ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

στις

Ο βασιλιάς, Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) προστατεύεται από τους 8.000 πήλινους στρατιώτες εδώ και 2000 χρόνια. Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Κίνας που έχει ενταχθεί και στην UNESCO ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Σιάν της Κίνας.
Ποια είναι η ιστορία όμως του μνημείου και ποιος ο βασιλιάς;
Όλα ξεκίνησαν με τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ ο οποίος από το 221 π.Χ. είχε ενώσει τις πολιτείες που θεωρούνταν μαχόμενες σε μια χώρα και έτσι έδωσε και το όνομα του. Έγινε αυτοκράτορας σε ηλικία 13 ετών και πέθανε αρκετά νέος, σε ηλικία 49 ετών. Η νέα πρωτεύουσα με όνομα Σιάν Γιανγκ περιλάμβανε πολυτελείς κατοικίες αρχόντων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων με κήπους, που ενώνονταν μεταξύ τους με γέφυρες.
Οι ενέργειες του αυτοκράτορα όσον αφορά την εξουσία του, είχαν σχέση με την οργάνωση της αυτοκρατορίας και την ολοκλήρωση του Σινικού Τείχους. Το 618 μ.Χ. ονομάζεται Τσανγκ Αν, πρωτεύουσα της δυναστείας Τανγκ του Μέσου Βασιλείου, όπου και παρέμεινε για 13 δυναστείες Κινέζων αυτοκρατόρων. Ήταν το σημείο εκκίνησης για τον Δρόμο του Μεταξιού και η πρώτη κινεζική πόλη που άνοιξε τα σύνορα στους ξένους. Ο πληθυσμός ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους, δίνοντας της έτσι τον τίτλο της «μεγαλύτερης πολιτείας του κόσμου». Σήμερα, το Σιάν είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί, μεγαλύτερη πόλη στη Βορειοδυτική Κίνα, και οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Ως εμπορικό κέντρο συναλλάσσεται με περισσότερες από 100 χώρες και περισσότερους από 180 ξένους επενδυτές και το αεροδρόμιό της είναι ένα από τα τέσσερα βασικά της χώρας.
Ο αυτοκράτορας επειδή φοβόταν τον θάνατο, ξεκίνησε να χτίζει το δικό του μαυσωλείο. Χτισμένη σύμφωνα με τους γεωμαντικούς κανόνες, η νεκρική αίθουσα ήταν οριοθετημένη σε χάρτη της χώρας όπου χυμένα μέταλλα παρίσταναν τα ποτάμια της, στην οροφή του θαλάμου τοποθετήθηκαν πετράδια αναπαριστώντας τον ουρανό με τα αστέρια. Επίσης, είχαν τοποθετηθεί ομοιώματα όλων εκείνων που απολάμβανε ο αυτοκράτορας όσο ήταν ζωντανός, συνήθεια που σε παραλλαγή της (καίγοντας χάρτινες φωτογραφίες των υπαρχόντων του εκλιπόντος) εφαρμόζεται ως σήμερα στην Κίνα.
Ενας τύμβος σε σχήμα πυραμίδας μας φανέρωσε στοιχεία όπως και ότα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 βρέθηκαν πήλινα αγάλματα, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν κάποιο ταφικό μνημείο. Οι πρώτοι πήλινοι στρατιώτες βρέθηκα το 1974, όταν αγρότες της περιοχής άνοιξαν αρδευτικό πηγάδι. Υπολογίζεται ότι 700.000 άτομα εργάστηκαν 38 χρόνια για να κατασκευαστεί ο πήλινος στρατός.
Σχετικά με τον πήλινο στρατό, ο χώρος ανασκαφής τους βρίσκεται σε απόσταση 1.500 μέτρων από το μαυσωλείο του αυτοκράτορα. Αποτελείται από τρία σκάμματα. Το πρώτο είναι το μεγαλύτερο, καθώς περιλαμβάνει περίπου 6.000 πήλινους στρατιώτες και άλογα από τους συνολικά 8.000 που έχουν αποκαλυφθεί. Είναι τοποθετημένοι σε σειρές σε θέση μάχης και ανάμεσά τους υπάρχουν χωμάτινα τείχη ύψους 2,5 μέτρων. Ο καθένας έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και η αμφίεσή του δηλώνει τη φυλή και την καταγωγή του. Ανάμεσα τους είναι και γυναικείες φιγούρες. Επίσης, θυμίζουν επαγγελματία πυγμάχο. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εργαλεία προκειμένου να δοθεί έμφαση στις λεπτομέρειες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που ξεχωρίζουν από άγαλμα σε άγαλμα. Από το σχήμα του προσώπου τους καταλαβαίνει κανείς την εθνότητα που εκπροσωπούσαν και το ύψος τους διαφέρει από άγαλμα σε άγαλμα.
Την περίοδο όπου τοποθετήθηκαν ο πηλός ήταν ζωγραφισμένος. Σήμερα όμως μόνο ελάχιστα ψήγματα βαφής μάς δείχνουν πώς περίπου έδειχναν. Ακόμη, έχουν βρεθεί χιλιάδες αληθινά, από τα οποία κάποια εξακολουθούν να είναι κοφτερά και λαμπερά, αν και ήταν θαμμένα πάνω από 2.000 χρόνια. Πρόκειται για ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι επί δυναστείας Κιν η μεταλλουργία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο.
Το δεύτερο σκάμμα αποκαλύφθηκε το 1976 με άρματα και αγάλματα που ανήκαν στο ιππικό και το 1994 το κοινό είχε το δικαίωμα εισόδου. Στο τρίτο σκάμμα αποκαλύφθηκαν 68 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που ξεχωρίζουν από την αμφίεση και ένα στρατιωτικό άρμα. Το 1980 ανασκάφτηκαν δύο μεταλλικές άμαξες με άλογα στα 20 μέτρα δυτικά από το μαυσωλείο, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο μαζί με τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του πήλινου στρατού. Οι φιγούρες είναι μικρές και φθηνές και αυτό γιατί ο αυτοκράτορας τα ήθελε πιο συντηρητικά με πέτρινες στολές και σκάλιζαν την κάθε πλάκα ξεχωριστά και τις ένωναν με τις υπόλοιπες μέσω μεταλλικών κλωστών.
Για ποιον λόγο χρειαζόταν ο αυτοκράτορας έναν τόσο μεγάλο στρατό;
Σύμφωνα με τον καθηγτή Robin D.S. Yates του πανεπιστημίου McGill , τον χρειαζόταν για να προστατεύει το πνεύμα του και τον τάφο του από τα πνεύματα των στρατιωτών που είχε σκοτώσει κατά τη διάρκεια της εξουσίας του.
Σημαντικό είναι ότι κάποια αγάλματα από τον Πήλινο στρατό φιλοξένησε η Εθνική Πινακοθήκη τα οποία και μπορούσε να τα επισκεφθεί ο κόσμος και να τα δει. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο που βρίσκονται στο Σιάν φιλοξενούν διαρκώς πολλούς τουρίστες καθώς εκεί μπορούν να μάθουν αναλυτικά για την ιστορία του αυτοκράτορα και του πήλινου στρατού. Η Κίνα αντιμετωπίζει τον πήλινο στρατό ως Μέκκα, δηλαδή με σεβασμό και θαυμασμό.
Το 2016 ανακοινώθηκε από αρχαιολόγους της Κίνας ότι η μελέτη των αγαλματιδίων δείχνει στοιχεία ελληνικά. Ειδικότερα, κατά την περίοδο που ζούσε ο αυτοκράτορας, τον 3ο αιώνα π.Χ., οι Κινέζοι ήρθαν σε επαφή με Έλληνες γλύπτες οι οποίοι είτε σχεδίασαν τον πήλινο στρατό είτε επηρεάστηκε η κατασκευή τους από την ελληνική νοοτροπία.
Η αποκάλυψη του πήλινου στρατού έχει θεωρηθεί ένα σημαντικό επίτευγμα του 20ου αιώνα όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για την περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον χώρο καθώς αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.Αν και είναι ένα από τα πιο δαπανηρά επιτεύγματα, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 8 θαύματα του κόσμου. Όλοι μιλούν με δέος και θαυμασμό για τον χώρο και κάθε επισκέπτης έχει τις καλύτερες εντυπώσεις, ειδικότερα όταν μαθαίνουν και την ιστορία που κρύβει ο πήλινος στρατός. Μέσω αυτού του αρχαιολογικού χώρου ζουν την ιστορία της Κίνας και τη μεταδίδουν από γενιά σε γενιά, στοιχείο που δείχνει τη ζωντάνια και τη διάρκεια του πολιτισμού τους.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Δήμητρα Τάγκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *