ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

στις

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου και το κοντινότερο στη Δύση. Βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Ηπείρου και της Αλβανίας. Η έκταση του νησιού είναι 592 τ.χλμ. ενώ ο πληθυσμός του ξεπερνάει τις 100.000 κατοίκους.

Η αρχαία ονομασία του ήταν Κόρκυρα και φαίνεται να κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή, ενώ είναι σίγουρη η παρουσία του ανθρώπου από την εποχή του χαλκού το 2000 π.Χ..
Στην Κέρκυρα υπάρχει ένας μικρός όρμος με άσπρη αμμουδιά όπου περικλείεται από κατάφυτα βουνά. Κοντά του κυλάει ένα ποταμάκι που καταλήγει στην θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Ναυσικά βρήκε τον ναυαγό Οδυσσέα πάνω σε αυτήν την αμμουδιά και τον περιέθαλψε. Οι Έρμονες, το σημείο αυτό, μοιάζει με αυτό που περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Είναι ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα στην χώρα των Φαιάκων, την Κέρκυρα.
Το όμορφο αυτό νησί το προτίμησαν αργότερα αυτοκράτορες για τη θερινή διαμονή τους. Η Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσσυ), έχτισε ένα ανάκτορο το οποίο αγόρασε αργότερα ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ της Γερμανίας. Από τότε όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται την όμορφη κερκυραϊκή φύση, για την ευγένεια και την κουλτούρα των κατοίκων της.
Η Κέρκυρα οφείλει την ανάπτυξή της και στη γεωγραφική της θέση, πέρα από τις φυσικές καλλονές της. Στις δυτικές ακτές της οι γραμμές των βουνών κατηφορίζουν και συναντάνε όρμους με αμμουδιά. Οι ανατολικές ακτές είναι πιο άγριες και απότομες, χωρίς όμως να υστερούν σε ομορφιά. Η παλιά πόλης της Κέρκυρας βρίσκεται ανάμεσα στο Παλιό και στο Νέο Φρούριο, και παραμένει σχεδόν όπως ήταν περίπου 200 χρόνια πριν. Το μαγευτικό αυτό μέρος στολίζει ο Παντοκράτορας, το υψηλότερο βουνό του νησιού που δεσπόζει στο βόρειο τμήμα με ύψος 906 μ..
Σε αυτό το καταπράσινο νησί οι επισκέπτες θα συναντήσουν ελιές και κυπαρίσσια. Το λάδι του νησιού είναι από τα πιο ποιοτικά στην Ελλάδα, ενώ οι παραγωγές σε γάλα, βούτυρο, γραβιέρα, λευκό κρασί και αλλαντικά δεν υστερούν. Βέβαια το κουμκουάτ είναι ένα προϊόν που παράγεται μονάχα στην Κέρκυρα, το πολύ μικρό πορτοκαλάκι που γίνεται λικέρ ή γλυκό.
Η λαϊκή παραδοσιακή τέχνη συνεχίζει να καλλιεργείται στο νησί, υφαντά, χαλιά, ψάθινα πλεκτά, ασημένια σκεύη, κοσμήματα. Η μουσική και ο χορός ως επακόλουθό της είναι όμως τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Κερκυραίους. Οι ρίζες της μουσικής έχουν βάθος στον 18ο με 19ο αιώνα, όταν Ιταλικοί θίασοι έπαιζαν συχνά στην πόλης της Κέρκυρας. Η επίδοση των ανθρώπων του νησιού στο χορό είναι επακόλουθη.
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις σε αυτό το νησί τα κράτησαν ακέραια οι κάτοικοι του. Οι Κερκυραίοι αγαπούν τον τόπο τους και δύσκολα τον εγκαταλείπουν, μένουν και επιμένουν να γιορτάζουν όπως οι προγονοί τους.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Γλυκερία Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *