ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI – ΜΕΡΟΣ 1

στις

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα που άφησαν και θα αφήσουν εποχή είναι το βιβλίο του Dan Brown “ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI”. Έγινε για αρκετό διάστημα αντικείμενο σχολιασμού, με πολλούς να το εκθειάζουν και με άλλους να το κριτικάρουν.

Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με ρίζες στη χριστιανοσύνη, που πολλούς διαφώτισε και άλλους τους ενόχλησε.

Μετά την μεγάλη και κινηματογραφική του επιτυχία, ο συγγραφές ρωτήθηκε για το έργο του και εκείνος έδωσε την εξής απάντηση: << Είναι ζητήματα που αγγίζουν βαθιά σε πνευματικό επίπεδο>>. Επίσης ο ίδιος ισχυρίζεται πως αναφέρεται σε αλήθειες, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συγγραφείς.

Όπως αναφέρει και μέσα στο βιβλίο : << Μήπως όσα μας δίδαξαν οι προγονοί μας, ήταν ψέματα;>>.

”Αληθεύει ότι οι πρώτοι πατέρες της εκκλησίας συνωμότησαν και έκρυψαν την αληθινή διδασκαλία του Χριστού;”

“Αληθεύει ότι οι ακόλουθοί του, τον θεωρούσαν θνητό προφήτη και ότι την θεϊκή του υπόσταση, την εφηύρε ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας;”

Αυτό που συναντάμε αρκετά μέσα στο έργο αυτό, είναι οι κωδικοποιημένες πληροφορίες που βρίσκονται παντού στα έργα του Da Vinci, εξ’ ου και η ονομασία του έργου. Μέσα σε κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, αποδεικνύεται πως ο Ιησούς παντρεύτηκε κρυφά με την Μαγδαληνή. Κάτι που ενόχλησε αρκετά όσους το διάβασαν. Είναι όμως αλήθεια ή όχι;

Υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζουν ως σήμερα την δράση τους;

Μήπως ο Da Vinci, ο Νεύτων, ο Μποτιτσέλι και άλλοι προστάτευσαν τα μυστικά για να μην τα καταστρέψει η εκκλησία;

Αυτά τα μυστικά, ανακάλυψε ο Dan Brown ή ήταν ένα ακόμη κόλπο για αυτήν προώθηση του βιβλίου του;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με την Μαγδαληνή και έκανα παιδιά, των οποίων οι απόγονοι συνενώθηκαν με γάμο, με την βασιλική δυναστεία της Γαλλίας.

Η εκκλησία φαίνεται να το γνωρίζει, αλλά το κρατάει μυστικό φοβούμενη μην χάσει την εξουσία της.

Ο Da Vinci όμως, τι σχέση έχει με όλα αυτά; Βάση της γυναίκας του Dan Brown, η οποία είναι ιστορικός τέχνης, γράφει για κρυμμένες αλήθειες προσεκτικά ελεγμένες. Οι χαρακτήρες είναι μεν πλασματικοί, όμως επιμένει ότι η έρευνα για θρησκευτικές οργανώσεις, αρχιτεκτονική, ιστορία και έργα τέχνης είναι αυθεντική.

Όλη η έρευνα ξεκινάει μέσα από το Λούβρο. Ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά μουσεία κλασικής τέχνης στο κόσμο και έχει αρκετά έργα του Leonardo Da Vinci.

Στην αρχή του έργου βλέπουμε έναν φόνο στο εσωτερικό του μουσείου ενός έφορου και Μέγα Μαγίστρου μιας παμπάλαιας μυστικής εταιρείας, ονόματι Κοινό της Σιών. Ο αλμπίνος δολοφόνος του είναι μέλος είναι μέλος μίας άλλης σκοτεινής θρησκευτικής σέκτας του Opus Dei. Όσο και αν φαίνεται παράξενο όμως, στην όλη υπόθεση δεν αναζητείται ο δολοφόνος, αλλά η αιτία του φόνου. Το θύμα πριν ξεψυχήσει, αφήνει αινιγματικά στοιχεία με την μορφή, δύσκολων κωδικών. Εδώ καλείται ειδικός των συμβόλων και η εγγονή του θύματος και κρυπτογράφος να λύσουν το μυστήριο. Μια σειρά στοιχείων μας φέρνει αντιμέτωπους με το τελετουργικό του Κοινού της Σιών που εκτός των άλλων ίδρυσε και το Τάγμα των Ναϊτών.

Κατά τον ίδιο τον Dan Brown, ξεκίνησε το βιβλίο ως σκεπτικιστής, όταν άρχισε την έρευνα νόμιζε πως θα αναιρούσε τις θεωρίες για την Μαγδαληνή, το Ιερό Αίμα και όλα τα άλλα. Έγινε πιστός.

Πολλοί λένε πως προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι όσα γράφει είναι αληθινά, καθώς ξεκινάει λέγοντας : “ Το Κοινό της Σιών, ευρωπαϊκή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1099, είναι πραγματική”. Στην ίδια σελίδα παρακάτω λέει: ” Το Opus Dei, είναι θρησκόληπτη καθολική σέκτα”. Τέλος γράφει : “ Οι περιγραφές των έργων τέχνης, της αρχιτεκτονικής, των εγγράφων και των μυστικών τελετών, είναι ακριβείς”.

Οι ισχυρισμοί του συγγραφέα έχουν βασική σημασία για την έναρξη της έρευνας. Συνεχίζουμε με το Κοινό της Σιών για το οποίο ο Brown συνεχίζει : “Είναι ευρωπαϊκή μυστική εταιρεία, η οποί ιδρύθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1099.” “ Το 1975, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού ανακάλυψε περγαμηνές ονόματι <<Μυστικοί Φάκελοι>>. Εκεί αναφέρονται πολλά φωτισμένα μέλη της εταιρείας, όπως οι : Σερ Ισαάκ Νεύτων, Μποτιτσέλι, Βίκτωρ Ουγκώ και Ντα Βίντσι”.

Με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας συνδέει τον Λεονάρντο με το αρχαίο μυστικό τάγμα. Το Κοινό της Σιών, ίδρυσε το Τάγμα των Ναϊτών που είχαν το αρχηγείο τους στο Όρος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ. Με πρόσχημα την προστασία των προσκυνητών και την ευλογία του Πάπα, συγκέντρωσαν απίστευτους θησαυρούς και πολιτική δύναμη.

Το επόμενο γεγονός μας φέρνει πιο κοντά στην εποχή μας. Δύο βασικοί χαρακτήρες, ο αλμπίνος δολοφόνος και ο πατήρ Αρινθαρόσα, είναι μέλη του Opus Dei, μιας σύγχρονης οργάνωσης. Η συγκεκριμένη οργάνωση, ιδρύθηκε στις 2 Οκτωβρίου το 1928 και τα μέλη της είναι λαϊκοί και μόνο το 2% είναι ιερείς. Στα λατινικά ο όρος «Opus Dei» σημαίνει «Έργο του Κυρίου». Έχει 80.000 μέλη σε 60 χώρες και η βάση τους είναι στη Ρώμη. Το 1982, ο παπάς Ιωάννης Παύλος εξέλεξε την οργάνωση ως Αρχιερατείο. Στις 6 Οκτωβρίου του 2002, αγιοποίησε τον ιδρυτή Χοσέ Μαρία Εσκρίβα.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ένα κτίριο τους στη λεωφόρο Λέξιγκτον 243.

Ο Brown διαπιστώνει στο έργο του ότι έχουν κτίριο στη Νέα Υόρκη, κάτι που όπως προανέφερα είναι αληθές. Η ύπαρξη τους αποδεικνύει την άποψη του συγγραφέα ότι συνδέονται με σκοτεινές δραστηριότητες; Είναι όντως μυστική εταιρεία; Υπάρχουν μοναχοί που υποβάλλονται σε φριχτές τελετές; Ο «Επίσκοπος» της οργάνωσης είναι αληθινός; Το Αρχιερατείο διέκοψε τις σχέσεις του με την Εκκλησία; Οι Μυστικοί φάκελοι που βρέθηκαν, είναι αυθεντικοί;

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Σουζάνα Μπάκα

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *