Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ HARRY POTTER 

στις

Τα βιβλία που αγαπήθηκαν από τον κόσµο όσο κανένα άλλο… Μεταφρασµένα σε 67 γλώσσες και µε περισσότερες από 400 εκατοµµύρια πωλήσεις παγκοσµίως, για πολλούς από µας, τα βιβλία της J.K. Rowling ήταν µια συντροφιά στα παιδικά και στα εφηβικά μας χρόνια.
Η έρευνα αυτή έχει σκοπό να παραλληλίσει τα προϊόντα της φαντασίας της συγγραφέως µε πραγµατικές καταστάσεις και γεγονότα, ώστε να αναζητηθεί η προέλευση των πρώτων.
Η ιστορία του µικρού µάγου προκάλεσε αντιδράσεις, άλλοτε θετικές κι άλλοτε αρνητικές.
Οι αρνητικές επικεντρώθηκαν στο ότι τα βιβλία αυτά προωθούν τη Μαγεία στα παιδιά και κατ ’ επέκταση τη λατρεία του Σατανά. Μια τέτοια άποψη, βέβαια, θα τη χαρακτηρίζαµε ως αβάσιµη και παντελώς ανόητη.
Όταν η οικογένεια του Ron Weasley ( ενός από τους 3 πρωταγωνιστές ) ταξιδεύει στην Αίγυπτο (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), η Ερµιόνη παραδέχεται : «Πραγµατικά ζηλεύω. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι µάγοι ήταν καταπληκτικοί». Πιθανόν θα συµφωνούσε µε τους περισσότερους ακαδηµαϊκούς που θεωρούσαν την Αίγυπτο ως την πηγή της µαγικής τέχνης.
Τα ιερογλυφικά, οι εικόνες που χρησιµοποιούσαν οι Αιγύπτιοι στη γραφή τους, καταγράφουν ότι η αιγυπτιακή µαγεία και θρησκεία ήταν στενά συνδεδεµένες µεταξύ τους. Οι Αιγύπτιοι θεοί, εν αντιθέσει µ ε εκείνους σε άλλους πολιτισµούς, προσέφεραν στην ανθρωπότητα τη µαγική γνώση. (π. χ. ο Προµηθέας έπρεπε να ξεγελάσει τους θεούς για να δώσει στους ανθρώπους τη γνώση) Σύµφωνα µε τους αρχαίους Αιγυπτίους, η µαγεία δηµιουργήθηκε υπό τη µορφή του θεού Heka, αµέσως µετά τη δηµιουργία του κόσµου, και το όνοµα αυτού σήµαινε από τούδε και στο εξής «µαγεία ». Έπειτα, φυσικά, η λέξη αυτή µεταφράστηκε και στα ελληνικά ως «µαγεία ».
Ένας άλλος Αιγύπτιος θεός, ο Thoth, ήταν ακόµα πιο στενά συνδεδεµένος µε τη µαγεία. Ήταν κυρίαρχος των θεραπευτικών τεχνών – που πάντα συσχετίζονταν µε τη µαγεία σε διάφορες κουλτούρες – καθώς και της αστρονοµίας και των µαθηµατικών. Συχνά απεικονιζόταν κρατώντας µια γραφίδα, και λεγόταν ότι έγραφε απόκρυφα βιβλία που αποκάλυπταν τα µυστήρια της αλχηµείας και της επιστήµης. Μέσω του αιγυπτιακού πολιτισµού, θα λέγαµε, εξαπλώθηκε η τέχνη της µαγείας στο Δυτικό κόσµο. Οποιαδήποτε σύνδεση µε τον Σατανισµό είναι σαφώς πολύ µεταγενέστερη, και είναι αστείο να συνδέουµε την Μαγεία του Harry Potter µε τη Μαύρη Μαγεία. Εξ άλλου, η διάκριση ανάµεσα στο καλό (Harry Potter, Dumbledore κ. λ. π.) και στο κακό (Voldemort) είναι προφανής.

Οι Θανατοφάγοι (Death eaters)

Είναι µια οµάδα µάγων που συνδέονται κυρίως µε τη Σκοτεινή Μαγεία. Η ταύτιση της Σκοτεινής µε της Μαύρης Μαγείας είναι λανθασµένη, καθώς η δεύτερη αναφέρεται ξεκάθαρα στη λατρεία του Εωσφόρου ενώ η πρώτη σε οτιδήποτε αποσκοπεί στην επικράτηση του κακού για την εξυπηρέτηση συµφερόντων. Οι θανατοφάγοι είναι οι υποστηρικτές του Voldemort, του σκοτεινότερου και ισχυρότερου µάγου όλων των εποχών. Περιγράφονται να φορούν µανδύες µε µυτερές κουκούλες και µάσκες στα πρόσωπά τους. Φαίνεται να επιδεικνύουν έντονες ρατσιστικές τάσεις έναντι αυτών που δεν είναι «καθαρόαιµοι»µάγοι, αλλά όπως τους αποκαλούν, «λασποαίµατοι» (mudbloods). Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, παραπέµπουν στην ρατσιστική οργάνωση Ku Klux Klan.

Tο σκοτεινό σηµάδι (The Dark Mark)

Είναι το σύµβολο του Voldemort και των Θανατοφάγων. Στο Harry Potter and the Goblet of Fire περιγράφεται «Κάτι τεράστιο, πράσινο και λαµπερό εµφανίστηκε στο σκοτάδι… ήταν ένα κολοσσιαίο κρανίο, που σχηµατιζόταν από σµαραγδένια αστέρια, µε ένα ερπετό να βγαίνει από το στόµα του σαν γλώσσα. Το σκοτεινό σηµάδι είναι η εκδοχή του Voldemort για το « σηµάδι του διαβόλου», µια παράδοση από τον Μεσαίωνα. Σύµφωνα µε έναν δαιµονολόγο του Μεσαίωνα, « Ο διάβολος αφήνει σηµάδια πάνω σε αυτούς που θεωρεί ως πιστούς του. Το σηµάδι ποικίλλει σε σχήμα και σε µέγεθος. Μερικές φορές είναι σα λαγός, σα βατραχοπόδαρο, άλλες σαν αράχνη. Σαν κουτάβι ή σαν αρουραίος. Αποτυπώνεται στα πιο κρυφά σηµεία του σώµατος. Οι άνδρες µπορεί να το έχουν κάτω από τα βλέφαρα ή τις µασχάλες τους, στα χείλη ή στους ώµους. Οι γυναίκες γενικά το έχουν στο στήθος τους ή στα γεννητικά τους όργανα.» Φυσικά, εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, πολλοί είχαν κατηγορηθεί αδίκως ως µάγοι ή µάγισσες για κάποιο εκ γενετής σηµάδι που έφεραν.
Άλλη σύνδεση µε τους Θανατοφάγους και το σηµάδι τους θα µπορούσε να γίνει και µε την µυστική αδελφότητα skull and bones των οποίων το σύµβολο παρουσιάζει οµοιότητες.

Το κύπελλο της φωτιάς 

«Είναι ένα τραχιά σκαλισµένο κύπελλο, το οποίο θα ήταν εντελώς ασήµαντο αν δεν ήταν γεµάτο µε µπλε και άσπρες φλόγες που χορεύουν», γράφει η Rowling στο Harry Potter and the Goblet of Fire. Με µαγικό τρόπο, επιλέγει συγκεκριµένους µάγους να διαγωνιστούν στο Τρίαθλο Μαγείας. Αυτή η πρόκληση και η µυστηριώδης του προέλευση, συνδέουν τον Harry και τον Cedric Diggory µε τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου και τη Στρογγυλή Τράπεζα. Το κύπελλο της φωτιάς είναι παρόµοιο µε ένα άλλο κύπελλο που έχει εγείρει στο παρελθόν πολλές µάχες και αναζητήσεις: Το Ιερό Δισκοπότηρο. Είναι αυτό από το οποίο υποτίθεται ότι ο Χριστός ήπιε κρασί στον Μυστικό δείπνο. Αν και κάποιες φορές περιγράφεται σαν ένα λαµπερό ασηµένιο δισκοπότηρο, το Ιερό Δισκοπότηρο, εφόσον ανήκε σε έναν φτωχό ξυλουργό, πιθανόν να ήταν φτιαγµένο από ξύλο, όπως και το Κύπελλο της Φωτιάς. Το Δισκοπότηρο είναι, επίσης, ένα µαγικό αντικείµενο, καθώς έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Και, όπως και το κύπελλο, µπορεί να διαισθανθεί πότε ένα άτοµο είναι άξιο ή όχι.
Σύµφωνα µ ε τον θρύλο, ο Βασιλιάς Αρθούρος, καθώς προσεύχεται για ένα σηµάδι από τον ουρανό κατά τη διάρκεια µιας δύσκολης περιόδου της βασιλείας του, βλέπει το Δισκοπότηρο. Αυτός και οι ιππότες του, έπειτα, άρχισαν να αναζητούν το Δισκοπότηρο ώστε να το αποκτήσουν ή να κατανοήσουν τη σηµασία του. Στον κόσµο του Harry, η τελευταία του δοκιµασία είναι επίσης το να βρει ένα Δισκοπότηρο (συγκεκριµένα το Κύπελλο του Τριάθλου), και να το κερδίσει για το Hogwarts. Και όπως το Δισκοπότηρο ανακαλύπτεται από τον Galahad στους θρύλους του Αρθούρου, λόγω της αγνής του ψυχής, έτσι κι ο Harry µ ε τον Cedric φτάνουν στo κύπελλο για τον ίδιο λόγο αλλά και για τις ικανότητές τους.

Οι κουκουβάγιες

Πέρα από την αλληλογραφία, τι θα µπορούσε να σηµάνει η άφιξη µιας κουκουβάγιας ; Οι κουκουβάγιες, φυσικά, είναι το κύριο µέσο επικοινωνίας των µάγων στον κόσµο του Harry. Όµως στον δικό µας κόσµο, αν και σε όλους αρέσουν τα γράµµατα, δεν καλωσορίζουν όλοι τις κουκουβάγιες. Σε πολλούς πολιτισµούς, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Αζτέκοι και οι Ρωµαίοι, ο ήχος της κουκουβάγιας θεωρούταν κακός οιωνός, ίσως και σηµάδι θανάτου. Επίσης, καθώς οι κουκουβάγιες είναι νυχτοπούλια, συνδέονταν πολλές φορές µε τη µαγεία, πράγµα που έτεινε να φοβίζει µερικούς.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι άλλοι πολιτισµοί ευνοούσαν αυτό το πτηνό. Το  έμβλημα της αρχαίας Αθήνας ήταν η κουκουβάγια, επειδή υπήρχαν πολλές εκεί. Καθότι η Αθήνα ήταν το « Κέντρο της Γνώσης », οι κουκουβάγιες κατέληξαν να συµβολίζουν τη γνώση και την ευφυΐα. Ήταν επίσης το έμβλημα της θεάς Αθηνάς και της αντίστοιχης ρωµαϊκής θεότητας Minerva. Ας µην ξεχνάµε, σαφώς, ότι ακόµα αποτελεί σύµβολο της µυστικής αδελφότητας των Illuminati- ή τουλάχιστον έτσι λένε κάποιοι…

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:
Έρευνα, Χρύσα Χατζησάββα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *