχεται η δεύτερη Καλή Τέχνη, η Γλυπτική.

Γλυπτική ονομάζεται η τέχνη της καλλιτεχνικής δημιουργίας – έκφρασης, που εκτελείται μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων μορφών σε οποιοδήποτε μέσο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι διάφορα: σκληρά, όπως η πέτρα, το μάρμαρο, τα μέταλλα ή το ξύλο, ή και πιο μαλακά, όπως ο πηλός ή διάφορα πλαστικά (στη σύγχρονη γλυπτική). Είναι δυνατός ακόμη ο συνδυασμός διαφορετικών υλικών. Το πρώτο στάδιο είναι η εύρεση των αντικειμένων που θα παρουσιαστούν από τους γλύπτες.

Οι ναοί του Κατζουράχο, αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης για την Ινδία. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή Μάντια Πραντές, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Κάποιοι από αυτούς τους ινδουιστικούς ναούς, είναι γνωστοί για τα ερωτικά γλυπτά τους..

Οι ναοί κατασκευάστηκαν από τη δυναστεία των Τσαντέλα, μεταξύ 10ου και 13ου αιώνα. Φτιάχτηκαν 85 ναοί διαφορετικών ειδών αλλά σήμερα διασώζονται μόνο οι 20. Το σεξ στην γλυπτική δεν υπερτερούσε καθαρά και μόνο σε χώρες της Ανατολής αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αγάλματα όπως η «Παραμάνα» στην Μπολόνια της Ιταλίας, ο «Θνήσκων Γαλάτης» του 2ου αιώνα που βρέθηκε στη Μ.Ασία και το Αιώνιο είδωλο» του Γάλλου γλύπτη Αύγουστου Ροντέν, είναι ελάχιστα παραδείγματα από το πάθος που εξέφραζαν και συνεχίζουν να εκφράζουν οι καλλιτέχνες της 2ης τέχνης.

Δε θα μπορούσε κανείς να παραλείψει βέβαια, το εντυπωσιακό πάρκο των σεξουαλικών γλυπτών στην Κορέα. Η τοποθεσία του πάρκου δεν είναι τυχαία καθώς το νησί Jeju είχε χαρακτηριστεί ως «κέντρο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» μετά το τέλος του πολέμου στην Κορέα. Ένα πάρκο έκτασης όσο 2 γήπεδα ποδοσφαίρου περίπου και χρόνος για να το γυρίσει κάποιος περίπου 1 ώρα. Σαφώς απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε ηλικία κάτω των 19 ετών.

Ξεχωρίζουν βέβαια και κάποια αγάλματα, όπως είναι αυτό του τεράστιου χεριού και ζευγαριών να κάνουν διάφορες στάσεις σε διάφορους χώρους.

Η Ζωγραφική είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τέχνες παγκοσμίως. Γι’αυτό το λόγο φυσικά το σεξ είναι ως κύριο θέμα σε εκατομμύρια πίνακες. Από τους αρχαίους ήδη υπήρχαν πίνακες με ζευγάρια σε ερωτικές στιγμές αλλά και στιγμές στιγμιαίου πάθους.

Περίπου το 1530 όμως, γίνεται σάλος με τον πίνακα Κορέτζιο, με την ονομασία Jupiter and Io. Μπλε ομίχλη αγκαλιάζει μια γυμνή γυναίκα στον εξαιρετικά επεξηγηματικό πίνακα του Κορέτζιο, που αποτυπώνει την ποικιλομορφία της ελληνικής μυθολογίας. Η μεταμόρφωση του Δία σε ταύρο για να αποφύγει της υποψίες της Ήρας είναι αυτό που απασχολεί τον καλλιτέχνη στον συγκεκριμένο πίνακα.

Το 1814, κάτι πολύ προχωρημένο ταράζει την ηρεμία του κόσμου κι είναι το έργο της Ιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Κατσουσίκα Χοκουσάι – «The Dream of the Fisherman’s Wife». Στο αριστούργημα της Ιαπωνέζας ερωτικής καλλιτέχνιδας, Κατσουσίκα Χοκουσάι, η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα βουτά στα μαργαριτάρια και ικανοποιείται από δύο χταπόδια, που αιχμαλωτίζουν το γυμνό της σώμα. Στον εν λόγω πίνακα συνυπάρχει ο σουρεαλισμός με την απόλυτη λεπτομέρεια.

Στα πιο κοντινά χρόνια όμως, το 2009 στη Βρετανία παρουσιάστηκε ένα έργο από διαδοχικές εικόνες με μια γυναίκα να αυνανίζεται. Η ιδιαίτερη φιγούρα της βρετανικής τέχνης, Τρέισι Εμίν, δημιουργεί μια σειρά από κινούμενες εικόνες στις οποίες μια γυναίκα αυνανίζεται. Το έργο, φόρος τιμής στον Έγκον Σίλε, «πλέει» στα κύματα της μοναξιάς, του ενθουσιασμού, του λυρισμού και της ικανοποίησης. Το όνομα του έργου : Those Who Suffer Love

Ο πιο γνωστός τρόπος αλλά και ο πιο εύκολος τα παλαιότερα χρόνια, ίσως βέβαια και τώρα για κάποιους, είναι η συγγραφή. Δηλαδή η τέχνη της Λογοτεχνίας και της Ποίησης. Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».

Έχουν εκδοθεί αμέτρητα βιβλία για το σεξ που αφορούν τα δύο φύλα αλλά και το πώς το σεξ ενώνει ή απομακρύνει τον κόσμο. Κάποιο από αυτά τα σημαντικά βιβλία είναι ‘’Η φιλοσοφία του μπουντουάρ” του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ο οποίος συγγραφέας και φιλόσοφος αριστοκρατικής καταγωγής, ο οποίος φυλακίστηκε και έμεινε κλεισμένος σε άσυλο επί 32 χρόνια, καταδικασμένος για τις τολμηρές ιδέες του και το ανατρεπτικό έργο του. Το μυθιστόρημά του «Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1795 και αποτελεί μια σκανδαλώδη παρωδία των παιδαγωγικών μυθιστορημάτων που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία του 18ου αιώνα.

Επίσης , ”Το δέλτα της Αφροδίτης” της  Αναϊς Νιν. Η Αναϊς Νιν είναι ίσως η μόνη γυναίκα συγγραφέας που ύμνησε με ειλικρίνεια, χωρίς ανόητες, περιττές αναστολές τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Το έργο της, έμεινε στην ιστορία της λογοτεχνίας ως μια θαρραλέα γυναικεία γραφή που διεκδίκησε αυτό που για τους άνδρες ήταν ήδη κεκτημένο: την ερωτική απόλαυση.

Όσον αφορά την ποίηση, πάντοτε ο καθένας σε όποια στιγμή της ζωής του , γράφει ποίησης. Γιατί αυτό; Γιατί όλοι είμαστε ποιητές ενώ εκφράζουμε τα συναισθήματα μας..

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) με το ποίημα του ‘Επέστρεφε’ κλόνισε για τα τότε χρόνια το πανελλήνιο καθώς η ομοφυλία δεν ήταν άξια σεβασμού και διαδεδομένη όπως τώρα. Ακολουθεί απόσμασμα: Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,

αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με—

όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη,

κ’ επιθυμία παληά ξαναπερνά στο αίμα·

όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,

κ’ αισθάνονται τα χέρια σαν ν’ αγγίζουν πάλι.

Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται..

Η Μουσική και το σεξ διεγείρουν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου. Από την εποχή που ο Σαίξπηρ έγραφε «αν η μουσική είναι η τροφή του έρωτα, μη σταματάτε, παίξτε κι άλλο», μέχρι το περίφημο σύνθημα των ’60s, «sex, drugs and rock’n’roll», η γενετήσια πράξη εμπνέει και εμπνέεται από την απολλώνια τέχνη.

Το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνταν πλέον τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια – τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Ο Marvin Gaye είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές για να μπεις σε ερωτική διάθεση. Σίγουρα ένα τραγούδι κλισέ αλλά θεωρείται το τοπ κομμάτι που ο κόσμος έχει απίστευτη απόδοση στο σεξ ενώ ακούγεται ή έχει προηγηθεί.

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Πρόκειται για την παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων πραγματικών ή φανταστικών συμβάντων με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση των θεατών. Το σεξ στο θεατρικό σανίδι δεν εμφανιζόταν τόσο συχνά παλαιότερα αλλά ούτε και τώρα καθώς είναι πολύ προχωρημένο και συνεπώς προσβλητικό για κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Μία άκρως ερωτική θεατρική παράσταση η «Δεσποινίς Τζούλια» που γράφτηκε από τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ. Η υπόθεση έχει ως εξής: ένα βράδυ καλοκαιριού στην ξέφρενη γιορτή των υπηρετών όπου το αλκοόλ ρέει άφθονα, η κόρη του κόμη, Τζούλια, διεγείρει υπερβολικά τον βαλέ του πατέρα της, Ζαν, και τον προκαλεί ουσιαστικά να της κάνει έρωτα. Μόλις αυτό συμβεί, οι ισορροπίες διασαλεύονται και τα φύλα και οι εξουσίες αναποδογυρίζουν. Η παράσταση από την πρώτη της κιόλας προβολή θεωρήθηκε ίσως και οριακή αλλά αξέχαστη!

Μια πιο σύγχρονη τέχνη είναι η φωτογραφία. Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη και επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή.

Γνωστή για την ικανότητά της να αποτυπώνει προκλητικά χαριτωμένα τις νεανικές σκέψεις, η Sarah Bahbah, η φωτογράφος από την Παλαιστίνη που μεγάλωσε στην Αυστραλία και πλέον ζει στις ΗΠΑ, έχει δει από το 2014, που κυκλοφόρησε τη συλλογή «Sex and Take Out» τις εικόνες της να εκτίθενται σε χώρους όπως οι Scope, Art Basel Miami και Saatchi Gallery και να αναπαράγονται διαρκώς στο Instagram, όπου την ακολουθούν 375.000 και πλέον χρήστες.

H Εμμανουέλα Αργυροπούλου παρουσίασε στην 5η ατομική της έκθεση, φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από τους ερωτικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου εις ονόματι ‘έρωτας και φως’.

Τέλος, τα κόμικς που αναφέρονται και ως ένατη τέχνη ή ως εικοναφήγηση, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από διαδοχικές εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο ως εκφερόμενος λόγος τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου, ως περιγραφή σε λεζάντες, ως ηχητικό εφέ σε συννεφάκι με αιχμές, κ.λπ. Στο κόμικ υπάρχει αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων.

Τα «Dirty Comics» ήταν το είδος που γνώρισε στην Αμερική μεγάλη επιτυχία από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’50. Πρόκειται για μικρές οκτασέλιδες μαυρόασπρες ερωτικές ιστορίες συραμμένες με καρφίτσα και τυπωμένες σε κακής ποιότητας χαρτί. Τα υψηλά ποσοστά κέρδους δεν άφησαν ούτε τη μαφία αδιάφορη, και αυτή συνέβαλε στη διακίνησή τους στέλνοντάς τα με μπράβους στα βιβλιοπωλεία όπου πωλούνταν στους πιο ιδιαίτερους πελάτες.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βάγια Χρυσού Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *