ΑΝΤΡΕΪ ΤΣΙΚΑΤΙΛΟ

στις

Ο Αντρέι Τσικατίλο ήταν ο πιο γνωστός Σοβιετικός κατά συρροήν δολοφόνος. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1936 και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1994  Είναι επίσης γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Κόκκινος Αντεροβγάλτης» ή «χασάπης του Ροστώφ». Δολοφόνησε 53 ανθρώπους στην περιφέρεια του Ροστώφ αλλά και στις γύρω περιοχές της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν μέσα σε περίοδο 12 χρόνων (1978-1990).Σκότωνε παιδιά, άντρες και γυναίκες και έκοβε τα γεννητικά τους όργανα. Αφού τα ακρωτηρίαζε, τα έτρωγε όπως κι άλλα μέρη του σώματος τους. 

Ο Τσικατίλο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και έπειτα έγινε καθηγητής. Ήταν αφοσιωμένο μέλος του κομμουνιστικού Κόμματος αλλά το δημόσιο προφίλ του ήταν άψογο χωρίς να κινήσει ουδέ μια υποψία των αστυνομικών. Κατι όμως το οποίο ήταν λάθος καθώς ο πραγματικός Τσικατίλο ήταν ένα από τα χειρότερα και επικίνδυνα πρόσωπα. 

Η οικογένεια του ήταν πάμφτωχοι κι όπως πολλοί Ουκρανοί εκείνες τις δεκαετίες του ’30 – ’40 κόντευαν να πεθάνουν από ασιτία. Είχαν σημειωθεί αρκετά περιστατικά κανιβαλισμού όπου οικογένειες έτρωγαν τους νεκρούς συγγενείς και φίλους τους ώστε να επιβιώσουν. Πηγές αναφέρουν ότι η μητέρα του, τα πρώτα 5 του χρόνια ,του είχε πει πως κανιβάλισαν τον αδερφό του . Όλο αυτό βέβαια κατά πάσα πιθανότητα ήταν μια ιστορία όπου η μητέρα του τού έλεγε ώστε να μην τριγυρνάει τα βράδια έξω μόνος του ο Αντρέι. Η ιστορία αυτή όμως τον στοίχειωσε και σε συνδυασμό με την σεξουαλική ανικανότητα του, ήρθε το ξέσπασμα του – η επίθεση του- το Δεκέμβριο του 1978. 

Στις 22 Δεκεμβρίου 1978 ο 42χρονος τότε Τσικατίλο περιπλανιόταν στους δρόμους της Ρωσίας μέχρι που είδε από μακριά ένα μικρό κορίτσι με μαύρα μαλλιά. Του τράβηξε την προσοχή και την πλησίασε. Της πρόσφερε τσίχλες και το κορίτσι ενθουσιάστηκε καθώς εκείνη την εποχή στη Σοβιετική περιοχή ήταν σπάνιες λιχουδιές,όπως και τα υπόλοιπα γλυκά . Εκείνη την στιγμή ο Αντρέι κατάλαβε πως δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να παρασύρει το κορίτσι στο σπίτι που είχε αγοράσει κρυφά από την οικογένεια του. Κι έτσι κ έγινε. Το κορίτσι πήγε στο σπίτι υποθετικά να πάρει κι άλλα γλυκά όπου του είχε υποσχεθεί ο Τσικατίλο.  Εκείνο το βράδυ ήταν και το τελευταίο όμως δυστυχώς του κοριτσιού. Στη μάταιη προσπάθεια να  κακοποιήσει σεξουαλικά το 9χρονο κορίτσι ο Τσικατίλο , το μαχαίρωσε στα γεννητικά του όργανα κ έπειτα πέταξε το πτώμα σε ένα κοντινό ποτάμι . Οι αρχές δεν τον υποψιάστηκαν παρόλο που βρέθηκαν κοντά στο σπίτι του οι σταγόνες αίματος του κοριτσιού, καθώς διατηρούσε ένα δημόσιο προφίλ όπως προαναφέρθηκε  άψογο δίχως κανένα παράπτωμα. Κι αυτό ήταν η αρχή . Τίποτα δεν τον σταματούσε αφού σκότωσε και δεν πιάστηκε. 

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Σκότωνε για να εκπληρώνει τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις και ορμές. Το γεγονός πως τελικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα της δράσης του παντρεύτηκε δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει. Ο καθένας θα πίστευε πως θα σταματούσε καθώς παρά τα προβλήματα του στο σεξουαλικό τομέα κατάφερε και συνεβρέθηκε με τη σύζυγό του και μάλιστα απέκτησε και 2 απογόνους, ένα γιο και μια κόρη. 

Από το 1978 μέχρι το 1990 ο Τσικατίλο σκότωσε 53 ανθρώπους συνολικά. Απολάμβανε τις κραυγές τους και τον πόνο που φαινόταν στα μάτια του την ώρα που τους σκότωνε. Ήταν ηδονή όπως δήλωσε μετά τη σύλληψη του ο ίδιος. Μάλιστα ξερίζωνε τα μάτια των θυμάτων του γιατί πίστευε πως το πρόσωπο του δολοφόνου έμενε στην κόρη του ματιού της αποτυπωμένη. Ένα χαρακτηριστικό του ακόμα είναι το γεγονός πως κρατούσε ως ενθύμιο και ως τρόπαιο δόντια των θυμάτων ή τα γεννητικά τους όργανα, αν δεν τα έτρωγε. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει πως το αγαπημένο του μέρος του ανθρώπινου οργανισμού και σώματος είναι η μητέρα καθώς είναι μαλακή, ροζ και του άρεσε να τη μασουλάει.  

Στη ζωή του υπήρχαν 2 συλλήψεις. Η πρώτη όμως δεν είχε καμία σχέση με τις δολοφονίες που έκανε. Κατηγορήθηκε για μια μικροκλοπή κι αφού εξέτισε την ποινή των 3 μηνών συνέχισε να στα ανενόχλητος. Έγινε έρευνα βέβαια από τις αστυνομικές αρχές αν είναι ο δολοφόνος αλλά με αρνητικά αποτελέσματα καθώς ο Τσικατίλο είχε ομάδα αίματος Α και στα αρχεία της αστυνομίας το αίμα του δολοφόνου ήταν καταχωρημένο ως ΑΒ. Οπότε χωρίς πλήρη στοιχεία δεν μπορούσαν να τον κατηγορήσουν για δολοφονίες που είχαν δηλωθεί κι ας είχαν βρεθεί στην τσάντα του μαχαίρι και σχοινιά όταντον συνέλαβαν εκείνη την μέρατο 1984. 

Έξι χρόνια αργότερα όμως ήρθε το τέλος της εποχής του Τσικατίλο. Στις 6 Νοεμβρίου ο Τσικατίλο επέστρεψε στον σταθμόΝτονλεσκοζ.  Ένας αστυνομικός είχε παρατηρήσει πιτσιλιές αίματος στα παπούτσια του και μια κηλίδα στο πουκάμισο του. Δεν έδωσε όμως σημασία κ έκανε απλή αναφορά. Έπειτα στις 13 Νοεμβρίου βρέθηκε το πτώμα μιας 22χρονης κοπέλας κοντά στον σταθμό. Ετσι, βάση της αναφοράς του αστυνομικού πριν μέρες άρχισε η παρακολούθηση του Αντρέι Τσικατίλο. Επί 6 μέρες τον παρακολουθούσαν και συνειδητοποίησαν ότι πλησίαζε κοπέλες και παιδιά.  

Τελικά στις 20 Νοεμβρίου τον συνέλαβαν και βρήκαν απευθείας τα στοιχεία που τον συνέδεσαν με τα στοιχεία των δολοφονιών. Το μυστήριο με τους διαφορετικούς τύπους αίματος λύθηκε λίγες μέρες αργότερα. Ο Τσικατίλο ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν άλλο τύπο αίματος στο σπέρμα και άλλο στο υπόλοιπο σώμα.  

Το μικρό δάχτυλο του Τσικατίλο ήταν σπασμένο και ματωμένο και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι η πληγή είχε προκληθεί από ανθρώπινα δόντια. Το προτελευταίο θύμα του Τσικατίλο ήταν ο 16χρονος Βίκτορ Τισένκο, που είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση και είχε δαγκώσει το δάχτυλό του δολοφόνου.. 

Η δίκη του Τσικατίλο ξεκίνησε το 1992, ήταν κλεισμένος σε απομονωμένο κελί ώστε να αποφευχθεί ο ξυλοδαρμός από τους συγγενείς των θυμάτων. Μάλιστα, παρίστανε τον τρελό ελπίζοντας πως θα καταλήξει  σε ψυχιατρική κλινική κι όχι σε φυλακή. Γι αυτό και μια μέρα ξεγυμνώθηκε στο κελί του μέσα ώστε να τον νομίζουν για φρενοβλαβή, ψυχοπαθή. Το ξεγύμνωμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές στις δίκες του και συνοδευόταν τις περισσότερες κι από υποτιθέμενες κρίσεις. Δίχως όμως αποτέλεσμα κατέληξε σε κελί φυλακής με τιμωρία θανατική ποινή. Μια τιμωρία δίχως γυρισμό αλλά για τις δολοφονίες που έκανε και τον κανιβαλισμό αυτό, ήπια, καθώς η θανατική ποινή ήταν με τον τρόπο του πυροβολισμού. Μια σφαίρα στο κεφάλι. Ένας θάνατος ακαριαίος,  και χωρίς πόνο. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βάγια Χρυσού Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *