ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ

στις

Πριν γνωρίσουμε το μυθολογικό Ελληνικό πάνθεον,θα ήθελα να εξηγήσουμε την λέξη της λέξεως μυθολογία.Κατ’ αρχήν,είναι εντελώς εσφαλμένη η αντίληψη πως συνδέεται με μύθο,άρα με παραμύθι.Εν προκειμένω,η μυθολογία,είναι σύνθετη λέξη εκ του Μύστη+λόγος.Ο μύστης,είναι ο μυημένος,άρα ο γνώστης,εν αντιθέσει με την λέξη παρα+μύθι=κάποια φανταστική ιστορία.

Χάος,Γαία,Έρως,τα τρία βασικά στοιχεία.

Και οι τρεις μορφές,δεν έχουνε γεννηθεί η μια από την άλλη.Είναι «αυτογέννητες» και απέχουνε μόνον χρονικά,στη σειρά γέννησης τους.Από τους τρεις πρώτους Θεούς,ΜΟΝΟ ο Έρως δεν γεννά απογόνους.Αυτός ενώνει και ωθεί τις άλλες δυνάμεις σε δημιουργία.

Από το Χάος,γεννήθηκαν το Έρεβος και η Νύχτα και από την ένωση των δύο αυτών,ο Αιθέρας και η Ημέρα.

Η Γαία χωρίς ερωτική ένωση,γεννά μόνη της τον Ουρανό,που έχει ίδια έκταση με εκείνη.Γέννησε επίσης τα όρη και τον Πόντο.Έτσι η απαρχή του κόσμου,ξεκινάει από την Γαία.Παραχωρεί μέρος από τις εξουσίες της στον Ουρανό και τεκνοποιεί από το σπέρμα του τον Ωκεανό,τον Κοίο,τον Κρείο,τον Υπερίωνα,την Θεία,την Ρέα,την Θέμιδα,την Μνημοσύνη,την Φοίβη,την Τηθύα και τον Κρόνο.Εκτός από τους Τιτάνες,γέννησε τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες.

Ο Ουρανός,χάνει την εξουσία από τον Κρόνο ο οποίος του κόβει τα γεννητικά όργανα.Απο το αίμα του Ουρανού,γεννιούνται οι Ερινύες,οι Γίγαντες,οι Μελίες και από το σπέρμα του γεννητικού του οργάνου,η Αφροδίτη.

Ο Ουρανός,προφητεύει ότι ο Κρόνος,θα χάσει την εξουσία από κάποιο παιδί του και για τον λόγο αυτό,καταπίνει όποιο παιδί,γεννά η σύζυγος του,Ρέα.

Καταπίνει την Δήμητρα,την Εστία,την Ήρα,τον Άδη και τον Ποσειδώνα.

Όταν έρχεται η σειρά του Δία,η Ρέα,δίνει στον Κρόνο μια σπαργανωμένη πέτρα αντί του Διός και κρύβει το βρέφος στο Δίκταιον Άνδρον,ένα σπήλαιο στα ορεινά της νήσου Κρήτης.Όταν μεγαλώνει ο Ζεύς,αναγκάζει τον Κρόνο να βγάλει από την κοιλιά του,τα αδέλφια του και μετά από συγκρούσεις,ο Δίας,παίρνει την εξουσία και έτσι ξεκινάει η δυναστεία των Ολυμπίων Θεών,η τελευταία Θεϊκή δυναστεία.

Οι 12 Θεοί του Ολύμπου,είναι οι κύριοι Θεοί της Ελληνικής Μυθολογίας,ζούνε στην κορυφή τους όρους Ολύμπου και τους παραθέτω με την σειρά γεννήσεως

1.Η Εστία,ήτανε η μεγαλύτερη κόρη του Κρόνου και της Ρέας,γι’αυτό τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων και είναι προστάτιδα της οικογενείας

2.Η Αφροδίτη,η οποία αναδύθηκε από την Θάλασσα και ήτανε Θεά του έρωτα.

3.Ο Άρης,ο Θεός του Πολέμου,που εκπροσωπούσε την μανία και το παράλογο του Πολέμου μαζί με τους Γιούς του Δείμο και Φόβο,τους οποίους είχε αποκτήσει με την Αφροδίτη.

4.Ο Ερμής,ο αγγελιοφόρος που έφερνε μηνύματα σε Θεούς και ανθρώπους

5.Η Άρτεμις,δίδυμη αδελφή του Απόλλωνος,ήτανε παρθένα θεά της άγριας φύσεως και του κυνηγιού.

6.Ο Απόλλων,με 350 περίπου προσωνύμια και λατρείες ανά την Ελλάδα,γεννήθηκε από τον Δία και την Λητώ.

7.Ο Ήφαιστος,δύσμορφος,αλλά πανέξυπνος και εφευρετικός «κατασκεύασε»την πρώτη θνητή του Γυναίκα,την Πανδώρα και έφτιαξε τα ρομπότ: Τάλω(φρουρό της Κρήτης),τα Χρυσά κορίτσια και τα χάλκινα σκυλιά.

8.Η Δήμητρα,Θεά της γεωργίας,προστάτιδα των αγροτών,ήτανε αυτή που θέσπισε τα Ελευσίνια Μυστήρια,και από τις πλέον ακατάδεκτες στον έρωτα Θεές.

9.Η Αθηνά,Θεά της Σοφίας,της στρατηγικής και του πολέμου,με προσωνύμια, Παλάς και Ασσάνα.

10.Ο Ποσειδώνας,ο Θεός της Θαλάσσης,των ποταμών,πηγών και των πόσιμων υδάτων,γιος του Κρόνου και της Ρέας και Αδελφός τους Διός.Δεν ζούσε ποτέ στον Όλυμπο αλλά στην Θάλασσα.

11.Η Ήρα,αδελφή και σύζυγος του Διός,και κόρη του Κρόνου και της Ρέας.Προστάτιδα του γάμου και της γυναίκας.

12.Ο Δίας,ή Ζεύς,επί το Ελληνικότερον, είναι ο νεώτερος Υιός του Κρόνου και της Ρέας,μετεωρολογικός Θεός,ελεγκτής της αστραπής,του Κεραυνού και της βροχής.    

Τα εμβλήματα του,Ο Αετός και η αιγίς.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *