ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

στις

Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν κάθε ελληνική επαρχία φιλοξενεί σεισμικές εστίες και λόγω της μικρής γεωγραφικής έκτασης της Ελλάδας, οι σεισμογενείς ζώνες που δημιουργούνται είναι πολλές. Βέβαια, ένα θετικό κομμάτι – το οποίο μπορεί να προκύψει, απ΄ αυτή την δύσκολή κατάσταση – είναι ότι οι περισσότεροι σεισμοί που προκαλούνται είτε γίνονται υποθαλάσσια, μακριά από κατοικημένες περιοχές είτε έχουν αρκετό χιλιομετρικό βάθος, έτσι οι καταστροφές που μπορούν να προκληθούν δεν είναι συχνές.

Το τελευταίο καιρό, έχουν προκληθεί πλήθος σεισμών σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως το Κιλκίς , την Αθήνα και τον Κορινθιακό Κόλπο. Η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει την ανησυχία του κόσμου, ο οποίος φοβάται μην πραγματοποιηθεί μία μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας.

Αρκετοί διακεκριμένοι ερευνητές έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους για τις τελευταίες έντονες σεισμικές δραστηριότητες που παρατηρούνται. Τονίζουν, όμως, ότι οι έρευνες στους συγκεκριμένους χώρους γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Εξάλλου, η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα. Οπότε, αν κριθεί απαραίτητο θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ιωάννη Μπασκούτα, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε “Δεν υπάρχει πρόγνωση για ισχυρό σεισμό. Δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεση πρόγνωση για έναν ισχυρό σεισμό, η οποία τώρα θα έχει σημασία για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο κ. Μπασκούτας τόνισε ότι γενικά ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα όποτε οι πολίτες καλό είναι να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Εμείς λόγω της έντονης σεισμικότητας που διακρίνει την Ελλάδα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους πιο ισχυρούς σεισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα. Αν και έχουν συμβεί αρκετά ισχυροί σεισμοί, επιλέξαμε, τελικά, τέσσερις από αυτούς.

Ρόδος, Αρχάγγελος 26/6/1926

Την μία και μοναδική φορά που προκλήθηκε σεισμός στην Ελλάδα και έφτασε σε βαθμούς τα 8 της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν τον Ιούνιο του 1926 στη Ρόδο και μέχρι στιγμής είναι ο δυνατότερος της σύγχρονής Ελλάδας. Το επίκεντρο του σεισμού είχε εντοπιστεί μεταξύ της Κω και τις Ρόδου.

Οι συνέπειες τις σεισμικής δόνησης ήταν τραγικές. Η ονομασία που έχει δοθεί για τον συγκεκριμένο σεισμό είναι “παγκόσμιος σεισμός” του 20ου αιώνα, καθώς η σεισμική του δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές χώρες, όπως την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Νότια Ιταλία , την Αλβανία και την Μικρά Ασία.

Στην Ρόδο καταστράφηκαν παραπάνω από τις 3.000 σπίτια. Την μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη η Κωμόπολη Αρχάγγελος, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είχαν προκληθεί καταστροφές σε τουλάχιστον 600 σπίτια και αριθμός των θανόντων ανερχόταν στα 4 άτομα

Ακόμη η σεισμική δόνηση είχε γίνει αντιληπτή και στη Κρήτη. Δεκάδες χωριά του νησιού υπέστησαν υλικές ζημιές και περίπου 500 σπίτια ερημώθηκαν, ενώ 200 κατέρρευσαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με τον Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου, στο βιβλίο τους “ Οι σεισμοί της Ελλάδας” οι παραλιακές γραμμές του νομού Ηρακλείου ανασηκώθηκαν κατά 20 με 30 εκατοστά.

Κεφαλλονιά, 12/8/1953

Ήταν 12 Αυγούστου το 1953 όταν συνέβη στην Κεφαλλονιά σεισμός μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς που συγκλόνισαν τον Ελλαδικό χώρο και εκείνη την χρονιά είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ας δούμε τη συνέβη εκείνη τη χρονιά. Η πρώτη σεισμική δόνηση είχε γίνει αισθητή πέντε μέρες νωρίτερα και είχε γίνει αισθητή μόνο στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, η οποία ήταν και το επίκεντρο. Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου, έγινε σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας ζημιές στη Σάμη, στο Αργοστόλι, το Ληξούρι και την Ζάκυνθο .Εν τέλει, στις 12 Αυγούστου έγινε ο πιο καταστροφικός σε μέγεθος σεισμός με επίκεντρο το νησί της Κεφαλλονιάς, το οποίο κατέστρεψε ολοκληρωτικά και είχε ως συνέπεια να ανυψωθεί κατά 60 εκατοστά.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες οι νεκροί ήταν 455 και από τα 33.000 οικοδομήματα σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά καταστράφηκαν τα 27.659. Ο φόβος που δημιουργήθηκε στους κατοίκους του νησιού, μείωσε δραματικά τον πληθυσμό των νησιών του Ιονίου, λόγω της μετανάστευσης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αθήνα, 7/9/1999

Ημερομηνία , 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Γύρω στις 15.00 το μεσημέρι η Αθήνα άρχισε να τρέμει από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η σεισμική δραστηριότητα έφτασε σε βαθμό το 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του ήταν η Πάρνηθα και μόλις 17 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και το εστιακό βάθος ήταν τόσο επιφανειακό, στα 10 χιλιόμετρα, και αυτό είχε ως συνέπεια να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Από την καταστροφή ο αριθμός των νεκρών έφτασε περίπου τα 143 άτομα, ενώ τουλάχιστον 700 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, πολλά σπίτια κατεδαφίστηκαν ή έπαθαν υλικές ζημιές, οι οποίες οδήγησαν τουλάχιστον 40.000 κατοίκους να μείνουν άστεγη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, καταστροφές προκλήθηκαν σε όλη την Αττική. Περιοχές όπως το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια, η Νέα Φιλαδέλφεια και το Περιστέρι βίωσαν τεράστιες υλικές ζημιές. Η τόσο ισχυρή σεισμική δραστηριότητα, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα το Θριάσιο Πεδίο, που βρίσκεται βόρεια της Πάρνηθας, να μετακινηθεί περίπου 8 εκατοστά.

Λευκάδα, 17/11/2015

Ήταν πρωί και γύρω στις 09.00, η Λευκάδα άρχισε να σείεται, Σύμφωνα, με τους σεισμολόγους η σεισμική δόνηση είχε ένταση 6,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού ήταν το Ακρωτήριο της Λευκάδας και απέχει από το κέντρο της πόλης του νησιού, στα 23 χιλιόμετρα.

Ο απολογισμός του σεισμού ήταν δύο νεκροί και πέντε τραυματίες και με πολλές καταστροφές σπιτιών τόσο στην πόλη της Λευκάδας όσο και στα χωριά. Σε πολλές περιοχές που ήταν κοντά στο επίκεντρο δημιουργήθηκαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στη τάση του ρεύματος , στο τηλέφωνο, ενώ είχε προκληθεί μεγάλη βλάβη και στο δίκτυο υδροδότησης . Ίσως, το πιο παράξενο πρόβλημα που δημιούργησε ο σεισμός ήταν ότι το νησί μετακινήθηκε κατά 36 εκατοστά προς το Νότο.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε γίνει αντιληπτή τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στην Ιθάκη. Αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές και κρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως η κατοικήσιμα, ενώ αρκετές κατολισθήσεις προκλήθηκαν σε οδικά δίκτυα αγροτικών κυρίως περιοχών. Σύμφωνα, επίσης, με τον Άκη Τσελέντη, καθηγητή σεισμολογίας, ο σεισμός της Λευκάδας προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι 20 εκατοστών στο Κροτόνε της Νότιας Ιταλίας, το οποίο δεν ήταν, φυσικά, εύκολο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Αλέξανδρος Τσάλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *