ΑΘΗΝΑ

στις

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία να φθάνει ως το 3.200 π.Χ.. Η Αρχαία Αθήνα ήταν μία πανίσχυρη περιτοιχισμένη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς.

Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας. Αυτό κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη σήμερα, η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής, βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Η περιοχή της Αθήνας και των προαστίων της, έχει πληθυσμό περισσότερο από 2.700.000 κατοίκους και έκταση 412 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη ολοφάνερη στην πόλη. Εκπροσωπείται από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με περιφημότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται βασικό ορόσημο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού. Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και ένας μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων.

Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό: «Ἀθῆναι» =Αθήνες, εξού και η μετάφραση Athens στην αγγλική γλώσσα, καθώς αποτελούσε “συνοικισμό” των διάσπαρτων δήμων της Αττικής. Σύμφωνα με το μύθο τους δήμους αυτούς τους συνένωσε ο Θησέας. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο.

Κατά τη μυθολογία λέγεται ότι η πόλη έχει το όνομα της θεάς Αθηνάς, αφού κέρδισε το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα σε έναν αγώνα για την ανάδειξη του καλύτερου δώρου προς την πόλη. Συγκεκριμένα, ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι, έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο προστάτης της πόλης. Οι δύο θεοί Ποσειδώνας και Αθηνά θα έκαναν από ένα δώρο στον Κέκροπα και τελικά το καλύτερο δώρο θα αναδείκνυε τον προστάτη. Έτσι, εμφανίστηκαν και οι δύο μπροστά στον Κέκροπα. Πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος και εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό. Έπειτα η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος και εμφανίστηκε μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας παραξενεύτηκε αλλά και εντυπωσιάστηκε από το δώρο της Αθηνάς και αποφάσισε να διαλέξει το δώρο της και κατά συνέπεια την ίδια ως προστάτιδα της πόλης. Έτσι η Αθήνα πήρε το όνομά της. Όμως, ο Ποσειδώνας θυμωμένος με τον Κέκροπα, καταράστηκε την Αθήνα να μην έχει ποτέ αρκετό νερό. Από τότε ξεκίνησε το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρούσε την Αθήνα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η Αθήνα διαθέτει πολλές πλατείες. Απ’ αυτές η κεντρικότερη είναι η πλατεία Συντάγματος, που πήρε το όνομά της από την εξέγερση του στρατού και του λαού στη συγκέντρωση που έγινε σ’ αυτήν την 3η Σεπτεμβρίου του 1843. Η συγκέντρωση αυτή πέτυχε την αποδοχή του Συντάγματος από τον Όθωνα και την ψήφισή του την επόμενη χρονιά από την Εθνοσυνέλευση. Είναι η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας και βρίσκεται δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων απ’ την πλευρά της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΕΡΜΟΥ

Η Οδός Ερμού, ένας πεζόδρομος μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που συνδέει την Πλατεία Συντάγματος με το Μοναστηράκι, είναι ένας καταναλωτικός παράδεισος, τόσο για τους Αθηναίους, όσο και για τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Γεμάτος με καταστήματα μόδας και εμπορικά κέντρα, που προωθούν τις σημαντικότερες διεθνείς μάρκες, ήταν το 2008 – 2009 στους πέντε ακριβότερους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης και ο δέκατος ακριβότερος δρόμος λιανικής πώλησης στον κόσμο.

ΠΛΑΚΑ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Η Πλάκα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, φημίζεται για την πλούσια νεοκλασική αρχιτεκτονική της, αποτελώντας μια από τις γραφικότερες περιοχές της πόλης. Παραμένει προνομιακός τουριστικός προορισμός με ταβέρνες, ζωντανές παραστάσεις και υπαίθριους πωλητές. Το γειτονικό Μοναστηράκι, από τη μεριά του, είναι γνωστό για σειρά μικρών καταστημάτων και αγορών, καθώς και για τη γεμάτη κόσμο υπαίθρια αγορά του και τις ταβέρνες με ειδικότητα στο σουβλάκι. Η πλατεία που βρίσκεται στο Μοναστηράκι έχει μια παλιά εκκλησία της Θεοτόκου, που κτίστηκε τον 11ο αιώνα και ένα οθωμανικό τέμενος-τζαμί που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

ΓΚΑΖΙ

Η περιοχή Γκάζι, η πιο πρόσφατη σε πλήρη ανάπλαση, βρίσκεται γύρω από ένα ιστορικό εργοστάσιο φωταερίου, που έχει σήμερα μετατραπεί στον πολυχώρο πολιτισμού Τεχνόπολις και περιλαμβάνει καλλιτεχνικούς χώρους, μικρά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια. Η επέκταση του μετρό στα δυτικά προάστια της πόλης έχει καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή από την άνοιξη του 2007, καθώς η μπλε γραμμή κάνει στάση σήμερα στο Γκάζι (σταθμός Κεραμεικός).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το Mουσείο της Ακρόπολης είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου του 2009. Εκτίθενται περίπου 4.000 αντικείμενα σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Το μουσείο βρίσκεται στην νότια κλιτύ της Ακροπόλεως, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Η κύρια είσοδος του κτηρίου βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ περικλείεται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσαίων.

Το σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί εμπλέκει τρεις συλλήψεις: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό.

Η κίνηση: Η διαδρομή του επισκέπτη σχηματίζει ένα τρισδιάστατο βρόγχο, προσφέροντας μια αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή ως την αίθουσα του Παρθενώνα και πίσω.

To φως: Το μουσείο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον φυσικό φωτισμό, καθώς παρουσιάζει κυρίως έργα γλυπτικής τα οποία απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φωτισμού από άλλους τύπους μουσείων.

Η αρχιτεκτονική: Το μουσείο δομείται γύρω από έναν πυρήνα από σκυρόδεμα με τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέσα στον πυρήνα τοποθετούνται οι χώροι υποστήριξης ενώ γύρω του, και στο αίθριο που δημιουργείται, αναπτύσσονται οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου.

Το κτήριο στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες θεμελιωμένους ανάμεσα στις αρχαιότητες για την καλύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Σε αρκετά σημεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου, τα δάπεδα είναι διαφανή, επιτρέποντας την θέαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων. Το μουσείο παρέχει ακόμη ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

ΜΕΤΡΟ

Το Μετρό της Αθήνας είναι το δίκτυο υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών, του Πειραιά και των προαστίων τους. Το μετρό της Αθήνας είναι το μοναδικό δίκτυο μετρό στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας – Πειραιά και προσφέρει επίσης πρόσβαση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στην ανατολική Αττική.

Το δίκτυο μετρό της Αθήνας αποτελείται από τρεις γραμμές με 61 συνολικά σταθμούς. Σε καθημερινή βάση, με το μετρό μετακινούνται κατά μέσον όρο 1.400.000 επιβάτες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Το Βασικό Έργο του Μετρό της Αθήνας άρχισε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 1992 και είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία δύο γραμμών, με συνολικό μήκος άνω των 20χλμ και 21 σταθμούς. Οι δύο αυτές γραμμές ήταν η Γραμμή 2: Σεπόλια – Δάφνη, με 12 σταθμούς και η Γραμμή 3: Κεραμεικός – Εθνική Άμυνα, με 9 σταθμούς

Το Βασικό Έργο δεν παραδόθηκε ενιαία, αλλά τμηματικά. Μετά από επτά χρόνια παραδόθηκε το πρώτο δίκτυο μετρό της Ελλάδας στο επιβατικό κοινό, το οποίο ενσωμάτωσε και την προϋπάρχουσα Γραμμή του Ηλεκτρικού.

Η υποδοχή του κόσμου ήταν ενθουσιώδης και εντύπωση προκάλεσε η καθαριότητα και η αισθητική των σταθμών, καθώς και η ταχύτητα του μέσου. Η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια που ανάγκασε τους υπεύθυνους της Αττικό Μετρό να ανοιγοκλείνουν τις εισόδους των σταθμών για να αποτραπούν ατυχήματα. Ειδικά στο Σύνταγμα, επικράτησε το αδιαχώρητο, όπως συνεχίζει να γίνεται βέβαια.

Η επόμενη επέκταση της γραμμής 3 ήταν η κατασκευή των σταθμών Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή σε υπάρχον τμήμα της γραμμής, όπως προβλεπόταν όταν παραδόθηκε η επέκταση προς το Αεροδρόμιο τον Ιούλιο του 2004. Η επαναλειτουργία του τμήματος Εθνική Άμυνα – Αεροδρόμιο, έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009, οπότε δόθηκε στο επιβατικό κοινό και ο σταθμός Νομισματοκοπείο.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρετεί την Αττική. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου του 2001 και αντικατέστησε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού, που εξυπηρετούσε για 60 χρόνια την Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ίδρυσε το Υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία. Το 2013, το αεροδρόμιο κατατάχθηκε ως 35ο σε επιβατική κίνηση στην Ευρώπη. Το αεροδρόμιο απέσπασε το 2008 τη διάκριση του «Χρυσού Μαξιλαριού» από την εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με περιβαλλοντικό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο «Πράσινου Κτιρίου», καθώς πέτυχε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Στέλλα Ταμπάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *