ΤΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

στις

Η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα του Χριστιανισμού. Αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές Εκκλησίες. Ποια ήταν όμως η Μαρία Μαγδαληνή; Γιατί το πρόσωπό της αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί λόγω συγκρούσεων και με ποιο τρόπο έχει διαστρεβλωθεί η εικόνα της;

Η καταγωγή της Μαρίας Μαγδαληνής ήταν από τα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας. Έτσι προέκυψε και το όνομα «Μαγδαληνή». Καταγόταν από πλούσια και επιφανή οικογένεια. Κατά τον βιογράφο της, Νικηφόρο Κάλλιστο Ξανθόπουλο, δεν ήθελε να ασχοληθεί με όσα έκαναν οι γυναίκες της εποχής και επέλεξε να σπουδάσει.

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία από τις πολλές ακολούθους που ευεργετήθηκαν από τον Ιησού και ίσως, όπως οι μαθητές, έτσι κι εκείνες, κατά καιρούς εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να υπηρετήσουν το ιεραποστολικό έργο του Ιησού. Ο ευαγγελιστής Λουκάς διασώζει την πληροφορία ότι πολλές από εκείνες τις μαθήτριες συντηρούσαν οικονομικά μεγάλο μέρος του ιεραποστολικού έργου και συνεισέφεραν στη συντήρηση, μετακίνηση και διαμονή της συνοδείας του Ιησού.

Η σύγχυση γύρω από το πρόσωπο της Μαρίας Μαγδαληνής και η ταύτιση της με την αμαρτωλή γυναίκα ξεκινάει από τη σύγχυση διαφορετικών περιστατικών στα Ευαγγέλια.

Στο Ευαγγέλιο του Λουκά, λίγο πριν αναφερθεί το όνομα της Μαρίας Μαγδαληνής για πρώτη φορά, περιγράφεται ένα περιστατικό στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου, όπου κάποια μετανοημένη ιερόδουλη μύρωσε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού. Τα Ευαγγέλια δεν μας παραδίδουν το όνομα αυτής της γυναίκας, ούτε σε κανένα άλλο σημείο τους διασώζεται κάποια νύξη για το όνομα της άγνωστης αυτής γυναίκας.

Υπάρχει επίσης σύγχυση με τη διήγηση της άλειψης του Ιησού με μύρο, στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού στη Βηθανία. Στο γεγονός αυτό, ο Ιωάννης προσδιορίζει τη γυναίκα: είναι η Αγία Μαρία (η αδελφή του Αγίου Λαζάρου) τον οποίο ανέστησε ο Ιησούς. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση η Μαρία αυτή δεν είναι η Μαγδαληνή.

Το πρώτο περιστατικό που όντως αναφέρεται στη Μαρία Μαγδαληνή, βρίσκεται στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο από αυτό της ιερόδουλης στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου. Εκεί, γίνεται αναφορά στην Αγία και στο ότι από αυτήν έβγαλε ο Ιησούς «επτά δαιμόνια».

Όλες αυτές οι διηγήσεις περιπλέχτηκαν και τα παραπάνω διαφορετικά πρόσωπα ταυτίστηκαν με αυτό της Μαρίας της Μαγδαληνής.

Στα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα ο Πάπας Άγιος Γρηγόριος Α’, σε μία ομιλία του φαίνεται να ταυτίζει τις τρεις γυναίκες σε ένα πρόσωπο (την ιερόδουλη, την αδερφή του Λαζάρου και τη Μαρία Μαγδαληνή). «Αυτή που ο Λουκάς αποκαλεί αμαρτωλή γυναίκα, αυτή που ο Ιωάννης αποκαλεί Μαρία, πιστεύουμε ότι είναι η Μαρία απ’ την οποία βγήκαν τα επτά δαιμόνια σύμφωνα με τον Μάρκο. Και τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα επτά δαιμόνια, αν όχι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα;»

Κατά την ορθόδοξη εκκλησία, η ταύτιση της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με την αμαρτωλή γυναίκα του Ευαγγελίου αποτελεί βλάσφημο λόγο εναντίον της. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος επισημαίνει ότι η πόρνη που μετανόησε περιγράφεται στα Ευαγγέλια αλλά ήταν μια άλλη γυναίκα, που ουδεμία σχέση έχει με τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Για την ορθόδοξη εκκλησία η Μαρία η Μαγδαληνή υπήρξε δια βίου παρθένος και ένα απόλυτα σεβαστό πρόσωπο.

Ήταν μία από τις πιστότερες ακολούθους του Ιησού. Η Μαρία Μαγδαληνή εμφανίζεται ξανά στη Σταύρωση. Μετά την αποκαθήλωση, ήταν μία απ’ τις γυναίκες που άλειψαν το σώμα του Χριστού με μύρο και ήταν η πρώτη που Τον είδε μετά την Ανάσταση. Και οι τέσσερις Ευαγγελιστές την αναφέρουν ως μάρτυρα της Αναστάσεως (στα χωρία Ματθαίου 28:1-10, Μάρκου 16:1-8, Λουκά 23:55-24:11, Ιωάννη 20:1-18) και δύο (Μάρκος και Ιωάννης) ως απόστολο των αποστόλων, οι οποίοι μάλιστα, δε την εμπιστεύθηκαν αμέσως.

Η ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής περιπλέκεται περισσότερο στα απόκρυφα Ευαγγέλια. Ειδικά στο λεγόμενο Ευαγγέλιο του Φιλίππου, που αποδίδεται στο μαθητή του Ιησού, Φίλιππο, αναφέρεται ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν η σύντροφος του Ιησού. Εκεί γράφεται για τον Ιησού: «[…]Μαρία λεγόταν η αδελφή του και η μητέρα του και η σύζυγος του», «Η σύζυγος του ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς την αγάπησε πολύ […]», «Την αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους μαθητές και την φιλούσε συχνά στο στόμα».

Σύμφωνα με την Elaine Pagels, καθηγήτρια θρησκειολογίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Η νύξη περί ερωτικής σχέσης μεταξύ του Ιησού και της Μαρίας της Μαγδαληνής μπορεί να υπονοεί μια μυστικιστική επαφή· η ιστορία μας αποκαλύπτει πως οι μυστικοί πολλών παραδόσεων επέλεξαν σεξουαλικές μεταφορές για να περιγράψουν εμπειρίες τους».

Να σημειώσουμε πως τα απόκρυφα Ευαγγέλια δεν θεωρούνται έγκυρα ούτε από την Ορθόδοξη, αλλά ούτε και από την Καθολική Εκκλησία.

Σύμφωνα με την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά την Ανάληψη Του Χριστού και την ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή εξακολούθησε να υπηρετεί το ευαγγελικό κήρυγμα. Έπειτα ταξίδεψε και κατέληξε στην Έφεσο, κοντά στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και πέθανε. Η εκκλησία την τιμά ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου (ημέρα ανακομιδής των λειψάνων της). Επίσης την συνεορτάζει μαζί με τις άλλες Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή των Μυροφόρων).

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Νένα Πασβάντη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *