ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI – ΜΕΡΟΣ 2

στις

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Στο προηγούμενο μέρος κάναμε μία μικρή εισαγωγή και αναλύσαμε την έναρξη του έργου του Dan Brown για τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”. Τώρα θα διεισδύσουμε λίγο περισσότερο και θα αναλύσουμε τι υπήρχε στο βιβλίο και στην ταινία. Η εισαγωγή του συγγραφέα ότι “ Οι περιγραφές των έργων τέχνης, της αρχιτεκτονικής, των εγγράφων και των μυστικών τελετών είναι ακριβείς…”, είναι αλήθεια ή απλά ήθελε να κινήσει το ενδιαφέρον από τις πρώτες γραμμές;

Χρησιμοποιώντας το παγκοσμίως διάσημο έργο “Μυστικός Δείπνος”, ο συγγραφέας βάζει στην πλοκή τον Ντα Βίντσι. Τα υποτιθέμενα γεγονότα συγκλίνουν στην Μαγδαληνή. Κατά τον Brown, η ίδια η Μαγδαληνή είναι το Άγιο Δισκοπότηρο. Για αρχή λέει πως είναι η μήτρα της Μαρίας της Μαγδαληνής και κατ’ επέκταση η ίδια η Μαγδαληνή. Γίνεται η μητέρα της γενιάς του Ιησού. Σύμφωνα με τον Brown η δυναστεία συνεχίζεται για να γίνει η δυναστεία των Μεροβιγγείων της Γαλλίας, όπου τελικά αναγκάζεται να ζει στη μυστικότητα.

Κρύβει άραγε ο “Μυστικός Δείπνος” ένα κώδικα που αποδεικνύει την θεωρία για την Μαρία την Μαγδαληνή; Είχε η ίδια μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους αποστόλους;

Ο Brown, δεν είναι ο πρώτος που αναφέρεται στην σχέση μεταξύ Ιησού και Μαγδαληνής και στον επικείμενο γάμο τους.  Οι περισσότερες πληροφορίες είναι παρόμοιες με το βιβλίο, του 1983, “Άγιο Αίμα, Άγιο Δισκοπότηρο”. Ο Λουίς Πέρντου, ένας ακόμη γνωστός συγγραφέας, θεωρεί ότι οι αλήθειες στον Κώδικα Ντα Βίντσι, πλησιάζουν πολύ την μυθοπλασία δύο δικών του βιβλίων, “ Η Κληρονομιά του Ντα Βίντσι” και “ Η Κόρη του Θεού”.

Σε συνέντευξη του, ο ίδιος δήλωσε : “ Όταν διάβασα τον Κώδικα, δεν με πείραξαν τόσο οι ομοιότητες, αλλά η ανακάλυψη ότι υπήρχαν λάθη που μόνο εγώ είχα κάνει και επαναλαμβάνονται. Για παράδειγμα στην “Κληρονομιά”, έγραψα λανθασμένα ότι ο Κώδικας του Λέστερ Ντα Βίντσι, είναι σε περγαμηνή. Μόνο στο βιβλίο του Brown αναφέρεται αυτό το λάθος. Υπάρχουν όμως κι άλλα. Έχω γυναικείους πνευματικούς χαρακτήρες με τους οποίους η ηρωίδα έχει σύνδεση. Το ίδιο έχει και ο Brown. Και στη Κληρονομιά και στον Κώδικα, ο τέταρτος ειδικός τέχνης, αφήνει το τελευταίο μήνυμα με το αίμα του στο σώμα του. Και στα δύο βιβλία, αυτό διαδραματίζεται στην σελίδα 35. Επίσης ένα δολοφονημένος έφορος, αφήνει ένα χρυσό κλειδί σε ένα ξύλινο έργο τέχνης που αναφέρεται στη Ιερή Γυναίκα. Το κλειδί που δεν ανοίγει κλειδαριές, ανοίγει μία θυρίδα σε μία τράπεζα της Ζυρίχης που περιέχει ένα άλλο κουτί κλειδωμένο με συνδυασμό, μέσα στο οποίο φυλάσσονται πολύ σπουδαία μυστικά. Αν δεν είχα γράψει την Κληρονομιά είκοσι χρόνια πριν τον Κώδικα, θα πίστευα ότι πήρα όλες τις ιδέες μου από τον Brown.”

Παρ’ όλα αυτά, ο Brown δηλώνει πως δεν γνωρίζει τον Πέρντου, ούτε και την δουλειά του.

Στην απεικόνιση της Μαγδαληνής, τα πράγματα περιπλέκονται. Στο μυθιστόρημα παρουσιάζεται ως η εκλεκτή όλων των οπαδών του Ιησού και ως γυναίκα του. Οι θρύλοι για την σχέση τους άρχισαν τον 9ο αιώνα στη Νότια Γαλλία. Κάποιοι συνδέουν την Μαρία την Μαγδαληνή με την θεά Ίσιδα. Ο συγγραφέας φαίνεται να προσπαθεί να υποστηρίξει την ιδέα αυτή, με νύξεις από τα Γνωστικά Ευαγγέλια. Τα ευαγγέλια γράφουν ότι η Μαγδαληνή ήταν αφοσιωμένη στον Ιησού.  Τον ακολουθεί στη Γαλιλαία, τον φροντίζει, παρακολουθεί τη σταύρωση,  είναι στα πόδια του σταυρού και είναι η πρώτη που βλέπει την ανάστασή Του.  Εκείνη ανακοίνωση στους μαθητές Του, την ανάστασή Του. Γίνεται Απόστολος στους Αποστόλους Του. Επειδή κανένα κείμενο δεν περιγράφει την σχέση τους, προσπάθησε να το κάνει μέσω άλλης πηγής. Ο Ντα Βίντσι ως Μέγας Μάγιστρος του Κοινού της Σιών, ήξερε τα μυστικά και ζωγράφισε ορισμένα στοιχεία σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες του; Ο Ντα Βίντσι ήταν στην υπηρεσία του δούκα του Μιλάνο. Ο δούκας του παρήγγειλε τον Μυστικό Δείπνο, για το μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε με σκοπό να βλέπουν κάτι ευχάριστο οι μοναχοί την ώρα του φαγητού.

Στο βιβλίο διαβάζουμε ότι ο Λεονάρντο που ήξερε το μυστικό ζωγράφισε την Μαγδαληνή δεξιά από τον Ιησού και όχι τον Ιωάννη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση του βιβλίου.  Ισχυρίζεται ότι ο Ντα βίντσι δεν έκανε έναν απλό πίνακα, αλλά είπε στον κόσμο κάτι τρομακτικής σημασίας. Κατά τον Brown, απεικονίζεται ο Ιησούς την ώρα της ευλογίας όταν λέει : <<Αυτό είναι το σώμα μου… Αυτό είναι το αίμα μου>>. Η Μαγδαληνή κάθεται δεξιά του δηλώνοντας στον κόσμο ότι δεν είναι απλώς η εκλεκτή, αλλά το Άγιο Δισκοπότηρο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι λέει ο ίδιος ο Λεονάρντο στο έργο του, “Διατριβή περί Ζωγραφικής”. Ο Λεονάρντο, ζωγράφιζε ανάλογα με τα μοντέλα του. Επέλεγε διάφορους τύπους. Ο τύπος του μαθητή ήταν πολύ σημαντικός ανάμεσα τους. Ο Ιωάννης, ήταν ο νεότερος από τους μαθητές και αυτός που “αγαπούσε” πιο πολύ ο Ιησούς. O Λεονάρντο ως Μέγας Μάγιστρος, θα ήταν ελεύθερος να παρερμηνεύσει τις γραφές;

Στην Αναγέννηση, έδιναν παραγγελίες στους καλλιτέχνες. Τους άφηναν ελευθερίες, ωστόσο υπήρχαν και σαφέστατες οδηγίες τις οποίες υποθέτουμε, ότι ο Λεονάρντο ακολούθησε.

Ο Λεονάρντο, δεν απεικονίζει την στιγμή της ευλογίας, αλλά την στιγμή της προδοσίας, όταν οι Απόστολοι δηλώνουν, ότι δεν θα Τον προδώσουν ποτέ. Ο Ιούδας, ο Πέτρος και ο Ιωάννης κάθονται μαζί, γιατί φανερώνουν τις 3 αντιδράσεις προς τον Χριστό. Ο Ιούδας τον προδίδει και δεν επιστρέφει, ο Πέτρος τον εγκαταλείπει αλλά επιστρέφει, ο Ιωάννης όμως είναι ο μοναδικός που ούτε τον εγκαταλείπει ούτε τον προδίδει. Έτσι εξηγείται γιατί στον Μυστικό Δείπνο απεικονίζονται όλοι να έχουν ποτήρια. Ο πίνακας δεν αφορά την Μετάληψη.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα λάθος που δεν κατάλαβαν οι ερευνητές και είναι πιο ευδιάκριτο στα μάτια ενός ιστορικού τέχνης.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Σουζάνα Μπάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *