H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

στις

Ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1951 στην Γένοβα. Ήταν θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς, και όλοι τον γνωρίζουν γιατί το 1492 ανακάλυψε την Αμερική. Ο πατέρας του, Δομίνικος Κολόμβος ανήκε στην μεσαία τάξη και δούλευε στη Γένοβα και στη Σαβόνα. Η μητέρα του Κολόμβου ονομαζόταν Σουζάνα Φονταρόσσα και τα αδέρφια του Βαρθολομαίος, Τζιοβάννι Πελεγκρίνο και Γιάκομος.

Ο Κολόμβος ποτέ δεν έγραψε στη μητρική του γλώσσα. Σε ένα από τα κείμενά του ο Κολόμβος ισχυρίζεται ότι πήγε στη θάλασσα σε ηλικία 10 ετών. Το 1470, η οικογένεια του Κολόμβου μετακόμισε στη Σαβόνα.

Κάτω από την κυριαρχία της μογγολικής αυτοκρατορίας στην Ασία, οι Ευρωπαίοι είχαν πρόσβαση στην Ινδία και την Κίνα μέσω ενός ασφαλούς περάσματος, τον λεγόμενο «Δρόμο του μεταξιού». Έτσι, οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να προμηθεύονται πολύτιμα και χρήσιμα αγαθά όπως μετάξι, μπαχαρικά και οπιούχα. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, το πέρασμα αυτό έγινε δύσκολα προσβάσιμο και επικίνδυνο. Τότε οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι αναζήτησαν τρόπο να φτάσουν στην Ασία πλέοντας γύρω από την Αφρική. Σημαντικό επίτευγμα θεωρήθηκε όταν ο Βαρθολομαίος Ντιάζ έφτασε επιτυχώς στο Ακρωτήρι Καλής Ελπίδας (στη σημερινή Νότια Αφρική). Παράλληλα τα αδέρφια του Κολόμβου είχαν επινοήσει ένα διαφορετικό σχέδιο για να φτάσουν στις Ινδίες (τότε σήμαινε όλη η νότια και ανατολική Ασία) μέσω του Ατλαντικού.

Στα τέλη του 15ου αιώνα, με την βοήθεια έμπειρων καπετάνιων του Πάλος, ο Κολόμβος ναυτολόγησε διάφορους έμπειρους ναύτες και μη, μπροστά στην προοπτική της διάσχισης του Ατλαντικού, ναυτικούς του λιμανιού του Πάλος και στις 3 Αυγούστου 1492 αναχώρησε με τον στολίσκο του από εκεί για τα Κανάρια Νησιά, κτήση τότε και τώρα της Ισπανίας. Από τα Κανάρια, δίνοντας βάση σε έναν χάρτη του Τοσκανέλι, πίστευε ότι θα μπορούσε πιο εύκολα -και χρησιμοποιώντας τους εκεί ανέμους πιο γρήγορα- να προσεγγίσει στην Ιαπωνία για την οποία είχε μιλήσει ο Μάρκο Πόλο αλλά η ύπαρξη της αμφισβητούταν στην Ευρώπη. Από κει και πέρα ήξερε ότι η ηπειρωτική Ασία δεν θα ήταν μακριά.

Ήθελε να κάνει δηλαδή το αδύνατο δυνατό και να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας τη σφαιρικότητα της Γης. Σκάρωσε λοιπόν χάρτες, έσπασε αυγά, ζήτησε χορηγίες, γνώρισε απογοητεύσεις και δοκιμασίες, αυτός όμως ήταν σίγουρος για την ορθότητα του σχεδίου του.

Και αφού έπεισε εντέλει τη βασίλισσα της Ισπανίας να του χορηγήσει τρία πλοία, έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου του 1492 στον Νέο Κόσμο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το πρώτο του ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1476 λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή, καθώς η εμπορική αποστολή δέχτηκε την επίθεση Γάλλων κουρσάρων στα ανοιχτά των ακτών της Πορτογαλίας. Το πλοίο του παραδόθηκε στις φλόγες και ο ίδιος αναγκάστηκε να κολυμπήσει μέχρι τις ακτές της Πορτογαλίας, γεγονός που θα τον φέρει στη Λισαβόνα.

Στη Λισαβόνα λοιπόν θα εγκατασταθεί προσωρινά και θα παντρευτεί τη Felipa Perestrello, με το ζευγάρι να αποκτά σύντομα έναν γιο, τον Diego (γύρω στα 1480). Η σύζυγος πέθανε όμως λίγο αργότερα και ο Κολόμβος μετακόμισε στην Ισπανία, όπου και θα γεννηθεί ο δεύτερος γιος του, Fernando (1488), καρπός εξώγαμου δεσμού με την Beatriz Enriquez de Arana.

Ο Κολόμβος συμμετείχε ως ναυτικός σε αναρίθμητες αποστολές στην Αφρική, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τα ρεύματα αλλά και τους παραδομένους θαλάσσιους δρόμους της εποχής. Η μουσουλμανική κυριαρχία όμως στον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού» (μέσω Μέσης Ανατολής) έκανε τις εμπορικές οδούς προς Κίνα και Ινδία επικίνδυνες και δύσκολες, γι’ αυτό και ο Κολόμβος βάλθηκε να σκαρώσει έναν νέο δρόμο προς τα δυτικά, μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.

Με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, που θα αποδεικνύονταν φυσικά λάθος, υπολόγισε την απόσταση σαφώς μικρότερη απ’ όσο πραγματικά ήταν, σκαρώνοντας νέους χάρτες με βάση τις θεωρίες Αράβων γεωγράφων και αστρονόμων. Όπως κι αν ήταν πάντως, οι ειδικοί της εποχής συμφώνησαν τελικά πως -θεωρητικά τουλάχιστον- ο δυτικός δρόμος προς τις Ινδίες ήταν μια καλή πιθανότητα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Οι περιπέτειες του Κολόμβου να βρει χρηματοδότη για την αποστολή του ήταν παροιμιώδεις: αφού του αρνήθηκε τα τρία καράβια που ζητούσε ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης Β’, στη δούλεψη του οποίου είχε βρεθεί ο Κολόμβος, ο θαλασσοπόρος έφερε το φιλόδοξο πλάνο του στη Γένοβα και κατόπιν στη Βενετία, για να γνωρίσει την ίδια αμείλικτη άρνηση.

Η επιδίωξη των σκοπών του θα τον φέρει στην αυλή του ισπανικού στέμματος το 1486, στον Φερδινάνδο της Αραγονίας και την Ισαβέλα της Καστίλης. Οι ναυτικοί σύμβουλοι του στέμματος απέρριψαν όμως την παράτολμη πρόταση του Κολόμβου και ο ίδιος εισέπραξε άλλο ένα εμφατικό «όχι».

Η ιδέα του όμως είχε σπείρει το γονίδιο της αμφιβολίας στα μυαλά του βασιλικού ζεύγους, γι’ αυτό και κράτησαν τον Κολόμβο δίπλα τους ως ακόλουθο. Οι σκέψεις τους ήταν όμως επικεντρωμένες στον πόλεμο με τους Μαυριτανούς, γεγονός που είχε εξαντλήσει οικονομικά την Ισπανία, το ταξίδι του Κολόμβου έπρεπε λοιπόν να περιμένει.

Ο ίδιος δεν έχανε βέβαια τον καιρό του και μελετούσε ακούραστα χάρτες και εναλλακτικές διαδρομές, ερχόμενος πάντα σε συγκρούσεις με τους ναυτικούς συμβούλους του στέμματος. Η στιγμή που περίμενε ήρθε τον Ιανουάριο του 1492, όταν τα ισπανικά στρατεύματα κατέλαβαν τελικά το τελευταίο μουσουλμανικό οχυρό της Γρανάδας και η χώρα πήρε μια μεγάλη ανάσα από τον αραβικό κίνδυνο: το βασιλικό ζεύγος συμφωνεί τότε να χρηματοδοτήσει την αποστολή αυτοκτονίας του Κολόμβου!

Στη συμφωνία περιλαμβάνονταν ευνοϊκότατοι όροι για τον ίδιο: στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο επιτυχίας του ταξιδιού του, ο Κολόμβος θα ονομαζόταν ναύαρχος του ωκεανού, θα διοριζόταν αντιβασιλέας των εδαφών που θα ανακάλυπτε και θα έπαιρνε το 1/10 από τα πλούτη που θα έβρισκε εκεί.

Κι έτσι, τον Αύγουστο του 1492, ο Κολόμβος εγκατέλειψε την Ισπανία (από τα Κανάρια Νησιά) μέσα στη ναυαρχίδα «Santa Maria», με δύο ακόμα καραβέλες, την «Pinta» και τη «Niña», να τον ακολουθούν. Κάπου 36 μέρες μετά, σύμφωνα με το ημερολόγιο του καταστρώματος, μέσα από συνεχείς κινδύνους και απειλούμενες ανταρσίες, ο Κολόμβος και μια χούφτα από το πλήρωμά του έβαλαν πόδι σε ένα νησάκι στις σημερινές Μπαχάμες, το οποίο ονόμασε Σαν Σαλβαδόρ και το διεκδίκησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος.

Εκεί συνάντησαν τους φιλικούς ιθαγενείς, που έσπευσαν να ανταλλάξουν δώρα με την ισπανική αποστολή, δίνοντας στον Κολόμβο και τους άντρες του βαμβάκι, δόρατα, παπαγάλους, γυάλινες χάντρες, αν και τα βλέμματα των ευρωπαίων ναυτών καρφώθηκαν ωστόσο στα χρυσαφένια κοσμήματα που φορούσαν οι γηγενείς.

Σειρά είχε κατόπιν, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς τα δυτικά, η Κούβα και η Αϊτή (που ο Κολόμβος ονόμασε Ισπανιόλα, από κοινού με τον Άγιο Δομίνικο), όπου συναντήθηκε με τους φυλάρχους και εγκαθίδρυσε εμπορικούς δεσμούς. Η ναυαρχίδα του όμως, το «Santa Maria», ναυάγησε σε ύφαλο στα ανοιχτά της Ισπανιόλας, με τους άντρες του Κολόμβου και τους ιθαγενείς να περισώζουν ό,τι μπορούσαν και με το ξύλο από το καράβι να χτίζουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στο νησί!

Ο οικισμός Villa de la Navidad («Χριστουγεννιάτικη Πόλη») γεννήθηκε, με τον Κολόμβο να αφήνει 39 άντρες του εκεί να τον προσέχουν και να βάζει δώρα και ελπίδες στα εναπομείναντα καράβια με κατεύθυνση την Ισπανία. Ήταν πεπεισμένος ότι η εξερευνητική του αποστολή είχε καταπλεύσει στην Ασία!

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Επιστρέφοντας στην Ισπανία το 1493 ως θριαμβευτής, ο Κολόμβος παρέδωσε στο στέμμα τη λαμπρή μεν, σχετικά υπερβολική δε, έκθεσή του με τα πεπραγμένα στη θάλασσα, γινόμενος δεκτός με τιμές στη βασιλική αυλή!

Την ίδια χρονιά θα ξανασαλπάρει για τον Νέο Κόσμο, εξερευνώντας εξονυχιστικότερα το αρχιπέλαγος της Καραϊβικής και ανακαλύπτοντας περισσότερα νησιά. Επιστρέφοντας ωστόσο στην Ισπανιόλα, είδε με αποτροπιασμό τον οικισμό κατεστραμμένο και τους άντρες του σφαγιασμένους, από τις συγκρούσεις που είχαν εν τω μεταξύ ξεσπάσει μεταξύ ισπανών κατακτητών και αυτοχθόνων: αψηφώντας τότε τις επιταγές της βασίλισσας που θεωρούσε τη δουλεία προσβλητική, ο Κολόμβος εγκαθίδρυσε πολιτική καταναγκαστικής εργασίας στο νησί, εξαναγκάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό να ξαναχτίσει τον οικισμό και να εξερευνήσει το νησί για χρυσάφι.

Όσο κι αν οι προσπάθειές του κατέληξαν σε μικροποσότητες χρυσού, το μίσος για τον δυτικό είχε εγκαθιδρυθεί στον γηγενή πληθυσμό! Ο Κολόμβος άφησε στο νησί ως τοποτηρητές τον αδερφό και τον γιο του Diego και περιηγήθηκε για λίγο στα μεγαλύτερα νησιά της Καραϊβικής, πείθοντας περαιτέρω τον εαυτό του ότι αυτά έπρεπε να είναι τα νησιά που περιέβαλαν την Κίνα.

Και μόνο στο τρίτο του ταξίδι θα έφτανε επιτέλους στην ηπειρωτική χώρα, εξερευνώντας τον ποταμό Ορινόκο στη σημερινή Βενεζουέλα. Η κατάσταση στην Ισπανιόλα είχε όμως ξεφύγει, με τους Ισπανούς αποίκους να έχουν επαναστατήσει κατά της εξουσίας του Κολόμβου, θεωρώντας ταυτοχρόνως ότι είχαν εξαπατηθεί από τις δηλώσεις του για πλούτη και τιμές.

Το ισπανικό στέμμα απέστειλε βασιλικό αξιωματούχο ως κυβερνήτη της Ισπανιόλας και συνέλαβε τον Κολόμβο, αποστερώντας του κάθε εξουσία: ο ίδιος θα βρεθεί αλυσοδεμένος στα αμπάρια του καραβιού που τον μετέφερε στην Ισπανία για να δικαστεί!

Και βέβαια, όσο και αν οι κατηγορίες εναντίον του σύντομα θα απορρίπτονταν, το κακό είχε γίνει: ο Κολόμβος έχασε δια παντός τους τίτλους του ως κυβερνήτης των Ινδιών και τα πλούτη του απαλλοτριώθηκαν από το στέμμα. Ο ίδιος δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη: κατάφερε να πείσει τον βασιλιά Φερδινάνδο ότι ένα τελευταίο ταξίδι θα του έφερνε τα αμύθητα πλούτη που του είχε υποσχεθεί εξαρχής ο θαλασσοπόρος!

Κι έτσι, το 1502, ο Κολόμβος ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Αμερική, περιδιαβαίνοντας τις ανατολικές ακτές της Κεντρικής Αμερικής, στην αποτυχημένη του προσπάθεια να βρει θαλάσσιο πέρασμα προς τον Ινδικό Ωκεανό. Καταιγίδα όμως διέλυσε ένα από τα πλοία του και καθήλωσε το πλήρωμα στην Κούβα, με τους ντόπιους, αηδιασμένους από την εξουσία των Κονκισταδόρων και την εμμονή τους με τον χρυσό, να αρνούνται να τους δώσουν ακόμα και φαγητό.

Σε μια στιγμή δαιμόνιας έμπνευσης, ο Κολόμβος αποφασίζει να τιμωρήσει τους αυτόχθονες κλέβοντάς τους το φεγγάρι! Συμβουλευόμενος τα αστρονομικά κιτάπια του, στις 29 Φεβρουαρίου 1504 συνέβη τελικά η έκλειψη σελήνης και οι πανικοβλημένοι γηγενείς συμφωνούν αυτομάτως να συνεχίσουν τις εμπορικές σχέσεις με τους Ισπανούς.

Η αποστολή διάσωσης από την Ισπανιόλα έφτασε πάνω στην ώρα τον Ιούλιο και μέχρι τον Νοέμβριο ο Κολόμβος και οι άντρες του είχαν επιστρέψει στην Ισπανία…

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, έγινε δεκτός με ψυχρότητα, αφού ούτε αυτή τη φορά είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αμύθητα πλούτη. Στα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κολόμβος πάλεψε να ανακτήσει τους τίτλους του και τον Μάιο του 1505 κατάφερε να πάρει πίσω κάποια από τα πλούτη του, αν και όχι τα αξιώματά του. Ο μεγάλος περιηγητής πέθανε στις 20 Μαΐου 1506 πιστεύοντας ότι είχε ανακαλύψει μια πιο σύντομη οδό για την Ασία. Αυτό που κατάφερε ωστόσο είναι να παραδώσει την Αμερική στις αδηφάγες βουλές της αποικιοκρατικής Ευρώπης…

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Σουζάνα Μπάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *