ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ: ΑΓΟΝΟ ΜΕΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΔΕ

στις

Τα Αντικύθηρα είναι η αρχαία Αίγιλα, (το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Αίγιλα ή Αιγιαλία), ένα άγονο νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας και μικρής έκτασης μόλις 20 τ.χλμ. στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη.


Το νησί έγινε διεθνώς γνωστό από το ναυάγιο του αρχαίου εμπορικού πλοίου, που ανακαλύφθηκε το 1900 από σφουγγαράδες στα βορειοανατολικά παράλιά του. Από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων ήρθαν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Στο αρχαίο αυτό ναυάγιο του νησιού βρέθηκε ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο παράξενος μηχανισμός των Αντικυθήρων, πολύπλοκος μηχανισμός για τη ναυσιπλοΐα, σαν αστρολάβος. Στο νησί οι ανασκαφές συνεχίζονται και διαρκώς ανευρίσκονται αρχαία και βυζαντινά ευρήματα.
Είχε πάντα στρατηγική θέση για τη ναυσιπλοΐα κι ας ήταν μικρό και άγονο νησί, καθώς το βόρειο πέρασμα, ανάμεσα σε αυτό και τα Κύθηρα δεν ήταν τόσο ασφαλές όσο ο διάπλους από το νότο, δηλαδή ανάμεσα από τα Αντικήθυρα και την Κρήτη. Το νησί βρισκόταν ουσιαστικά στην είσοδο του Αιγαίο, ανάμεσα στην Κρήτη (από την οποία απείχε 18 ναυτικά μίλια) και την Πελοπόννησο. Στο νησί βρέθηκε ένα ακέφαλο άγαλμα του Απόλλωνα και το ιερό του, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό του ήλιου.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια ήταν τα αρχαία λιμάνια του νησιού γιατί η στάθμη της θάλασσας άλλαξε λόγω ενός μεγάλου σεισμού το 365 μ.Χ.. Το νησί ανυψώθηκε περίπου 2 με 3 μέτρα και άλλαξε σημαντικά τη μορφή των όρμων και των λιμένων του αφού η γη “ανέβηκε” και το νερό “κατέβηκε”.
Είναι γνωστό από τον Πλούταρχο ότι στα Αντικύθηρα σταμάτησε μετά την ήττα του ο Κλεομένης ο Γ΄ της Σπάρτης όταν ηττήθηκε και αποφάσισε να φύγει για την Αίγυπτο μετά τη μάχη της Σελλασίας το 222 π.Χ. Εκεί αναφέρεται ότι αυτοκτόνησε ο μόθακας Θηρυκίων, κηδεμονευόμενος από τον Κλεομένη αλλά και πιστός φίλος του. Εκείνη την εποχή οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι το νησί είχε ήδη ένα κάστρο ή ακρόπολη που ήταν μάλλον ο χώρος στον οποίο αποσύρονταν οι πειρατές κάτοικοι του νησιού για προστασία. Το κάστρο βρίσκεται στο λόφο, πάνω από την σημερινή παραλία του Ξεροπόταμου, και σε κάποια σημεία του τα τείχη σώζονται και έχουν ύψος 4 με 6 μέτρα.
Τον 1ο αιώνα π.Χ. τα Αντικύθηρα φαίνεται να ανήκαν στην κρητική πόλη Φαλάσαρνα, στο βορειοδυτικό ακρωτήριο της Γραμβούσσας ή είχαν στενές σχέσεις με αυτήν, γιατί στο νησί έχουν βρεθεί χάλκινα νομίσματά της. Η Αίγιλα καταστράφηκε μαζί με τη Φαλάσαρνα όταν οι Ρωμαίοι το 69 π.Χ. αποφάσισαν να εξοντώσουν όλα τα πειρατικά, όπως εκείνοι τα έλεγαν, ορμητήρια. Τότε σκότωσαν τους κατοίκους και έκλεισαν τους λιμένες των πειρατών.
Κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το νησί βρέθηκε αρχικά υπό ιταλική και στη συνέχεια υπό γερμανική κατοχή. Το 1943 οι Γερμανοί εκτόπισαν όλους τους κατοίκους του νησιού στην Κρήτη καθώς ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο της θάλασσας στην περιοχή ώστε να αποκόψουν τους Άγγλους και τους Έλληνες αντιστασιακούς. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και έως το 1964 το νησί έγινε πάλι τόπος εξορίας-αυτή τη φορά, αριστερών.
Διοικητικά στις αρχές του 20ου αιώνα υπαγόταν στην επαρχία Κυθήρων η οποία τότε με τη σειρά της υπαγόταν στον νομό Αργολίδας και Κορινθίας. Οι περισσότεροι ντόπιοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Σήμερα στο νησί ως μόνιμοι κάτοικοι αναφέρονται μόλις 44 άτομα τα οποία αυξάνονται σημαντικά το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Διοικητικά ανήκει, όπως και τα Κύθηρα, στην περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Πειραιά.
Τα τελευταία χρόνια, στην Κοινότητα των Αντικυθήρων, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, η Κοινότητα των Αντικυθήρων προωθεί και στηρίζει την ορνιθολογία. Στο νησί υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.
Το ταξίδι στα Αντικύθηρα έχει τη δική του γοητεία. Ήρεμη απλή ζωή, καλό φαγητό, κολύμπι, αξιοθέατα και περίπατοι σε ωραίο φυσικό περιβάλλον. Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολιούχος του νησιού είναι ο Άγιος Μύρωνας, τον οποίο οι κάτοικοι εορτάζουν στις 16 και 17 Αυγούστου.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Γλυκερία Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *