ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΙ

στις

Σύμφωνα με την Ελληνική αρχαιολογία στην Πατρίδα μας,συνέβησαν τρεις κατακλυσμοί,του Ωγύγου,του Δαρδάνου και του Δευκαλίωνος.

Ο πρώτος κατακλυσμός,συνέβη επι βασιλείας Ωγύγου και γι’ αυτό επήρε και το όνομα του.Τότε πλημμύρισε η Αττική και οι κάτοικοι της,άλλοι πνιγήκανε και άλλοι προλάβανε να την εγκαταλείψουνε.Αυτό έγινε επειδή ο Κηφισός ποταμός πλημμύρισε και έπνιξε την Αττική και την Βοιωτία(Παυσανίας Βοιωτικά Ε’ και Η’ σχολ. Απόλλων Γ’1177). Αναφέρεται πως εφάνη ένα παράξενο σημείο εις τον δίσκον της Αφροδίτης.Ο Fereret(αστρολόγος), περί το 1800,πίστευε πως κάποιος κομήτης και ουχί η Αφροδίτη,που πέρασε πολύ κοντά από την Γη,ήτανε η αιτία επειδή δημιούργησε μεγάλο παλιρροϊκό κύμα,προξενώντας την καταστροφή.

Ο κατακλυσμός αυτός,χρονολογείται την όγδοη εποχή,δηλαδή πριν 25000 χρόνια (προ εποχής). Ο εν λόγω κατακλυσμός συνέβη το τριακοστό έβδομο έτος της βασιλείας του.Γυναίκα του,ήτανε η Θήβη,κόρη του Διός και γέννησε τον Ελευσίνα και τις Πραξιδήκες.

Στην μετά κατακλυσμόν εποχή,δεν υπάρχουνε στοιχεία του τι συνέβη.Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο Γιος του Ωγύγου,έκτισε την Ελευσίνα,υπήρχε όμως και άλλη κωμόπολη με το όνομα Ελευσίνα και Αθήνα στην Βοιωτία,δίπλα στην Κωπαΐδα,η οποία καταστράφηκε από μεγάλη πλημμύρα,επί Κέκροπος.

Ο Δεύτερος κατακλυσμός,αυτός του Δαρδάνου,κατά τον Βιργίλιο και τον Πλάτωνα,ο Δάρδανος ήτανε Γιος του Κόρυθος ο οποίος ήτανε Αρκάδας και τον συγχέουν με τον Δία,άρα ήταν Υιός του Διός.Να σημειωθεί ότι τα έθιμα,οι Θεοί,τα Ονόματα και η Γλώσσα των Τρώων,ήτανε Πελασγικά, ίδια με αυτά των Αρκάδων Ελλήνων.

Για τον Κατακλυσμό,γνωρίζουμε ότι συνέβη μεγάλη πλημμύρα που σκέπασε τις πεδιάδες της Αρκαδίας και οι κορυφές των Όρεων,δεν ήτανε ικανές να θρέψουνε τους κατοίκους της.Πίσω έμεινε ο Δίμας, με ένα μέρος των Αρκάδων,ενώ ο Δάρδανος και ο Ιασίων,παίρνοντας τους υπόλοιπου Αρκάδες, πήγανε στην Σαμοθράκη όπου έκτισαν τον ναό των μεγάλων θεών όπου γινόντουσαν αργότερα τα Καβείρια μυστήρια.Επειδή όμως το νησί αυτό,δεν είχε την δυνατότητα να τους θρέψει,έμεινε πίσω μόνο ο Ιασίων με ορισμένους,ενώ ο Δάρδανος,πέρασε με τους περισσότερους εις την Μικράν Ασίαν. Με αυτό,συμφωνούνε και οι γενεές, δηλαδή ο Δάρδανος,ήτανε μια γενιά μετά τον Πάλλοντα,επειδή είχε πάρει την κόρη του ως σύζυγο. Από την γενεά του Δαρδάνου,έως αυτή του Έκτορος,μεσολαβήσαν 7 γενεές.Άρα ο Δάρδανος,πήγε πολύ πριν τον Τρωικό πόλεμο στην Μικρά Ασία, και ήτανε ο προπάτορας του.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τροία, αποκαλείτο και Ίλιον,εξ’ ου και το έπος Ομήρου Ιλιάδα.

Ο κατακλυσμός,του Δαρδάνου,συνέβη περί το 9000 π.Χ.

Ο κατακλυσμός του Δευκαλιώνος,ο οποίος ήτανε Έλλην, υιός του Προμηθέως και της Κλειμένης, κόρης του Άτλαντος,με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Επειδή οι απόγονοι των Τιτάνων,ήσαν ανάγωγοι όπως οι πρόγονοι τους,απεφάσισε ο Δίας,να εξολοθρεύσει το γένος τους.Το συμβούλιο,βρήκε σύμφωνους,όλους του θεούς.

Μαθαίνοντας το ο Προμηθεύς,ειδοποίησε τον Δευκαλίωνα έτσι ώστε να σωθεί αυτός και η σύζυγος του,η Πυρρά,η οποία ήτανε και Εξαδέλφη του. Ο Δευκαλίων,κατασκεύασε ένα πλοίο και μπήκε με την Πυρρά. Ο Δίας,τότε δημιούργησε βροχή για 9 μερόνυχτα,πλημμυρίζοντας τα περισσότερα μέρη της Ελλάδος,πνίγοντας ανθρώπους και ζώα,από τους οποίους γλίτωσαν ελάχιστοι επειδή κατέφυγαν εις τας κορυφάς των Ορέων. Ο Δευακλίων,πλέοντας για 9 μερόνυχτα,προσάραξε στον Άθωνα ή στην Δωδώνη.Σύμφωνα όμως με την παράδοση,στον Παρνασσό,όπου θυσίασαν στον Φυξίοντα Δία.Τότε ο Δίας,είπε στον Ερμή,να του ζητήσει τι επιθυμεί.Ο Ερμής,του ζήτησε ανθρώπους.Τότε,ο Δίας,του είπε να ρίχνουνε πέτρες και να γεννώνται παιδιά.Από τις Πέτρες του Δευκαλιώνος, αρσενικά και αυτές της Πυρράς, Θυληκά.

Έτσι εποικίσθη και εκπολιτίσθη εκ νέου η Ελλάς.Από εκεί βγαίνουνε και το «Λα-ος» και ονομάστηκε λαός,από την ρίζα «λα»,που σημαίνει Λίθος/πέτρα.

Ο Πίνδαρος,λέγει «το λίθινον γένος»(Ωγυγία τόμος Δ’,Αθανάσιος Σταγειρίτης).

Ο κατακλυσμός αυτός,έγινε περί το 5200 πχ.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *