ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

στις

Σώστε τις Άλπεις: Η Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στους Παγετώνες

Οι παγετώνες καλύπτουν το ένα δέκατο της επιφάνειας του πλανήτη αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, όχι για πολύ.

Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η επιφάνεια των παγετώνων συρρικνώνεται τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Μεταξύ του 2003 και του 2015, καταγράφηκε μία μέση απώλεια της τάξης του 25% στην επιφάνεια των παγετώνων στις Γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Παγολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος (LGGE) της Γκρενόμπλ, η τήξη του πάγου επιταχύνθηκε απότομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο πλαίσιο μίας απογραφής των αλπικών δεδομένων, η οποία διεξάγεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ειδικότερα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι ενώ η απώλεια πάγου κατά την προηγούμενη περίοδο μετρήσεων, 1986-2003, έφτανε μόλις το 0,7%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, από το 2003 έως και το 2015, έχει αυξηθεί στο ανησυχητικό 2%.

«Το ποσοστό σχεδόν τριπλασιάστηκε,» δήλωσε ο παγολόγος Antoine Rambalel, ο οποίος ολοκλήρωσε αυτή την ερευνητική εργασία τον περασμένο Ιούνιο, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες ακρίβειας 10 μέτρων ανά εικονοστοιχείο. «Η αύξηση της υποχώρησης είναι πολύ σαφής, ειδικά στα χαμηλότερα τμήματα των παγετώνων. Γενικά, μπορούμε να συνδέσουμε αυτή τη συρρίκνωση με το μέσο ύψος τους στα όρη,» εξηγεί.

Οι παγετώνες που αντιστέκονται καλύτερα στη διάβρωση αυτή, είναι εκείνοι του Λευκού Όρους (Mont Blanc), της ψηλότερης κορυφής της Ευρώπης (4.808 μέτρα). Κατά το διάστημα 2003-2015 κατέγραφε κάθε χρόνο 1% μείωση, ενώ, για παράδειγμα, το όρος Εκρέν κατέγραφε μείωση 2,25%. Αυτό που επηρεάζεται περισσότερο όμως είναι το όρος Βανουάζ, με τη μέση απώλεια επιφάνειας να ανέρχεται στο 2,6% ετησίως. «Η μικρότερη απώλεια που παρατηρείται στο Λευκό Όρος εξηγείται από το γεγονός ότι το μέσο ύψος των παγετώνων είναι υψηλότερο στο όρος αυτό,» εξηγεί ο Antoine Rambalel.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με αυστριακά, ιταλικά και ελβετικά εργαστήρια, στο πλαίσιο ενός project με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με μία ακόμα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο «Cryosphere», το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, οι Άλπεις μπορεί να χάσουν μέχρι και το 70% του χιονιού τους έως το 2099, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι η σεζόν του σκι θα γίνεται όλο και μικρότερη, και μπορεί να ξεκινάει ένα μήνα αργότερα και να τελειώνει έως και τρεις μήνες νωρίτερα.

Με μια πιο θετική πρόβλεψη, εάν οι εκπομπές αερίων συνεχίσουν να ελέγχονται και μειωθούν στο 50% μέχρι το 2050, η άνοδος της θερμοκρασίας δε θα ξεπεράσει τους 2⁰C και η απώλεια χιονιού θα μπορέσει να περιοριστεί στο 30%.

O Christoph Marty, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων (SFL), δήλωσε: «Το χιόνι στις Άλπεις θα υποχωρήσει ούτως ή άλλως, αλλά ο μελλοντικός έλεγχος των εκπομπών αερίων θα καθορίσει το ποσοστό αυτής της υποχώρησης. Το γεγονός ότι, ακόμα και με το σενάριο των 2⁰C, θα έχουμε και πάλι 30% απώλεια είναι λυπηρό, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρυντικό, σε σχέση με το σενάριο του 70%».

Στο μεταξύ, επιστήμονες και κάτοικοι, κυρίως των Ελβετικών και Ιταλικών Άλπεων, καλύπτουν μέρος των παγετώνων με αδιάβροχους μουσαμάδες, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνειά τους και να επιβραδύνουν την τήξη.

Οι φωτογραφίες των παγετώνων, σκεπασμένων με τα τεράστια αυτά υφάσματα, φαίνονται σουρεαλιστικές. Και όμως, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μειώνουν την απώλεια έως και κατά 70%.

Οι ντόπιοι των Ελβετικών Άλπεων αναφέρουν ότι θυμούνται μικρότερα καλοκαίρια σε διάρκεια και πιο ψυχρά. Ανησυχούν, επίσης, για το μέλλον του τουρισμού στις περιοχές τους. «Πάντα κοιτάμε τον παγετώνα και ελπίζουμε να είναι εκεί για τις επόμενες γενιές. Αν δεν υπάρχουν οι παγετώνες πια, θα πρέπει και εμείς να φύγουμε,» δηλώνουν.

Γενικότερα, τους τελευταίους μήνες οι Άλπεις έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης, με γεγονότα όπως η μεγάλη κατολίσθηση στη Val Bondasca (Δυτικές Άλπεις) της Ελβετίας, οι νεκροί, που εμφανίζονται, λόγω της τήξης, δεκαετίες μετά την εξαφάνισή τους στους παγετώνες, και η παύση λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων στις Ιταλικές Άλπεις, λόγω της απώλειας χιονιού.

Τα σοκαριστικά αυτά γεγονότα υποδεικνύουν, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή και η ανάγκη για δράση ενάντια στην αύξηση της θερμοκρασίας πιο πιεστική από ποτέ.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Νένα Πασβάντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *