ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

στις

Παράδοση, μια λέξη τόσο απλή στη γραφή της, μα με τόση μεγάλη έννοια και βαρύτητα. Η πρώτη σκέψη στο άκουσμα της, μας παραπέμπει στα γνωρίσματα που έχουμε από τους παππούδες μας. Όμως, αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα μαγευτούμε από την παράδοση των αρχαίων πολιτισμών. Φυσικά, οι περισσότεροι θα εστιάσουν στον Αρχαιοελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό. Ένας, όμως, λαμπρός και πλούσιος πολιτισμός που δεν σταμάτα να μας εκπλήσσει είναι της Αρχαίας Αιγύπτου.

Η Αρχαία Αίγυπτος από το 3100 π.Χ άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία και να αποκτά μεγάλη δύναμη. Η ζωή στην Αίγυπτο ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με τον Νείλο ποταμό. Η εύφορη κοιλάδα του Νείλου έδωσε στο λαό την δυνατότητα να αναπτύξει την γεωργία και παράλληλα την αγροτική οικονομία.

Παρόλη την οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Αρχαίας Αιγύπτου, η πιο σημαντική της επιτυχία ήταν ο πολιτισμός της. Μια λαμπρή παράδοση, που εκπλήσσει τους πάντες, μέχρι και σήμερα. Η επιβλητικότητα των πυραμίδων, της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας και η δυναμική παρουσία των φαραώ κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η ατελείωτη, όμως, αυτή παράδοση κρύβει πράγματα, τα οποία ίσως δεν είναι ευρέως τόσο γνωστά ή είναι λιγότερο προβεβλημένα.

Εφευρέσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων

Φυσικά, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν τον πάπυρο, τα ιερογλυφικά – τα οποία ως γραφή ανήκουν στις πρώτες – και το ημερολόγιο. Χάρις στους ερευνητές γνωρίζουμε επίσης, ότι εφηύραν και άλλα πράγματα, τα οποία με κάποιες αλλαγές παραμένουν ακόμα χρήσιμα στην εποχή μας!

Οδοντόκρεμα: Η οδοντόκρεμα είναι ένα σημαντικό υλικό για την στοματική υγιεινή. Οι Αιγύπτιοι ενδιαφέρονταν πολύ για την στοματική τους υγιεινή. Απόδειξη αποτελεί ότι σε αρχαίους τάφους βρέθηκαν από οδοντόκρεμες μέχρι και οδοντογλυφίδες. Τα υλικά της ήταν τα εξής :μύρο, κελύφη αυγών, ελαφρόπετρα, οπλές βοδιών και στάχτη.

Μέντες: Άλλη μια σημαντική εφεύρεση που τονίζει ότι οι Αιγύπτιοι πρόσεχαν ενδελεχώς την στοματική τους υγιεινή, είναι η μέντα. Οι μέντες είχαν σφαιρικό σχήμα και αποτελούνταν από λιβάνι, μύρο και κανέλα , τα όποια έβραζαν μαζί με μέλι.

Εργατικοί οργανισμοί: Εκτός από την στοματική τους ευωδία, οι Αιγύπτιοι προέβησαν και σε πιο κοινωνικές δημιουργίες. Ήταν οι πρώτοι που εφηύραν και δημιούργησαν τους εργατικούς οργανισμούς. Για να κτίσουν όλα τα εκπληκτικά μνημεία στην Αίγυπτο, πολλοί ήταν οι εργάτες που δούλευαν σκληρά για να υλοποιήσουν τις επιθυμίες του εκάστοτε Φαραώ. Έτσι, η σπουδαιότητα των οργανισμών ήταν γιγάντια, καθώς προστάτευαν τους εργάτες.

Αστυνομία: Μια καταλυτική εφεύρεση των Αιγυπτίων ήταν και η Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια του Παλιού και Μέσου Βασιλείου τοπικοί αξιωματούχοι είχαν την προσωπική τους αστυνομική δύναμη. Οι αστυνομικοί ήταν οπλισμένοι με ραβδιά και σκυλιά. Κανείς δεν ήταν υπεράνω του νόμου είτε ήταν πλούσιος είτε φτωχός. Όποιος τους παρέβαινε, τιμωρούνταν με δήμευση περιουσίας, ακρωτηριασμό και θάνατο χωρίς την πρέπουσα ταφή.

Ήθη και έθιμα
Βέβαια, εκτός από της σημαντικές εφευρέσεις τους, οι Αιγύπτιοι, όπως και κάθε αρχαίος και τωρινός πολιτισμός παγιώνει μια σειρά από ήθη και έθιμα.

Στην σημερινή εποχή το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα. Για τους Αιγύπτιους όμως, είχε άλλη συμβολική σημασία. Κάθε φορά, την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου πίστευαν ότι ο Ρα, θεός του ήλιου αρρώσταινε, καθώς έλειπε ο ήλιος και εμφανιζόταν χειμώνας. Κατά τη διάρκεια του Ηλιοστασίου, όταν ο Ρα άρχισε σταδιακά να γιατρεύεται, γέμιζαν το σπίτι τους με καταπράσινους φοίνικες, οι οποίοι συμβόλιζαν την επικράτηση της ζωής έναντι του θανάτου.

Άλλο ένα παγιωμένο έθιμο για τους Αιγύπτιους ήταν το φεστιβάλ «Wepet Renpet», το οποίο σημαίνει «το άνοιγμα της νέας χρονιάς». Με αυτό το φεστιβάλ, το οποίο ουσιαστικά περιλάμβανε ένα μεγάλο φαγοπότι και διάφορες θρησκευτικές τελετές, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά. Βέβαια, η πρωτοχρονιά στην Αίγυπτο γιορταζόταν όταν Ο Σείριος – το φωτεινότερο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό – εμφανιζόταν μετά από 70 ημέρες απουσίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαινόμενο αυτό συνέβαινε περίπου στα μέσα Ιουλίου, λίγο πριν την ετήσια πλημμύρα του Νείλου.

Όπως φαίνεται, στους Αιγύπτιους άρεσε πολύ η διασκέδαση. Σύμφωνα με μια αρχαιολογική ανακάλυψη στο ναό της Μουτ, τον 15ο π.Χ αιώνα είχαν καθιερώσει ένα νέο εθιμοτυπικό, το οποίο γινόταν μια φορά το χρόνο. Η γιορτή ήταν εμπνευσμένη από ένα μύθο. Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, μια αιμοδιψής θεά του πολέμου, η Σεκμέτ, παραλίγο να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, αλλά επειδή ήπιε πολύ μπύρα λιποθύμησε. Έτσι, και οι Αιγύπτιοι επηρεασμένοι από το μύθο, κάθε χρόνο γιόρταζαν την σωτηρία, περνώντας μια άγρια νύχτα χορεύοντας, πίνοντας και κάνοντας σεξ.

Καθημερινές συνήθειες Αιγυπτίων

Για να γνωρίσεις καλύτερα την παράδοση ενός λαού, πρέπει να αναζητήσεις τις καθημερινές του συνήθειες. Ως λαός, οι Αιγύπτιοι φρόντιζαν την εμφάνισή τους και την καθαριότητά τους. Ως γνωστόν οι πλούσιοι ,και ειδικά ο Φαραώ, είχαν στην διάθεση τους πολλούς σκλάβους για να φροντίζουν την καθαριότητα του σώματός τους. Ο πιο απλός κόσμος, όμως, έκανε μπάνιο στον Νείλο. Για να είναι καθαροί χρησιμοποιούσαν σαπούνια, τα οποία ήταν μείγμα υψηλής πάστας ζωικού λίπους και κιμωλία. Οι άντρες, επίσης, ξύριζαν όλο τους το σώμα και άπλωναν αρώματα ώστε να εμποδίσουν την κακοσμία τους σώματος.

Φυσικά και ο ρουχισμός αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας. Οι γυναίκες, όπως φαίνεται και στις τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί, φορούσαν ένα ίσιο φόρεμα λευκού χρώματος, ενώ οι άντρες φορούσαν συχνά λινά υφάσματα, άσπρου χρώματος, τα οποία τα τύλιγαν στο σώμα τους και τα έδεναν με κόμπο. Η επιλογή του χρώματος δεν ήταν τυχαία, καθώς το άσπρο ήταν και είναι το χρώμα της αγνότητας. Φυσικά και τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι ήταν λεπτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ακόμα, στις τοιχογραφίες είναι ευδιάκριτο ότι κομμάτι της εμφάνισής τους αποτελούσαν τα κοσμήματα και το έντονο μακιγιάζ τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά στο μακιγιάζ, το είχαν εφεύρει οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι και πίστευαν ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Βέβαια μία τέτοια πεποίθηση δεν ήταν τόσο παράλογη, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα καλλυντικά που είχαν ως βάση τον μόλυβδο βοηθούσαν στην καταπολέμηση οφθαλμικών παθήσεων.

Διατροφικές συνήθειες

Φαγητό, μια αναγκαία και απολαυστική συνήθεια. Οι Αιγύπτιοι είχαν ως καθημερινή διατροφή το ψωμί και την μπύρα. Βασικό συστατικό τους ήταν το δίκοκκο σιτάρι που αποτελούσε και την σημαντικότερη καλλιέργειά τους. Η επιλογή του δεν ήταν τυχαία, καθώς το δίκοκκο σιτάρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με υψηλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Αν και οι πλούσιοι και οι φτωχοί είχαν τις ίδιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες, η διαφορά στην ποιότητα ήταν μεγάλη.

Εκτός από υδατάνθρακες οι Αιγύπτιοι τρέφονταν και με άλλα φαγητά. Έτρωγαν κρέας από γαζέλα, γερανό (πτηνό) και σκαντζόχοιρο. Φυσικά, από την διατροφή τους δεν έλειπε και το ψάρι. Συνήθως, το ψάρι όταν το έπιαναν το αλάτιζαν και το διατηρούσαν. Οι Αιγύπτιοι την θεωρούσαν τόσο σημαντική διαδικασία και μόνο ο αξιωματούχος του ναού μπορούσε να την κάνει.

Δυστυχώς, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί κάποια συνταγή και όποια γνώση υπάρχει οφείλεται σε διάφορα διοράματα (μοντελισμός) και από διάφορα αντικείμενα που έχουν βρεθεί σε τάφους.

Η παράδοση της αρχαίας Αιγύπτου είναι τόσο μεγάλη και για να την μελετήσει κανείς απαιτείται πολύς χρόνος. Με σταθερό ρυθμό οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν νέα εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, εμπλουτίζοντας και ξεκαθαρίζοντας περισσότερα πράγματα που αφορούν την παράδοση αυτού του λαού.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Αλέξανδρος Τσάλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *