ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

στις

Πολλές φορές τα πράγµατα δεν είναι µόνο αυτά που βλέπουµε ή ακούµε. Πάντα θα υπάρχει µια µεγαλύτερη αλήθεια από αυτήν που µας δίνεται. Όπως η ανθρώπινη ψυχή, έτσι και κάθε πόλη κρύβει πίσω της την δική της ιστορία, συνοµωσία και µυστήριο .

Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Θεσσαλονίκης και παρατηρώντας τα πάντα γύρω σας, αναρωτηθείτε. Μήπως υπάρχει µια παράλληλη πόλη πίσω από αυτήν; Κυρίες και Κύριοι καλωσήλθατε στην στοιχειωμένη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη έχει διανύσει µια ιστορική διαδροµή 2300 χρόνων περίπου, κατά την οποία υπήρξε σταυροδρόµι των Βαλκανίων και µια πόλη κλειδί για τους επερχόµενους αιώνες. Αρκετοί πολιτισµοί πέρασαν αφήνοντας το στίγµα τους, όχι µόνο µε τα µνηµεία τους, αλλά και µε τις παραδόσεις και τους θρύλους τους. Πολλοί αστικοί θρύλοι δηµιουργήθηκαν κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Οι δεισιδαιµονίες κυριαρχούσαν στην καθηµερινότητα των ανθρώπων µε τους βρικόλακες, τους δαίµονες και τα φαντάσµατα να αποτελούν ισχυρά πιστεύω για αυτούς. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν ή η δεύτερη Ιερουσαλήµ όπως την αποκαλούν, κάθε άλλο παρά συνηθισµένη πόλη είναι. Οι βυζαντινές εκκλησιές, οι υπόγειες κατακόµβες και τα παλιά εγκαταλειµµένα σπίτια συνθέτουν µια µελαγχολική ατµόσφαιρα στην όψη της. Μια ατµόσφαιρα που µας συνοδεύει σε κάθε µας σκέψη, που στοιχειώνει το κάθε µας βήµα… και η περιπλάνηση στην πόλη του µυστήριου ξεκινά.

ΣΠΙΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΔΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ, ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Περπατώντας σε γνωστά µέρη της πόλης, βλέπουµε πολλά σπίτια εβραϊκής προέλευσης να στέκονται στους δρόµους. Λέγεται πως η κάθε γωνία τους έχει το φάντασµα της. Τέτοια σπίτια συναντάµε απέναντι από τα δικαστήρια στην περιοχή του Βαρδάρη, καθώς και σε πολλά σηµεία κατά µήκος της οδού Βασιλίσσης Όλγας, τα όποια περιβάλλουν πολλοί µύθοι. Εδώ κατοικούσαν εβραϊκές οικογένειες αρκετά εύπορες. Όταν όµως ο πόλεµος χτύπησε την πόρτα τους, οι κάτοικοι του κάθε σπιτιού, σύµφωνα µε τον µύθο, προκειµένου να µην χάσουν τη πολύτιµη περιουσία τους, την έκρυψαν µέσα στους τοίχους των σπιτιών τους. Έκτοτε οι φήµες θέλουν τα φαντάσµατα των κατοίκων αυτών να παραµένουν ακόµα εκεί προκειµένου να φυλάξουν την περιουσία τους.
Μπορούµε όµως να πιστέψουµε σε αυτές τις οντότητες; Υπάρχουν φαντάσµατα; Κάνεις δεν έχει δώσει κάποια κοινά αποδεκτή απάντηση. Για κάποιους αυτό είναι πραγµατικότητα, ενώ για άλλους κάτι το φανταστικό. Για τους ερευνητές του µεταφυσικού πρόκειται για πνεύµατα νεκρών που βρίσκονται εγκλωβισµένα στη διάσταση µας, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τον τρόπο που πέθαναν. Άνθρωποι οι οποίοι βιώσαν µάλιστα έναν τραγικό και άδικο θάνατο. Μάλιστα µε βάση κάποιες απλές αρχές της φυσικής, βλέπουµε ότι καμία  μορφή ενέργειας δεν χάνεται, αλλά διαχέεται και υπάρχει. Τι θα µπορούσε άραγε να είναι λοιπόν ένα φάντασµα ; Ένα πνεύµα από κάποιον που πέθανε; Μια επανάληψη ενός γεγονότος στο χωροχρονικό συνεχές; Μήπως άραγε µια οφθαλµαπάτη του ανθρώπινου νου; Μια παραίσθηση; Κανείς δεν γνωρίζει.
Ακόµα και έτσι όµως, µε γνώµονα αυτές τις σκέψεις συνεχίζουµε την περιπλάνηση µας στην πόλη του µυστήριου. Περνάµε από την οδό της Βασιλίσσης Όλγας.
Στα σπίτια που αναφέραµε βλέπουµε ακόµα σταυρούς και εικόνες της Θεοτόκου. Λέγεται πως τοποθετήθηκαν έπειτα από κάποια δυσάρεστα γεγονότα. Φτάνουµε στον αριθµό 261-263. Μπροστά µας βρίσκεται το σπίτι που κατέχει τις περισσότερες φήµες περί φαντασµάτων.

ΣΠΙΤΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 261-263,POLTERGAIST

Η ιστορία του ξεκινά το 1919 όταν κτίστηκε. Αναφορές λένε ότι αρχικά ήταν ένα καζίνο το οποίο επισκεπτόντουσαν πολλοί Εβραίοι. Έπειτα όµως από κάποια χρόνια, την εποχή της κατοχής, φηµίζεται πως έγινε κέντρο βασανιστηρίων για πολλούς Εβραίους µε αποτέλεσµα το σπίτι να έχει θεωρηθεί από πολλούς µέρος µε αρνητική ενέργεια. Πολύ αργότερα πλέον κατά την δεκαετία του 80’ ένας εργολάβος ανέλαβε την κατεδάφιση του. Μετά όµως από λίγες µέρες εργασίας, ο εργολάβος καθώς και ο µηχανικός και ο αρχιτέκτονας που ανέλαβαν την κατεδάφιση του, βρήκαν το θάνατο, προς έκπληξη όλων, την ίδια µέρα. Έπειτα όµως ανέλαβαν την εργασία άλλοι εργολάβοι που και αυτοί µε την σειρά τους είχαν το ίδιο τέλος. Σοκαρισµένοι οι πάντες µιλούν γιαυτό το σπίτι πλέον ως στοιχειωµένο. Κατά πολλούς, οι ψυχές των ανθρώπων που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν άδικα, µένουν ακόµα σε αυτό το σπίτι. Κατά άλλους δε κάποτε µια οικογένεια τσιγγάνων είχε νοικιάσει τον πρώτο όροφο για να µείνει κάποιες µέρες. Το ίδιο βράδυ όµως έφυγαν χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν. Οι ιστορίες όµως για το σπίτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 261-263, δεν σταµατάνε εδώ. Κατά καιρούς είχε ειπωθεί πως τα βράδια ακούγονται περίεργοι θόρυβοι, κραυγές που στοιχειώνουν την σκέψη των γύρω κατοίκων καθώς και φώτα που αναβόσβηναν µόνα τους, ρίχνοντας περισσότερο σκοτάδι στην όλη υπόθεση.

Οι εκδοχές αυτές µας θυµίζουν το φαινόµενο, poltergeist, δηλαδή τα θορυβοποιά πνεύµατα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας µετακινήσεις αντικειµένων. Εικάζεται πως τέτοια φαινόµενα λαµβάνουν χώρο σε µέρη µε έντονα δραµατικό παρελθόν. Κάποιοι που ισχυρίζονται πως ήταν θεατές τέτοιων φαινοµένων, µιλούν για µετακινήσεις αντικειµένων µε το χαρακτηριστικό να υπάρχει µεγάλη γεωµετρική συµµετρία στις µετακινήσεις αυτές. Σαν µια οντότητα, ανώτερης διάστασης να παίζει  με τους επισκέπτες και την κατώτερη νοηµοσύνη τους.
Σήµερα πάντως το σπίτι αυτό, στέκει αγέρωχο στα τόσα χρόνια που πέρασαν. Ο πρώτος όροφος χρησιµοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος οικοδοµικών υλικών. Έπειτα από τα δραµατικά γεγονότα µε τους εργολάβους, δεν έχει ξανακουστεί τίποτα παρόµοιο όσον αφορά το σπίτι. Κάνεις πλέον δεν µιλάει γιαυτό. Εξάλλου τις ιστορίες αυτές τις πιστεύουν οι ροµαντικοί του είδους. Αλλά ίσως πάλι οι άνθρωποι κατά βάθος να γνωρίζουν πως αυτά τα γεγονότα όντως είναι πραγµατικότητα.


ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ, ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ

Συνεχίζοντας το ταξίδι µας στην πόλη του µεταφυσικού, βλέπουµε πως όλες αυτές οι φήµες περί φαντασµάτων µας φέρνουν στο µυαλό παλιές ιστορίες εξορκισµών. Την εποχή που οι µουσουλµάνοι έφευγαν και στη θέση τους ερχόντουσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ήταν συνηθισµένο φαινόµενο γι’ αυτούς να καλούν έναν παπά πριν εγκατασταθούν σε ένα εγκαταλειµµένο σπίτι προκειµένου να ξορκίσουν τα φαντάσµατα των προηγούµενων κατοίκων. Δεν ήταν λίγοι εξάλλου αυτοί που υποστήριζαν πως τα φαντάσµατα δεν ήταν τίποτα άλλο από δαίµονες που αρέσκονταν να διακωμωδούν το θάνατο του όποιου τυχόντα.
Έχοντας φύγει από τη Βασιλίσσης Όλγας φτάνουµε στην οδό Αγίου Δηµήτριου. Μπροστά µας η στήλη των Όφεων που φηµίζεται για την παράξενη ενέργεια που αναδίδει. Είναι ουσιαστικά µια σκαλιστή πέτρα, η οποία αποτελεί και το µόνο όρθιο ελληνιστικό µνηµείο στην πόλη. Η ονοµασία της διαφορικά από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι Γιλάν Μερµέρ. Κάποια µέρα λοιπόν, τα χρόνια εκείνα, ενώ κάποια εβραιόπουλα έπαιζαν εκεί τριγύρω, ξαφνικά παρατηρήθηκε πως είχαν µαζευτεί πολλά φίδια στην περιοχή. Το φαινόµενο αυτό σύµφωνα µε τα πιστεύω της εποχής το θεώρησαν σύµβολο του κακού. Έτσι κάλεσαν έναν ραβίνο ο οποίος προσπάθησε να τα αποµακρύνει µε τις προσευχές του αλλά δεν τα κατάφερε. Έπειτα λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν σε έναν μουσουλµάνο χότζα, ειδικό στους εξορκισμούς, µ ετά την παρέµβαση του οποίου, τελικά αποµακρύνθηκαν. Φανταστείτε πως την εποχή εκείνη µέχρι και συµµαχίες διαφόρων θρησκειών συνάπτονταν προκειµένου να αντιµετωπιστεί η ορδή των δαιµόνων. Και µέσα από αυτήν την περίεργη ιστορία βλέπουµε πως τα φίδια ανέκαθεν αφύπνιζαν έναν αρχέγονο φόβο στις καρδιές των ανθρώπων. Όπως και να έχει, αυτή η παράξενη µαρµάρινη κολόνα, έπειτα από αυτά τα γεγονότα, ονοµάστηκε στήλη των Όφεων.

ΑΝΩ ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΜΠΕΣ ΜΟΥΣΑ ΠΑΜΠΑ

Η περιήγηση συνεχίζεται. Επόµενος σταθµός µας το µέρος που κατέχει την πρωτιά στους δοξαστικούς µύθους. Αναφερόµαστε στην Άνω Πόλη, ένα µέρος µε παλιά αρχιτεκτονική, η οποία δηµιουργεί µια αλλόκοσµη όψη, κάνοντας µας να νοµίζουµε ότι είµαστε σε µια διαφορετική πόλη. Περπατώντας στα στενά τις σοκάκια, περνάµε από το τσινάρι, βλέπουµε µια οθωµανική κρήνη της οποίας η λεκάνη είναι από την ελληνιστική εποχή. Στα παλιά χρόνια, τα παιδιά απέφευγαν να παίζουν εκεί κοντά, µε τον φόβο να µην συναντήσουν όπως λεγόταν, νεράιδες … Το όλο µέρος αναδίδει µια ενέργεια που µας παρασέρνει σε σκοτεινές σκέψεις.
Μπροστά µας τώρα η πλατεία Τερψιθέας και ο περίφηµος τουρµπές του Μουσά Μπάµπα. Το δερβίσικο αυτό µαυσωλείο έχει τη δικιά του ιστορία. Μέχρι το 1923 φιλοξενούσε τα οστά του Μουσά Μπάµπα, ενός µουσουλµάνου αγίου. Λέγεται ότι είναι στοιχειωµένος. Έχει ειπωθεί από διάφορους ότι έχουν δει το φάντασµα του δερβίση να περιφέρεται γύρω από το µαυσωλείο τα βράδια. Είναι πάντως αδιαµφισβήτητο πως πρόκειται για µέρος µε ισχυρή σουφική ενέργεια. Παρ’ όλες βέβαια τις παράξενες ιστορίες, παρατηρούµε κάτι ακόµα περίεργο. Στην βάση του τουρµπέ υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωµένο στον Άγιο Γεώργιο. Και τούτο γιατί όλος περιέργως οι χριστιανοί ταύτιζαν τον Μουσά Μπάµπα µε τον δρακοκτόνο άγιο! Και όχι µόνον αυτό. Το µέρος παρόλο που ήταν τόπος προσκυνήµατος για τους µουσουλµάνους, µέχρι το 1930 οι χριστιανοί το θεωρούσαν επίσης σηµείο προσευχής προς τον Άγιο Γεώργιο. Μάλιστα σύµφωνα µε διηγήσεις κάποιων χριστιανών σε µουσουλµάνους την εποχή εκείνη, λεγόταν πως ο Μουσά Μπάµπα δεν ήταν κανένας άλλος από τον Άγιο Γεώργιο µεταµορφωµένο, προκειµένου, να αλλαξοπιστήσει τους µουσουλµάνους!

ΑΝΩ ΠΟΛΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΕΔΙΑ, ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΟΔΟΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΣΤΟΕΣ 

Η Άνω Πόλη όµως έχει και άλλα µέρη για να παρατηρήσει κανείς. Είναι ένα µέρος µε τόσες αφηγήσεις και πολιτισµικό πλούτο που και η κάθε γωνία του έχει το δικό του παρελθόν. Δεν θα µπορούσαµε λοιπόν στη περιπλάνηση µας να µην παρατηρήσουµε την εκκλησία του Όσιου Δαβίδ µε το υπέροχο ψηφιδωτό στο εσωτερικό της που αναπαριστά το όραµα του Ιεζεκιήλ. Καθώς επίσης και τους Κήπους του Πάσα και τα περίεργα σύµβολα που το συνοδεύουν. Τώρα όµως θα ασχοληθούµε στην πασίγνωστη οδό της Μαύρης Πέτρας που είναι ίσως και το πιο φηµισµένο σηµείο για την παράξενη ενέργεια που αναδίδει.
Αυτή τη στιγµή ξεφεύγουµε λίγο από τις µέχρι τώρα θεωρίες φαντασµάτων που αναφέραµε και περνάµε σε µια εκδοχή µε άλλη αίσθηση του µεταφυσικού. Η οδός Μαύρης Πέτρας είναι ένας στενός και κατοικήσιμος δρόµος για τον οποίο ακούγονται αρκετές θεωρίες µεταφυσικών φαινοµένων. Η επικρατέστερη είναι πως πρόκειται για έναν δρόµο που στο τέρµα του εµφανίζεται µια αλλόκοσµη πύλη κάθε 3 ή 15 µέρες, τα µεσάνυχτα, η οποία οδηγεί σε άλλες διαστάσεις. Το που ακριβώς κανείς δεν έχει πει. Πιθανόν βέβαια να οδηγεί τον ταξιδιώτη σε παράλληλα σύµπαντα και σε κόσµους παρόµοιους µε τον δικό µας. Λέγεται πάντως πως η πύλη παραµένει προσβάσιµη για 15’. Υπάρχει όμως και ένας άλλος µύθος που θέλει την συγκεκριµένη οδό να βρίσκεται πάνω από ένα σύµπλεγµα σπηλαίων και στοών, επηρεαζόµενη από τα ενεργειακά τους πεδία και δηµιουργώντας µια ενεργειακή φόρτιση.
Λέγοντας ενέργεια, αναφερόµαστε σε ενεργειακά πεδία. Κάθε χώρος χαρακτηρίζεται από το δικό του ενεργειακό πεδίο το οποίο µπορεί να είναι φορτισµένο είτε θετικά είτε αρνητικά. Πιθανόν, η φόρτιση του ενεργειακού πεδίου να επηρεάζεται από γεγονότα ή ανθρώπους που άφησαν το στίγµα τους στους χώρους αυτούς. Να θυµίσουµε ότι οι ναοί των αρχαίων Ελλήνων ήταν συνήθως κτισμένοι σε τόπους  με θετική ενεργεία όπου υπήρχε και γεωµετρική σύνδεση µεταξύ τους. Μήπως ισχύει κάτι παρόµοιο και για την οδό της Μαύρης Πέτρας και όχι µόνο; Και τούτο γιατί παρατηρείται πως πολλά γνωστά µέρη της Θεσσαλονίκης έχουν µεταξύ τους µια γεωµετρική σύνδεση σχηµατίζοντας διάφορα σύµβολα. Πιθανώς από την άλλη τα περίεργα σύµβολα που υπάρχουν σε αρκετά καπάκια των υπονόµων να χαρτογραφούν έναν ενεργειακό χάρτη. Λέτε πάλι ο γεωµετρικός συνδυασµός των διαφόρων περιοχών σε συνδυασµό µε συγκεκριµένη ενεργειακή φόρτιση να συντελεί στη δηµιουργία πυλών προς άλλες διαστάσεις όπως ακούγεται και στο µύθο της οδού Μαύρης Πέτρας;
Όπως και να ’χει κάπου εδώ αγγίζουµε και ένα άλλο µεγάλο µυστήριο που καλύπτει την πόλη της Θεσσαλονίκης και αυτό είναι οι υπόγειες στοές και σήραγγες που αποτελούν ένα ολόκληρο δίκτυο κάτω από τους τσιµεντένιους δρόµους. Κατά καιρούς πολλοί ασχολήθηκαν µε τις υπόγειες αυτές διαδροµές και το επίσηµο πλάνο µιλεί για 3 βασικά υπόγεια δίκτυα.
Το πρώτο ονοµάζεται στενή σήραγγα. Η δηµιουργία της τοποθετείται στον καιρό που χτίστηκε το ελληνιστικό τείχος και το λιµάνι της Θες/νίκης ενώ η τεχνοτροπία της παραπέµπει στον καιρό των Πτολεµαίων. Η σήραγγα ξεκινούσε από τα κάστρα και κατέληγε προς το τότε λιµάνι, περνώντας από την εκκλησία των 12 Αποστόλων, δίπλα από το ελληνιστικό θρησκευτικό κέντρο και από την σηµερινή οδό Διοικητηρίου και µετέπειτα κάτω από τα ανάκτορα που τότε βρίσκονταν στο ίδιο µέρος µε τα επόµενα βυζαντινά.
Η δεύτερη υπόγεια διαδροµή αφορά την φαρδιά σήραγγα. Ξεκινώντας και αυτή από τα τείχη, περνούσε στην οδό Βύζαντος στην οποία είναι µέχρι σήµερα σκαµµένη και εκτιθέµενη ένα τµήµα της, έπειτα συναντούσε τα υπόγεια του Αγίου Δηµητρίου και κατέληγε στην θάλασσα κατεβαίνοντας στις καµάρες του Ρωμαϊκού στρατοπέδου στην πλατεία χαλκέων στο σηµερινό ύψος της Αριστοτέλους.
Η Φαρδιά και η Στενή σήραγγα ήταν λοιπόν οι 2 βασικές που επιτελούσαν στρατιωτικούς σκοπούς. Αργότερα οι χριστιανοί της ρωµαϊκής περιόδου δηµιούργησαν ένα σύστηµα κατακοµβών παράλληλο µε αυτές. Αυτές χρησιµοποιούνταν ως σηµεία θρησκευτικής λατρείας και ως έξοδοι διαφυγής. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα τεράστιο σύστηµα στοών το οποίο συνέδεε τους περισσότερους χριστιανικούς ναούς µε βασικό το ναό του Όσιου Δαβίδ στην Άνω Πόλη.
Τέλος αφήνουµε,µια τρίτη στοά, την στοά των Κάστρων, η οποία ένωνε τον Λευκό Πύργο µε το επταπύργιο. Φηµίζεται ότι ήταν τόσο φαρδιά και ψηλή που χωρούσε να περάσει άνετα ένας καβαλάρης µε το άλογο του.
Στις µέρες ας λόγω της ανοικοδόµησης της Θες/νίκης όλες οι περίφηµες στοές και σήραγγες έχουν µπαλωθεί για χάρη του εκσυγχρονισµού. Δεν θα πάψει όµως να υπάρχει η παλιά µυστική Θεσσαλονίκη 4-6 µέτρα κάτω από την σηµερινή η οποία θα κρύβει τις δικές της ιστορίες.

Κάπου εδώ τελειώνει η περιπλάνηση µας στις άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης. Από το στοιχειωµένο, για κάποιους, σπίτι στην οδό Β . Όλγας έως τα σοκάκια της Άνω Πόλης, αλλά και σε οποιαδήποτε γωνιά της µε το δικό της θρύλο, πάντα θα υπάρχει χώρος για µια αλήθεια διαφορετική από αυτήν που µας δίνεται. Και ο άνθρωπος πάντα θα αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό στην συνείδηση του για το τι είναι αληθινό και τι φανταστικό. Περιπλανηθείτε, αναζητήστε, νιώστε, αλλά και προσέξτε, γιατί σύµφωνα µε τους θρύλους, όλο και κάποιο στοιχειό θα σας παρακολουθεί .

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *