ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

στις

Ο μαγικός κόσμος του άπειρου Σύμπαντος είναι γεμάτος μυστικά και εικόνες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και το νου. Ο άνθρωπος στην πορεία της ύπαρξης του στη Γη προσπάθησε να κατανοήσει τον ουρανό. Στην αρχή τον θεοποίησε και τον λάτρεψε. Αργότερα έβαλε τις βάσεις ώστε να κατανοήσει τη δομή του. Πάνω σε αυτές οι βάσεις χτίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων οι επιστήμες, και κυρίως η φυσική και η αστρονομία!

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία κάνοντας τεράστια άλματα προόδου μας έχουν δώσει μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται εκεί έξω. Κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε τη δομή του Ήλιου μας και κατ’ επέκταση των άπειρων αστεριών στο Σύμπαν. Γνωρίζουμε σχεδόν απόλυτα τη γειτονιά μας, δηλαδή το Ηλιακό σύστημα και τι υπάρχει στα πέριξ. Η τεχνολογία των διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως το Χαμπλ, μας έχουν δώσει εικόνες από αντικείμενα που βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, όπως Γαλαξιακά και αστρικά σμήνη, αστέρες νετρονίων, κβάζαρς κτλ.
Απ’ την άλλη υπάρχει αβεβαιότητα για πολλά άλλα: Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Που οδηγεί; Υπήρξε όντως το Big Bang; Είναι το φωτόνιο το ταχύτερο σωματίδιο στο Σύμπαν;
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι γνωρίζουμε μόνο το 4% του Σύμπαντος. Το υπόλοιπο 96% αναφέρεται ως σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια και δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτές.

Και κάπου εδώ ανεβαίνει στη σκηνή του διαστημικού αυτού έργου ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ον της περιέργειας και της αμφισβήτησης. Προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στο άγνωστο σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω και βιώματα. Και ως ένα σημείο είναι λογικό να αμφισβητεί και να εικάζει για πράγματα τα οποία η επιστήμη αδυνατεί να κατανοήσει ή να αποδείξει. Αλλά δεν μένει εκεί. Μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας αρνείται να αποδεχθεί στοιχεία και τεκμήρια της αστρονομικής επιστημονικής κοινότητας, θεωρώντας τα και χαρακτηρίζοντάς τα συχνά ως πλαστά.

Και εδώ μπαίνουμε στο κεφάλαιο των θεωριών συνομωσίας. Οι θεωρίες συνομωσίας δεν είναι τωρινό φαινόμενο και δεν καταναλώνεται μόνο στον τομέα της διαστημικής αναζήτησης. Εμφανίζονται στα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα και ποικίλουν σε θεματολογία, όπως στην πολιτική και οικονομική σκηνή, στον θρησκευτικό κύκλο κ.α. Έχουν συχνά αρκετούς υποστηρικτές και μέσω της διάδοσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια παραθέτουν αποδείξεις και στοιχεία για τα λεγόμενά τους.

Όσο αναφορά το διάστημα αναφέραμε σε προηγούμενη εκπομπή κάποιες από τις πιο γνωστές θεωρίες συνομωσίας. Ο εξωγήινος του Ροσγουέλ, η περιοχή 51 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ο αόρατος πλανήτης Χ στο ηλιακό μας σύστημα, η μυστική βάση στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης είναι μόνο μερικές από αυτές. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε δύο: Μία καινούρια που έκανε την εμφάνισή της πρόσφατα και μια παλιότερη.

Ο άνθρωπος δεν πήγε στο φεγγάρι
Η πιο κλασική θεωρία συνομωσίας με πολλούς υποστηρικτές ανά την υφήλιο είναι αυτή: Η προσελήνωση ήταν φτιαχτή. Οι συνομωσιολόγοι υποστηρίζουν με θέρμη ότι ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ στο φεγγάρι. Η αποστολή του Απόλλο 11 δεν έγινε ποτέ και όλα ήταν αποτέλεσμα μιας καλοστημένης απάτης που έλαβε χώρα σε κινηματογραφικό στούντιο. Για πιο λόγο έγιναν όλα αυτά; Ο Κένεντι είχε υποσχεθεί σε ομιλία του στις αρχές της δεκαετίας του 60 ότι πριν το 1970 οι Αμερικάνοι θα πατούσαν το πόδι τους στη Σελήνη. Βέβαια ο Κένεντι δολοφονήθηκε το Νοέμβριο του 1963 από τον Όσβαλντ και τον διαδέχθηκε στον προεδρικό θώκο ο Λίντον Τζόνσον. Το 1969 ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και θέλησε να κάνει πράξη την υπόσχεση του Κένεντι. Οι συνομωσία λέει ότι δεν υπήρχε ο χρόνος και η τεχνολογία για να γίνει κάτι τέτοιο οπότε η μόνη λύση ήταν να εξαπατήσουν τον κόσμο με μια καλοστημένη απάτη.
Η διαστημική υπηρεσία της ΝΑΣΑ κάνει λόγο βέβαια για ανοησίες σε αυτά που λέγονται περί κινηματογραφικού στούντιο και αποφάσισε να απαντήσει σε κάθε μία από τις 10 αποδείξεις για απάτη των συνομωσιολόγων.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
• Η σημαία κυματίζει
Μεγάλο “όπλο” για τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας είναι ότι η σημαία που έστησαν οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης κυματίζει. Πράγμα που βέβαια είναι αδύνατο απ’ τη στιγμή που στο φεγγάρι μας δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, άρα ούτε και άνεμος. Θα μου πείτε βέβαια υπάρχει άνεμος μέσα σε στούντιο κινηματογράφου;
Ας δούμε την απάντηση της ΝΑΣΑ:
“η σημαία συγκρατείται ανοικτή από μια οριζόντια ράβδο και απλούστατα κινείται, όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγουν και καθώς το κάθετο κοντάρι της στερεώνεται στο έδαφος. Το κοντάρι είναι πολύ ελαφρύ, από εύκαμπτο αλουμίνιο, και έτσι συνεχίζει να δονείται ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αστροναυτών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι κυματίζει στον (ανύπαρκτο) αέρα.”
• Απουσιάζει ο κρατήρας
Απόδειξη νούμερο 2 για τους συνομωσιολόγους είναι η απουσία κάποιου κρατήρα κάτω από τη σεληνάκατο. Πιστεύουν ότι λόγω του βάρους της, που ήταν 17 τόνους, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας λάκος από κάτω της. Η απουσία του και το επίπεδο έδαφος είναι ένα ακόμη τεκμήριο για την φτιαχτή προσελήνωση.
Η NASA απάντησε πως το έδαφος της σελήνης είναι πολύ πιο σκληρό και η επιφάνεια στην οποία πραγματοποιήθηκε η κάθοδος ήταν βραχώδης, με αποτέλεσμα να μην μείνουν εμφανή σημάδια της επιχείρησης στο σημείο αυτό.
• Πολλαπλές πηγές φωτός
Οι σκιές που υπάρχουν στις φωτογραφίες δεν είναι εντελώς σκοτεινές όπως θα έπρεπε να είναι μιας και η μοναδική πηγή φωτός είναι ο Ήλιος.
Η εξήγηση της NASA είναι απλή και περιεκτική: Στη σελήνη λοιπόν δεν είναι ο ήλιος η μόνη πηγή φωτός αλλά και η ίδια η σελήνη που αντανακλά το φως του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που οι σκιές δεν είναι εντελώς σκοτεινές
• Επικίνδυνες ακτινοβολίες απ’ τις ζώνες Βαν Άλεν
Οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο ταξίδι λόγω της έκθεσής τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία από τη “ζώνη Βαν Άλεν”.
Η NASA ισχυρίζεται ότι ο σύντομος χρόνος που χρειάστηκε για να διασχίσει το “Απόλλων 11” τη ζώνη Βαν Άλεν, σε συνδυασμό με την προστασία που προσέφερε το διαστημόπλοιο, σημαίνει ότι η έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία ήταν πολύ μικρή.
Εδώ να σημειώσουμε ότι οι ζώνες Βαν Άλεν αποτελούνται από σωματίδια με μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο που φέρονται να παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η κάθε ζώνη απ΄ αυτές έχει το σχήμα ενός πελώριου δακτυλιδιού και που η μία βρίσκεται στο εσωτερικό της άλλης. Το δε ισχυρότερο τμήμα της εσωτερικής ζώνης βρίσκεται γύρω στα 3.200 χλμ. από το έδαφος. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι οφείλεται στην ακτινοβολιακή ή ακτιενεργό δράση του Ήλιου, ενώ η ύπαρξη της εξωτερικής ζώνης κρίνεται πως έχει ηλιακή και κοσμική καταγωγή. Η ισχυρότερη περιοχή της δεύτερης βρίσκεται γύρω στα 16.000 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό της Γης.
• Το άγνωστο αντικείμενο που αντανακλάται
Μετά την δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών πολλοί παρατήρησαν ένα παράδοξο αντικείμενο να αντανακλάται στο σκάφανδρο του αστροναύτη. Οι υποστηρικτές της θεωρίας του ότι δεν πατήσαμε ποτέ στο φεγγάρι, λένε πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα “σποτάκι” που χρησιμοποιείται στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο. Η NASA επικαλείται την τότε τεχνολογία ανακοινώνοντας πως πρόκειται για οφθαλμαπάτη λόγω της κακής ποιότητας της φωτογραφίας.
• Περίπατος σε slow motion
Αν κανείς παίξει γρήγορα το φιλμ του περιπάτου των αστροναυτών, φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και μετά παίχτηκε σε αργή ταχύτητα κατά την “επίσημη” μετάδοση του. Η NASA διαψεύδει τα παραπάνω λέγοντας πως το βίντεο δεν υπέστη επεξεργασία slow motion αλλά ήταν έτσι εξ αρχής.
• Που είναι τα αστέρια;
Δεν διακρινόταν, κατά την προσελήνωση και τις βόλτες των αστροναυτών, καμία πληθώρα λαμπών άστρων στον σκοτεινό ουρανό της Σελήνης. Τι λέει η NASA για την περίπτωση αυτή; Η προσελήνωση έλαβε χώρα κατά το σεληνιακό πρωινό, με τον ήλιο να λάμπει έντονα. Απλώς οι τεχνικοί της NASA ρύθμισαν έτσι τον χρόνο έκθεσης στις κάμερες, ώστε ο χρόνος έκθεσης του φιλμ να είναι πολύ σύντομος προκειμένου να μην εισέλθει πολύ φως και θολώσει τις λεπτομέρειες της λήψης. Τα άστρα, αν και ήταν ορατά από τα μάτια των αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι, δεν ήταν αρκετά λαμπερά για να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες.
• Το μυστηριώδες C στο βράχο
Μία φωτογραφία με ένα απολύτως συμμετρικό γράμμα “C” πάνω σε βράχο, έδωσε τροφή για νέες αμφισβητήσεις. Η NASA έριξε την ευθύνη σε τεχνικό της ο οποίος σύμφωνα με τους Αμερικανούς, προσέθεσε το γράμμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας “για πλάκα”.
• Τα ίχνη των παπουτσιών
Οι συνομωσιολόγοι εδώ αναφέρουν ότι τα ίχνη των παπουτσιών των αστροναυτών είναι καλοδιατηρημένα παρά την απουσία υγρασίας, βαρύτητας και ατμόσφαιρας. Η NASA αντικρούσει τη συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζοντας πως η έλλειψη ανέμου στο φεγγάρι σημαίνει ότι τα αποτυπώματα διατηρούνται πολύ καλύτερα από ό,τι στη Γη, καθώς η ξερή σεληνιακή άμμος δεν διασκορπίζεται τόσο εύκολα όσο θα συνέβαινε στον πλανήτη μας.
• Οι βράχοι της Ανταρκτικής
Οι βράχοι που συνέλεξαν οι αστροναύτες είναι ίδιοι με αυτούς που βρήκαν οι επιστημονικές αποστολές στην Ανταρκτική. Στην πραγματικότητα, μερικοί σεληνιακοί βράχοι έχουν βρεθεί στον πλανήτη μας, αλλά όλοι είναι οξειδωμένοι από το πέρασμά τους, ως αστεροειδείς, μέσω της ατμόσφαιρας της Γης. Οι γεωλόγοι έχουν επιβεβαιώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι οι βράχοι που έφερε το “Απόλλων”, προήλθαν όντως από τη Σελήνη.
Εντύπωση πάντως προξενεί το γεγονός πως και οι έξι προσεληνώσεις περιέργως συνέβησαν κατά την διάρκεια της προεδρίας Νίξον. Κανείς άλλος ηγέτης των ΗΠΑ ή άλλης χώρας δεν κατάφερε ποτέ να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν από τότε.

Βέβαια οι συνομωσιολόγοι δεν μείναν μόνο σε αυτά! Το προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αφού ανακάτεψαν στη κρατική πλεκτάνη και τον διάσημο σκηνοθέτη της εποχής, τον Στάνλει Κιούμπρικ, λέγοντας πως αυτός είχε σκηνοθετήσει το φιλμ της προσελήνωσης! Από που προκύπτει αυτό; Τον προηγούμενο χρόνο είχε κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το αριστούργημα τού 2001 η Οδύσσεια του Διαστήματος, με εντυπωσιακές εικόνες απ’΄το διάστημα και από χώρους των διαστημοπλοίων! Η σύνδεση όπως καταλαβαίνετε δεν άργησε να γίνει.
Η θεωρία συνωμοσίας έλεγε ότι ο Κιούμπρικ δέχθηκε και πέρασε 16 μήνες σε ένα ειδικά χτισμένο πλατό στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα σκηνοθετώντας κάθε λεπτομέρεια των προσεληνώσεων των “Apollo 11” και “Apollo 12”. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το φιλμ με τους Νιλ Άρμστρονγκ και Μπας Όλντριν να χοροπηδούν στην επιφάνειά της σελήνης προβλήθηκε στην τηλεόραση και παρουσιάστηκε στο κοινό ως αληθινό…
Η κόρη του Βίβιαν βέβαια το 2016 απάντησε στις συγκεκριμένες κατηγορίες με ένα αποστομοτικό Tweet. Ανέφερε πως: «Πώς μπορέσατε να πιστέψετε ότι ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του ανθρώπου θα έκανε μία τέτοια πράξη προδοσίας;»

Επίπεδη Γη
Μια θεωρία που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, αν και οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαιότητα είναι αυτή της επίπεδης Γης! Οι υποστηρικτές της, που τελευταία φαίνεται να αυξάνονται στο διαδίκτυο, κάνουν λόγο για ψευδή στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας προς τον κόσμο. Η γη είναι επίπεδη και οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το αντίθετο είναι πλαστές. Θα μου πείτε: ποιος είναι όμως ο λόγος;
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Στις 24 Δεκεμβρίου του 1968, το πλήρωμα του Apollo 8 αποστολή κατέλαβε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της ανθρώπινης ιστορίας είναι γνωστή ως «The Earthrise». Η εικόνα, που φωτογραφίζεται από τον αστροναύτη William Anders εμφανίζει μια από τις πιο όμορφες εικόνες του πλανήτη μας, η πρώτη έγχρωμη εικόνα της Γης από το διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή, ότι οι εικόνες από τη NASA είναι ψεύτικές αφού η Γη είναι, στην πραγματικότητα, επίπεδη.
Η θεωρία της επίπεδης Γης θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του πολιτισμού μας.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας η Γη είναι, στην πραγματικότητα, ένας δίσκος με τον Αρκτικό Κύκλο στο κέντρο με ένα τείχος του πάγου 150 χιλιάδων μέτρων γύρω από την άκρη στην Ανταρκτική.
Η Μέρα και η νύχτα – που είναι και το βασικό επιχείρημα της κοινά αποδεκτής θεωρίας της σφαιρικής γης – εξηγούνται από την κυκλική κίνηση του ήλιου και της σελήνης που κινούνται σε κυκλική κίνηση 4989 μέτρων πάνω από το επίπεδο της Γης.
Όπως και οι προβολείς, οι ουράνιες σφαίρες φωτίζουν διαφορετικά μέρη του πλανήτη σε έναν κύκλο 24 ωρών. Στην επίπεδη γη, υπάρχει επίσης ένα αόρατο «αντι-φεγγάρι» που κρύβει το φεγγάρι κατά τη διάρκεια των σεληνιακών εκλείψεων.
Επιπλέον, η βαρύτητα στην επίπεδη Γη είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη διότι το σχήμα του δίσκου θα κατέρρεε στον εαυτό της. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, ο επίπεδος δίσκος – Γη περιστρέφεται έως και 9,8 τετραγωνικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και οδηγείται από μια μυστηριώδη δύναμη που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.
Οι οπαδοί της θεωρίας πιστεύουν ότι οι επιστήμονες έχει χειραγωγηθεί, όπως και οι πιλότοι που ενώ ξέρουν ότι πετούν σε κύκλους γύρω από έναν δίσκο συμμετέχουν στην μεγάλη συνωμοσία.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις κυβερνήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς για να κρύψουν το «πραγματικό σχήμα της Γης», με το βασικότερο οι δαπάνες των εταιρειών εξερεύνησης του διαστήματος για έρευνα και τεχνολογία, εταιρείες τύπου ΝΑΣΑ!!!
Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη αφορά την πρόσφατη υπερκατασκευή της τεράστιας γέφυρας Jiaozhou Bay Bridge μήκους 41.6 χλμ στην Κίνα. Η γέφυρα κατασκευάσθηκε από τις δύο άκρες ταυτόχρονα. Οι μηχανικοί υπολογίζοντας ότι η Γη είναι στρογγυλή υπολόγισαν στα 41,6 χλμ αντισοσταθμία 44 εκατοστών. Όταν τελικά συναντήθηκαν είχαν διαφορά μόνο 4…
Όπως αναφέραμε βέβαια οι ρίζες της συγκεκριμένης θεωρίας φτάνουν στην Αρχαιότητα. Διάφοροι πολιτισμοί, όπως αυτοί της Βαβυλώνας, της αρχαίας Αιγύπτου, πριν από την Κλασική Ελλάδα, πριν από τη Χρυσή εποχή της και την Κίνα πριν από τον 17ο αι. είχαν αντιλήψεις για μια επίπεδη Γη. Ξεκινώντας από την αρχαία ελληνική Aστρονομία, το παράδειγμα της σφαιρικής γης σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο υποσκελίζοντας την κοσμολογική πίστη σε μια επίπεδη Γη.
Η ψευδής πεποίθηση ότι ο μεσαιωνικός Χριστιανισμός πίστευε σε μια επίπεδη γη αναφέρεται ως μύθος της επίπεδης γης. Το 1945, ο Σύλλογος Ιστορικών (Historical Association) της (Μεγάλης Βρετανίας), το είχε αναφέρει σε ένα φυλλάδιο σχετικά με κοινά σφάλματα στην ιστορία ως δεύτερο από 20. Ο μύθος ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη εγγράφηκε στη λαϊκή φαντασία τον 19ο αιώνα, κυρίως χάρη στην δημοσίευση του έργου φαντασίας του Washington Irving Η ζωή και τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου, το 1828. Αν και η υπόθεση της επίπεδης Γης έχει από καιρό γενικά απορριφθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν περιστασιακά σύγχρονοι υποστηρικτές της υπόθεσης.

Αρχαία Εγγύς Ανατολή
Η πίστη σε μια επίπεδη γη βρίσκεται στα παλαιότερα συγγράμματα της ανθρωπότητας, όπως το Έπος του Γκιλγκαμές. Στην αρχαία αιγυπτιακή και Μεσοποταμιακή μυθολογία και σκέψη ο κόσμος παριστανόταν σαν ένας επίπεδος δίσκος που επέπλεε στον ωκεανό, και σ’ αυτή την αρχή βασίζονται αρχαιοελληνικοί χάρτες όπως του Αναξίμανδρου και του Εκαταίου του Μιλησίου.
Η Εβραϊκή Βίβλος εξέλιξε την αρχαία κοσμολογία της Μέσης Ανατολής, που αποκαλύφθηκε εν μέρει στο έπος Ενούμα Έλις,το οποίο περιέγραφε μια επίπεδη γη με μια στερεή οροφή, περιτριγυρισμένη από νερά από πάνω κι από κάτω.
Ησαΐας 40:22
Υπάρχει η γνώμη ότι μια πρώιμη δήλωση για επίπεδη γη έγινε τον 8ο αι. Π.Χ., στον Ησαΐα 40:22: «ὁ κατέχων τὸν γῦρον τῆς γῆς …» Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται ως “γύρος” γενικά αναγνωρίζεται ως αναφορά σε κάτι επίπεδο (ίσως τον ορίζοντα), ή πιθανώς τον θόλο του ουρανού, όχι το σχήμα της γης. Πάντως, αυτή η εβραϊκή λέξη, η chûgh, μπορεί να αποδοθεί επίσης ως «σφαίρα». Ως αποτέλεσμα, ορισμένες αποδόσεις στην αγγλική γράφουν «τη σφαίρα της γης» (απόδοση Douay) και «στρογγυλή γη» (Moffatt).
Ο Δυτικός κόσμος εγκαταλείπει την ιδέα
Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, η ιδέα ότι η γη είναι επίπεδη άρχισε να απορρίπτεται στους κύκλους των μορφωμένων, κι εμφανιζόταν πια πολύ σπάνια. Μερικοί συγγραφείς κατά τους αιώνες 19ο και 20ό προώθησαν την γνώμη ότι ο Μεσαιωνικός Χριστιανισμός γενικά στην Ευρώπη είχε ασπαστεί και πάλι την ιδέα αυτή κατά τους Σκοτεινούς Αιώνες, όμως οι σύγχρονοι λόγιοι απορρίπτουν τη γνώμη αυτή ως ατεκμηρίωτη ιστορικά.
Εδώ να αναφέρουμε βέβαια πως “Ο Θαλής ο Μιλήσιος πίστευε ότι η Γη ήταν ένας επίπεδος δίσκος που επέπλεε σ’ έναν ωκεανό χωρίς όρια…”
Ο Παρμενίδης είχε συλλάβει την ιδέα μιας σφαιρικής Γης.[17]
Ο Πυθαγόρας τον 6ο αι. π.χ. πίστευε (ίσως για αισθητικούς λόγους) ότι όλα τα ουράνια σώματα ήταν σφαιρικά. Όμως, έχει αναφερθεί ότι ο Πυθαγόρας συμπέρανε από το σφαιρικό σχήμα της έκλειψης της σελήνης, ότι η Γη δεν μπορούσε να είναι ούτε επίπεδη ούτε κυλινδρική, παρά μόνο σφαιρική!

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε η συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας τους τελευταίους αιώνες: Το 1881, ο Άγγλος συγγραφέας Samuel Rowbotham δημοσίευσε το βιβλίο Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe, στις 430 σελίδες του οποίου επιβεβαιώνει ότι η Γη είναι επίπεδη. Εκατόν τριάντα χρόνια αργότερα, παρά την επιστήμη που μας αποδεικνύει καθημερινά ότι η γη που πατάμε είναι πραγματικά σφαιρική, το έργο του εξακολουθεί να εμπνέει μικρά κινήματα.
Μετά το θάνατο του Rowbotham το 1884, η Λαίδη Elizabeth Blount η οποία θαύμαζε τη δουλειά του, ίδρυσε την ένωση Universal Zetetic Society αντικείμενο της οποίας ήταν «να συνεχίσει το έργο της αυθεντίας του». Με τις πεποιθήσεις της να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια μάλλον υποκειμενική ανάγνωση της Βίβλου, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η οργάνωση σταδιακά έχασε την επιρροή της και τελικά εξαφανίστηκε.

Πριν ρίξουμε μια ματιά στο πως τεκμηριώνουν κάποια βασικά ζητήματα για τη λειτουργία και τη φυσική του μοντέλου της επίπεδης Γης ας δούμε κάποια στοιχεία που η επιστήμη θεωρεί δεδομένα: Κατ’ αρχήν ο πλανήτης μας, η Γη, είναι σφαιρική, έχει ένα φυσικό δορυφόρο τη σελήνη που κινείται κυκλικά με ελλειπτική τροχιά γύρω της κάνοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 29 μέρες και βρίσκεται σε απόσταση 356 χλμ περίπου στο περιήγιο της και 407 περίπου στο απόγειο της και έχει περίπου το 1/4 της Γης σε μέγεθος. Ο Ήλιος από την άλλη είναι το αστέρι μας που δίνει ζωή μέσω του φωτός στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας και η μάζα του καλύπτει το 99,8 της συνολικής μάζας του ηλιακού μας συστήματος. Βρίσκεται σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας απ’ τη Γη (δηλαδή 150.000.000 χλμ) και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει του 6.000 C περίπου!

Ας δούμε τώρα τι εξήγηση δίνουν οι υποστηρικτές της θεωρίας της επίπεδης Γης σε κάποια βασικά ζητήματα: Στο ζήτημα των αστεριών που βλέπουμε απ’ το Νότιο ημισφαίριο και των διαφορετικών που παρατηρούμε απ’ το Βόρειο κάνουν λόγο πως η αιτία είναι για αυτό είναι η ηλεκτρομαγνητική και οπτική επιτάχυνση μέσω ενός ανεμοστρόβιλου. Πιστεύουν δηλαδή στην κοσμική ταχύτητα, αλλά με μια εσωτερική λογική!
Όσον αφορά τον ήλιο το υποστηρίζουν ότι όλα όσα μας έχουν μάθει είναι λάθος και ψέματα! Ο Ήλιος λένε είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε. Έχει μέγεθος όσο η σελήνη και βρίσκεται σε απόσταση μόνο 2.500 μιλίων απ’ τη Γη. Λειτουργεί σαν τη λάμπα δηλαδή ενός δωματίου, βρίσκεται σε μικρό ύψος και ρίχνει το φως του κάθετα στην επίπεδη Γη.
Για το γεγονός ότι οι άλλοι πλανήτες που παρατηρούμε τηλεσκόπια είναι σφαιρικοί, απλά κάνουν λόγο ότι ο δικός μας πλανήτης είναι ιδιαίτερος και επειδή κατοικείται και δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει με τους άλλους.
Όσο αναφορά την εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα απλά ο Ηλιος που είπαμε πιο πριν ότι λειτουργεί σαν προβολέας ή σαν λάμπα δωματίου παύει να φωτίζει συγκεκριμένα μέρη και για αυτο βραδιάζει.
Τέλος για τη διαρρύθμιση της Γης πιστεύουν ότι ο Βόρειος πόλος βρίσκεται στο κέντρο της Γης και ότι ο Νότιος είναι πέρα από τα σύνορα του πλανήτη. Ο πλανήτης στα όριά του περιβάλλεται από ένα τείχος 50 μέτρων που κρατάει το νερό έξω απ’ αυτόν. Το τι υπάρχει πέρα απ’ το τείχος δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι.

Βέβαια εδώ υπάρχουν επίσης πολλά και σοβαρά ζητήματα που μένουν αναπάντητα: Όπως αν η Γη είναι τελικά επίπεδη πως έχουμε τις εναλλαγές των εποχών; Πως έχουμε τις διαφορετικές ζώνες ώρας ανά τον Πλανήτη; Γιατί ο Ήλιος όταν σουρουπώνει πέφτει πίσω απ’ τον ορίζοντα; Γιατί ένα καράβι που αναχωρεί από ένα λιμάνι μετά από ώρα χάνεται; Αυτά και πολλά άλλα γεγονότα δεν χωρούν αμφισβήτησης και δεν θα συνέβαιναν σε μία επίπεδη Γη. Ας το δούμε όμως με εικόνα και ήχο. Ας βρεθούμε σε ένα πύραυλο που εκτοξεύεται απ’ τη Γη και την βλέπουμε να απομακρύνεται σιγά σιγά από μας. Αυτό που θα δούμε θα είναι έναν σφαιρικό πλανήτη είναι έναν επίπεδο; Η εικόνα μιλάει από μόνη της!

Ας δούμε μία ακόμη εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία:
Μια παρέα φίλων από το πανεπιστήμιο του Στανφορντ το 2013, δοκίμασαν να κάνουν πράξη ένα παράτολμο εγχείρημα: Να στείλουν ένα μπαλόνι στη στρατόσφαιρα με μία κάμερα δεμένη επάνω του. Το πραγματοποίησαν με επιτυχία αλλά 1 ώρα και 27 λεπτά μετά την εκτόξευση του μπαλονιού στο διάστημα αυτό έσκασε και η κάμερα έπεσε σε ελεύθερη πτώση πίσω στη Γη. Φυσικά είχαν προνοήσει να την προστατεύσουν μέσα σε ένα ανθεκτικό κουτί. Η κάμερα λοιπόν επέστρεψε στη Γη και χάθηκε.
Για δύο χρόνια, κανένας δεν μπορούσε να τη βρεί. Η παρέα των φίλων -φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ- που είχαν την εντυπωσιακή ιδέα, παράτησε τις προσπάθειες. Ωστόσο, η τύχη τους δεν τους είχε εγκαταλείψει.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2015, η κάμερα βρέθηκε στον δρόμο ενός πεζοπόρου, ο οποίος διέσχιζε με τα πόδια την έρημο της Αριζόνα. Ήταν περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο από όπου η παρέα είχε κάνει την “εκτόξευση”, το 2013.
Ο πεζοπόρος επέστρεψε την κάμερα στους ιδιοκτήτες της. Εκείνοι, αφού διαπίστωσαν ότι το εντυπωσιακό υλικό που είχε εξασφαλίσει η GoPro είχε διασωθεί, ανέβασαν το σχετικό video στο YouTube, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Μέσα σε 8 μέρες, περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τις εντυπωσιακές εικόνες της Γης από τη στρατόσφαιρα.
Στα πλάνα του video κυριαρχεί το καφέ χρώμα και οι αποχρώσεις του, ενώ διακρίνονται ποτάμια και δρόμοι, τα οποία ξεθωριάζουν σταδιακά, καθώς το μπαλόνι κερδίζει ύψος.
Όταν η κάμερα φτάνει στο μέγιστο ύψος του ταξιδιού της (30 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης), διακρίνεται το απόκοσμο μαύρο του διαστήματος.
Επίσης όπως και στο προηγούμενο βίντεο αποδεικνύεται ένα και μόνο πράγμα: Η Γη είναι σφαιρική!
Οι θεωρίες συνομωσίας είναι άπειρες! Πολλές έχουν ισχυρές βάσεις και αρκετή δόση αλήθειας. Άλλες πάλι όχι. Κάποιες άντεξαν και αντέχουν ακόμα μέσα στο χρόνο και κάποιες άλλες χάθηκαν και ξεχάστηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σύμπαν και τα μυστικά του είναι αστείρευτη πηγή πληροφοριών και μυστηρίου. Είναι λογικό απ’ τη στιγμή που ο απλός άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα της άμεσης επαφής μαζί του, και που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας να μπαίνει στη διαδικασία αμφισβήτησης. Το διάστημα είναι μαγικό, και το μεγαλύτερο μέρος του ακόμη ανεξερεύνητο! Για αυτό η κάθε καινούρια πληροφορία που έρχεται στο φως είναι θησαυρός στα χέρια του ανθρώπου.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Κώστας Καμπάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *