ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

στις

Η Ινδονησία αποτελεί μια τεράστια χώρα, που το μήκος της αγγίζει τα 5.000 χιλιόμετρα στον Ισημερινό. Τα 18.000 νησιά της (το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι ακατοίκητο) προσφέρουν ασύλληπτη ποικιλία, τόσο όσον αφορά την φύση, όσο και τον πολιτισμό. Πετράδι του στέμματος, το Μπαλί, στο οποίο δικαιολογημένα κρύβονται όλες οι χάρες της Ινδονησίας.

Μια εκπληκτική πολιτισμική ποικιλομορφία, μικρά χωριά, όπου ακόμη τα ταφικά έθιμα κρατούν μήνες, τέχνη και καλαισθησία στις εκφράσεις της καθημερινής ζωής, εξωτικές παραλίες, ξενοδοχεία που έχουν το pampering στο DNA τους, μια απαράμιλλη spa κουλτούρα, καθώς και βραδινή ζωή με το σωστό cosmopolitan mix. H ομορφιά της Ινδονησίας δεν εξαντλείται όμως στο Μπαλί. Στη Σουμάτρα και στο Καλιμαντάν θα βρείτε τα μοναδικά τροπικά δάση βροχής. Επίσης, περισσότερα από 150 ηφαίστεια υπάρχουν στην Ινδονησία: πολλά στην Ιάβα, όπου η γαλήνη των ορυζώνων συνδυάζεται με τη συναρπαστική ιστορία και τέχνη των σουλτανάτων. Αν σας ελκύουν οι μικρές κοινότητες προς εξαφάνιση, στην Ινδονησία θα βρείτε περισσότερες από 300 φυλές να διατηρούν ακόμη τον πατρογονικό τους τρόπο ζωής: οι Kabu, οι Minangkabau, οι Bakak, οι Dayak, οι Dani. Για τους λάτρεις του surf, η Nusa Lembogan (νησάκι ανατολικά του Μπαλί) και το Lombok αποτελούν τον παράδεισο τους. Η ακτογραμμή της Ινδονησίας μετράει 50.000 χλμ. άγριας ομορφιάς και συγκεκριμένα, το νησάκι Maluku αποτελεί μία από τις ωραιότερες, αλαβάστρινες παραλίες του πλανήτη, που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Είναι δεδομένο πως το τι θεωρεί παράξενο ο καθένας, σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον στο οποίο ο ίδιος έχει μεγαλώσει, τις εμπειρίες του και τη δική του ιδιοσυγκρασία.

Συνήθειες που σε μία χώρα στηρίζονται σε παραδόσεις χρόνων και τηρούνται με ευλάβεια, σε κάποια άλλη ίσως φαντάζουν αστείες και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές. Και το ανάποδο, φυσικά.

Αυτό, βεβαίως, έχει την ομορφιά του, διότι δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι.

Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τις διαφορετικές παραδόσεις και τα σπάνια έθιμα της χώρας αυτής.

Οδοντιατρική επέμβαση ως απελευθέρωση από το κακό στην Ινδονησία

Στη κουλτούρα της Ινδονησίας, υπάρχει μια θρησκευτική τελετή που λέγεται «το γέμισμα του δοντιού». Πιστεύεται πως τα δόντια, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, αποτελούν σύμβολα απληστίας, οργής, θυμού, λαγνείας, σύγχυσης και ζήλιας. Όλα εκείνα τα πράγματα, δηλαδή, που εμποδίζουν την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Τα δόντια σε αυτή την τελετουργία «σμιλεύονται» προκειμένου να δείχνουν λιγότερα κοφτερά και επιθετικά και άρα να μειωθεί το φορτίο των αρνητικών χαρακτηριστικών που κουβαλούν και με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Οι νεόνυμφοι απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα στην Ινδονησία

Το συγκεκριμένο έθιμο ισχύει στην κοινότητα των Tidong και στο Borneo της Ινδονησίας και είναι σίγουρα ένα από τα πιο παράξενα έθιμα που υπάρχουν στον κόσμο. Μετά τον γάμο, λοιπόν, και αφού η γαμήλια τελετή έχει φτάσει στο τέλος της, δεν επιτρέπεται στους δύο νεόνυμφους να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο για τρεις ημέρες. Πιστεύεται πως αν αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, ο γάμος τους θα καταρρεύσει, οπότε ορίζονται κάποιοι φίλοι που τους επιβλέπουν, ώστε να μην πάνε στο μπάνιο.

Οι νεκροί βγαίνουν βόλτα στην Ινδονησία

Και πάλι η Ινδονησία βρίσκεται στην λίστα, καθώς πρόκειται για μία χώρα με πλούσια και πολύ ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση, ενώ τα όσα ισχύουν στη χώρα, όσον αφορά τα θρησκευτικά και κοινωνικά συμβάντα, διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια. Στην Toraja της Ινδονησίας, λοιπόν, υπάρχει ένα τελετουργικό που λέγεται Ma’nene. Πρόκειται για μια τελετή στην οποία τα σώματα των νεκρών ξεθάβονται, καθαρίζονται, ντύνονται εκ νέου και «πηγαίνουν» στην περιοχή, όπου έχασαν τη ζωή τους. Από εκεί, προχωράνε (ή σέρνονται) κατά μήκους μιας ευθείας γραμμής, πίσω στο χωριό, πριν ταφούν και πάλι.

Ινδονησία. Και μόνο που την σκέφτεσαι, το μυαλό σου πάει στις ειδυλλιακές παραλίες της, την πλούσια φυσική ομορφιά της και τις όμορφες στιγμές που θα μπορούσες να περάσεις εκεί. Και μόνο που την σκέφτεσαι, το μυαλό σου πάει σε μία χώρα, που κυρίαρχο στοιχείο της αποτελούν οι αντιθέσεις.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Στέλλα Ταμπάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *