ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

στις

Γεννημένος στα 1932 στο χωριό Λεύκα της Κύπρου , ένα παιδί µίας φτωχής εργατικής οικογένειας , που από πολύ µικρός ζυµώθηκε µέσα στον µόχθο της εργασίας και της καθηµερινής πάλης της οικογενείας του.

Πολύ σκληρά εργαζόµενος ( αφού οι « δηµοκράτες » Άγγλοι φυσικά δεν απαγόρευαν την παιδική εργασία ) και παράλληλα µαθητής και ενεργό µέλος της ΟΧΕΝ , της χριστιανικής οργάνωσης η οποία αποτέλεσε φυτώριο για τους Επαναστάτες της ΕΟΚΑ . Σκληρά εργαζόµενος για να συντηρήσει τους γονείς και τα αδέρφια του , σπουδάζει παράλληλα λογιστική . Η πίστη του άσβεστη , ο λόγος του φωτιά , ατσάλι η ψυχή του . Έχει λάβει την απόφασή του να θυσιαστεί για την Πατρίδα , « Ο Θεός και η Πατρίδα µε καλούν , Πατέρα ζητώ την ευχήν σου », γράφει ο Μάρκος . Την 1η Απρίλιου 1955 ο Μάρκος ως ένας από τους εκλεκτούς καταδροµείς της ΕΟΚΑ , ηγήθηκε της επίθεσης εναντίον της τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας
( όργανο της Αγγλοκρατίας ) και στις 19 Ιουνίου 1955 οργάνωσε βοµβιστική επίθεση εναντίον του αστυνοµικού σταθµού της Πύλης Κερύνειας στη Λευκωσία .
Εντυπωσιακή ενέργεια ήταν το σαµποτάζ στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθµό Δεκελείας , εξαιτίας του οποίου η Λευκωσία βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι . Ο Μάρκος , επικεφαλής του σαµποτάζ , έχει γίνει ο φόβος και ο τρόµος των Άγγλων . Στις 25 Μαΐου 1955 ηγείται βοµβιστικής ενέδρας εναντίον του Άγγλου τυράννου Άρµιτεϊτζ στο κινηµατοθέατρο Παλλάς . Συνελήφθη από τους Άγγλους στις 30 Ιουνίου και φυλακίζεται στο Φρούριο της Κερύνειας . Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 δραπετεύει µαζί µε άλλους αγωνιστές και επικηρύσσεται για 5.000 λίρες . Καταφεύγει στα βουνά του Κύκκου , όπου οργανώνει την πρώτη αντάρτικη οµάδα της περιοχής µε την επωνυµία ” Ουρανός ” και διευθύνει πολλές καταδροµικές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων . Ξηµερώµατα της 19ης  Ιανουαρίου 1957 ο Μάρκος µε τους αντάρτες του µέσα σε σφοδρή θύελλα , προσπαθούν να ξεφύγουν στα βουνά γιατί οι Άγγλοι έπειτα από προδοσία τους καταδιώκουν .
Αρχίζει η µάχη και ο Μάρκος Δράκος πέφτει νεκρός µε σαράντα σφαίρες να έχουν γαζώσει το σώµα του . Ήταν 25 χρονών , και ο τρόµος που είχε κυριεύσει τους Άγγλους στο άκουσµα του ονόµατός του φαίνεται καθώς ακόµη και νεκρό τον έχουν δεµένο . Η θυσία του γίνεται ποτάμι πίστης του αγώνα και το αίµα του φωτιά που φωτίζει τον δρόµο της Επανάστασης . Τέτοιοι ήταν οι Έλληνες . Έτσι έγραφαν την ιστορία , σε µια στιγµή ζούσαν χίλιες ζωές . Σήµερα ένας φοβισµένος λαός , ένας πληθυσµός αγοραίων συνειδήσεων , πως αλήθεια µπορεί να παραδειγµατιστεί από τον Μάρκο Δράκο ; Το παράδειγµά του ας στέκει ακοίµητος φάρος για ΟΣΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ .

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *