WASP-12B: Ο ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

στις

Γη, ένας πλανήτης μοναδικός για εμάς καθώς κατοικούμε σ΄ αυτόν, μα όχι και ο μοναδικός στον Γαλαξία μας. Και όμως, ποιος δεν έχει κάτσει μικρός κάτω από τον νυχτερινό ουρανό, παρατηρώντας τα αστέρια, προσπαθώντας να καταλάβει τι βρίσκεται πέρα από αυτά, έχοντας μια μικρή επιθυμία κάποια στιγμή να ταξιδέψει στο διάστημα και να κάνει τρομερές ανακαλύψεις; Από την στιγμή που αποκτήσαμε την τεχνολογική δυνατότητα να εξερευνήσουμε το διάστημα, οι επιστήμονες δεν σταμάτησαν μανιωδώς να ανακαλύπτουν νέα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία εντυπωσιάζουν τους πάντες, διευρύνοντας περισσότερο την φαντασία μας για το διάστημα.

Μόλις πρόσφατα, αστρονόμοι προέβησαν σε άλλη μία σημαντική ανακάλυψη. Με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, βρήκαν ότι ένας εξωπλανήτης(ανήκει σ΄άλλο ηλιακό σύστημα) είναι πιο μαύρος από την άσφαλτο, όπως τον χαρακτήρισαν και οι ίδιοι.

Οι Αστρονόμοι του πανεπιστημίου McGill, του Καναδά και του Exeter, της Μεγάλης Βρετανίας, χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να μετρήσουν πόσο φως αντανακλά ο εξωπλανήτης Wasp- 12b πίσω στο διάστημα και να γνωρίσουν καλύτερα την χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι κάτι που δεν το περίμεναν. Ουσιαστικά ο εξωπλανήτης Wasp 12-b αντανακλά μόνο ελάχιστο φως στο διάστημα και παγιδεύει στο εσωτερικό του το 94% του φωτός που δέχεται. Έτσι, ο πλανήτης αυτός είναι ο πιο σκοτεινός πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Χρησιμοποιώντας το φασμικό διάγραμμα απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble-το όποιο μόνο αυτό μπορεί να κάνει τέτοιες μετρήσεις- μέτρησαν το δείκτη λευκαύγειας του( δηλαδή τον δείκτη ανακλαστικότητας ή albedo στα αγγλικά). Ο Wasp -12b έχει 0.064 δείκτη και το κατατάσσει ουσιαστικά στον πιο σκοτεινό πλανήτη. Για να γίνει πιο κατανοητό φτάνει μόνο να δούμε τον δείκτη λευκαύγειας της Σελήνη μας , ο οποίος 0,12 και μπορεί κανείς να κατανοήσει την διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους. Αυτή η ανακάλυψη των αστρονόμων, αναιρεί κάθε σκέψη που είχαν για την χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη και θα τους βοηθήσει ουσιαστικά να κατανοήσουν καλύτερα και άλλους πλανήτες του ίδιου μεγέθους.

Ο Wasp-12b ανήκει στην κατηγορία των «Καυτών Δίων». Είναι δηλαδή ένας γιγάντιος πλανήτης αερίων, ο οποίος κινείται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Αυτός έχει ως αποτέλεσμα να έχει υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του. Αυτός όμως είναι και ο πιο πιθανός λόγος που ο εξωπλανήτης δεν αντανακλά καθόλου στο διάστημα το φως που δέχεται από το μητρικό του άστρο.

Η μόνιμη φωτεινή πλευρά του πλανήτη αγγίζει του 2.600 βαθμούς Κελσίου. Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν νέφη, τα οποία θα αντανακλούν το φως που δέχονται πίσω στο διάστημα. Έτσι, ο πλανήτης απορροφά το φως του μητρικού του άστρου και ενώνεται με τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια.

Σε αντίθεση με την φωτεινή πλευρά, η μόνιμη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη έχει μικρότερη θερμοκρασία, η οποία αγγίζει τους 1400 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλή αυτή θερμοκρασία στην επιφάνεια του Wasp-12B επιτρέπει να δημιουργηθούν υδρατμοί και νέφη.

Η μέτρηση της λευκαύγειας του πλανήτη πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, κατά την διάρκεια μια έκλειψης, όταν πέρασε πίσω από το αστέρι του. Αυτή η διαδικασία αποτελεί την καλύτερη μέθοδο μέτρησης της λευκαύγειας ενός πλανήτη. Τα αποτελέσματα που πήραν από το τηλεσκόπιο Hubble, βοήθησε ουσιαστικά τους επιστήμονες να τα συγκρίνουν με τα προηγούμενα ατμοσφαιρικά μοντέλα του πλανήτη και να οδηγηθούν στο συμπέρασμα δεν ταίριαζαν με τα τωρινά.

Λίγα λόγια για τον πλανήτη Wasp- 12b

O Wasp-12b παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες το 2008. Η ανακάλυψη του ανακοινώθηκε στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά στις 1 Απριλίου. Απέχει από το ηλιακό μας σύστημα 1400 περίπου έτη φωτός και προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Ηνίοχου. Είναι δύο φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον Δία, ο οποίος αποτελεί τον δικό μας «καυτό Δία» του ηλιακού μας συστήματος και όπως και η Σελήνη, έχει συνεχώς μία μόνιμα φωτεινή και σκοτεινή πλευρά, καθώς βαρυτικά είναι «κλειδωμένος» από το μητρικό του άστρο το Wasp 12. Ως πλανήτης που βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του χρειάζεται μόλις μια δικιά μας ημερολογιακή μέρα για να ολοκληρώσει μια γεμάτη περιφορά γύρω του.

Από την ανακάλυψη του και έπειτα έχει μελετηθεί από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια εκτός από το Hubble. Κάποια από αυτά είναι το Spitzer της NASA, και το Παρατηρητήριο Ακτίνων-Χ Chandra της NASA. Επίσης, από προηγούμενες παρατηρήσεις του φασματογράφου Cosmic Origins (COS) του Hubble, μας αποκάλυψε ότι ο πλανήτης μπορεί να συρρικνώνεται. Το δε COS βρήκε υλικό από την υπερθερμαινόμενη ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη που χύνεται πάνω στο μητρικό του αστέρι.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Τσάλιος Αλέξανδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *