ΜΑΧΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

στις

Με την έκρηξη της Επαναστάσεως, πολλές διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν για το που θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες ώστε να στερεωθεί. Εντύπωση προξένησε όµως η πρόταση του Κολοκοτρώνη, ο οποίος υποστήριξε πως ο ξεσηκωµός δεν µπορούσε να στερεωθεί εφόσον οι Τούρκοι κρατούσανε την Τρίπολη.

Με το σχέδιο του συντάχθηκαν οι Έλληνες και περικύκλωσαν την πόλη. Μόλις το έµαθε ο Χοθρσίτ πασάς, διοικητής της Πελοποννήσου, που πολεµούσε τον Αλή στα Γιάννενα, ανησύχησε γιατί εκεί, είχε την οικογένεια και τους θησαυρούς του.
Αµέσως έστειλε τον Μουστά µπέη µε 3500 επίλεκτους για να διασπάσει τον κλοιό. Αµέσως οι Έλληνες, αναπροσάρµοσαν τα σχέδιά τους. Ακολουθώντας τις συµβουλές του Κόλλια Πλαπούτα, έδωσαν µια σειρά µαχών τριγύρω από την πόλη στις προσπάθειες των Αλβανών, να λύσουνε την πολιορκία.
Η πρώτη, δόθηκε στο Βαλτέτσι, όπου 845 Μανιάτες µε αρχηγούς τον Κυριακούλη Μαυροµιχάλη και τον Μητροπέτροβα, µετά από διήµερη µάχη, ανάγκασαν τους εχθρούς σε υποχώρηση. Λίγες µέρες µετά, ο Νικηταράς, µε 200 άνδρες, εξολόθρευσε ένα σώµα Αλβανών. Από αυτή την µάχη, πήρε το προσωνύµιο « Τουρκοφάγος », αφού σκότωσε περί τους 800 εχθρούς µε το γιαταγάνι του. Ακολούθως, την γενναιότητα των Ελλήνων, γνώρισαν τα Βέρβαινα, το Λιµποβίτσι, το Αρκουδόρεµα και το Λεβίδι. Μετά από τις διαδοχικές συντριβές, ο κλοιός, έσφιξε ακόµα πιο πολύ, ώσπου, στις 23 Σεπτεµβρίου, η Τρίπολη, γινότανε Ελληνική.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *