Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

στις

Πως γεννήθηκε το σύμπαν;  Οι απαντήσεις στο αιώνιο αυτό ερώτημα ξεπερνούν κάθε φαντασία και φέρνουν διαφωνίες στους επιστημονικούς κύκλους.

«Πως γίνεται κάτι να είναι αιώνιο;» αναρωτιούνται εύλογα πολλοί.

«Είναι δυνατόν να μην υπήρχε τίποτα πριν; Ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος;»

«Ποιος είναι ο ρόλος του Θεού σε όλο αυτό;»

Η πιο κοινή διατύπωση και γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του απλού κόσμου είναι η μεγάλη έκρηξη. Το φημισμένο Big Bang!

Και άλλες διατυπώσεις και θεωρίες κάνουν την εμφάνιση τους σε βάθος χρόνου:

Μία απ’ αυτές είναι γνωστή με το όνομα «κοσμικό σκουπίδι», όπου αστροφυσικοί του Περιμετρικού Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Γουότερλου στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι το σύμπαν μας είναι ένα σκουπίδι ενός μεγαλύτερου και διαφορετικού σύμπαντος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το Σύμπαν μας σχηματίστηκε από τα υπολείμματα της ύλης που διασκορπίστηκε όταν ένα άστρο τεσσάρων διαστάσεων ενός μεγαλύτερου σύμπαντος κατέρρευσε και μετατράπηκε σε μελανή οπή.

Και άλλες πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων και όλες έχουν βάση.

Τι έγινε όμως στ’ αλήθεια; Θα έχει ποτέ τη δυνατότητα ο άνθρωπος μέσω της τεχνολογίας και της γνώσης που προσφέρει η εξέλιξή της να φτάσει στην αρχή των πάντων.

Το πρώτο βήμα έγινε στη Γενεύη στις εγκαταστάσεις CERN, με  τη δημιουργία του μεγάλου επιταχυντή Ανδρονίων. Εκεί ανακαλύφθηκε πέρυσι το μποζόνιο Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει μάζα στην ύλη και αποδεικνύει την ύπαρξη του πεδίου Χιγκς. “Εάν δείτε το επίπεδο ενέργειας στο οποίο φτάνουμε και το είδος των μαζών που μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτό το πείραμα, θα πρέπει να πηγαίνουμε σε ένα σημείο, κάτι σαν ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, επομένως κοντά, πολύ κοντά στο Big Bang”, εξηγούν οι επιστήμονες του CERN.

Όλα αυτά γεννάνε περισσότερα ερωτήματα:

Τι είναι ο χωροχρόνος και πως ορίζεται; Τι λέει η διάσημη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν; Πως εξελίχθηκε το σύμπαν μας και πως καταστρέφεται σιγά σιγά.

Σύμπαν
Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο όλης της ύπαρξης, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης και της ενέργειας.
Το σύμπαν αφορά την τωρινή κατάσταση της ύλης και της ενέργειάς του. Η εικόνα της παρατήρησης αστέρων, γαλαξιών κλπ είναι ψευδής σε ότι αφορά το παρόν και δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη τη μορφή που έχει το σύμπαν σήμερα, καθώς ένας αστέρας πχ μπορεί να έχει πάψει να υπάρχει και να μην το γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν έχει ταξιδέψει ως εμάς η πληροφορία αυτή μέσω του φωτός. Υποθέτοντας πως στο σύμπαν δεν εισρέει ύλη ή ενέργεια, και ούτε χάνονται από αυτό, η εικόνα του παρελθόντος, με βάση την ισοδυναμία ύλης και ενέργειας, μας βοηθά να εκτιμήσουμε ποσοτικά το σύνολό τους.
Το Σύμπαν υποστηρίζεται ότι δεν είναι ούτε «άμορφο» ούτε «άπειρο», αλλά έχει πέρατα. Απόψεις της τελευταίας πεντηκονταετίας συγκλίνουν σε αυτήν την άποψη, ότι δηλαδή το Σύμπαν είναι περιορισμένο, «περατό». Αυτή ήταν θέση και του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Θεωρίες όπως αυτή της μεγάλης έκρηξης εκτιμούν ότι το σχήμα του Σύμπαντος είναι, το πιθανότερο, υπερσφαιρικό. Μια υπερσφαίρα (η οποία ορίζεται σε 4 διαστάσεις) μπορεί να νοηθεί αφαιρετικά ως μια σφαίρα τριών διαστάσεων της οποίας η ακτίνα συνεχώς μεταβάλλεται, μοιάζοντας με μπαλόνι που διαστέλλεται. Αυτή η διαστολή φαίνεται να συνεχίζεται από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το μοντέλο της μεγάλης έκρηξης.

Μεγάλη Έκρηξη
Η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) είναι κοσμολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή στην επιστημονική κοινότητα. Ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρεντ Χόυλ (Fred Hoyle) σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1950. Ο Χόυλ δεν χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μία θεωρία, αλλά για να ειρωνευτεί τη νέα ιδέα. Παρόλα αυτά ο όρος επικράτησε αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Κώστας Καμπάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *