ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

στις

Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε το δωδεκάθεο. Καθένας από τους θεούς, προστάτευε κάτι, όπως άλλωστε πληροφορούμαστε και από την Θεογονία του Ησιόδου αλλά και συμπερασματικά από διάφορα μνημεία λογοτεχνικά όπως τα Ομηρικά έπη. Πλην των 12 θεών, στον Όλυμπο, υπήρχαν και διάφορες άλλες θεότητες,δευτερευούσης σημασίας και οι οποίες έχουν συνδεθεί ποικιλοτρόπως με την σύγχρονη ζωή, όπως ο αστερισμός της Άρκτου, ο Γκιόνης το πτηνό,κλπ.
Το δωδεκάθεον έμεινε ως το 395 Μ.Χ, οπότε και με την βυζαντινή αυτοκρατορία,ο Χριστιανισμός,καθιερώθηκε οριστικά. Στις ημέρες μας, παρατηρούμε αρκετούς Έλληνες, να υιοθετούν το δωδεκάθεον ως πατρώα θρησκεία.
Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είχαμε ένα θεοκρατικό καθεστώς, βάσει του οποίου ο εκάστοτε αυτοκράτωρ,εθεωρείτο θεός. Βάσει αυτού του καθεστώτος λίγο ή πολύ, ολόκληρες εθνότητες κατεδιώχθησαν εξαιτίας των θρησκειών τους και ποικιλοτρόπως. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την απογύμνωση των Ελληνικών αρχαίων, πολλά από τα οποία κατακρατούνται ακόμη στην Ιταλία, τα περισσότερα εκ των οποίων στην ολυμπιάδα που είχε παρακολουθήσει ο ανισόρροπος Νέρων,από τον οποίο επίσης ξεκινήσανε και οι διωγμοί κατά των Χριστιανών,οι οποίοι εθεωρούντο εχθροί της ασφάλειας της ρωμαϊκής επικρατείας.Κυριότεροι διωγμοί,αναφέρονται του Αντωνίνου Πίου, του Δεκίου, του Δομιτιανού, του Διοκλητιανού με διάφορες αφορμές. Σταματήσανε το 311 Μ.Χ με την υπογραφή της ανεξιθρησκίας στο Μεδιόλανο (σημερινό Μιλάνο)από τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα,το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φυλάσσεται στο Άγιον Όρος. (Περί διωγμών Φαβιόλα).
Με την ολοένα μεγαλύτερη διάδοση του Χριστιανισμού,καθιερώθηκαν και 4 Πατριαρχεία, Κωνσταντινουπόλεως, Ρώμης, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Από καιρό εις καιρό, εμφανίστηκαν και διάφορες αιρέσεις (Αρειανισμός, μονοφυσιτισμός), ώσπου το 954, με υπαιτιότητα του Πάπα της Ρώμης Νικολάου Α’, επήλθε το σχίσμα, μιας και η παπική εκκλησία,διεκδικούσε εξουσία δυσανάλογη, με το αιτιολογικό, πως ο Άγιος Πέτρος, ήτανε ο πρώτος Πάπας της Ρώμης και ως εκ τούτου, οι πάπες, είχανε αλάθητο(!).
Σκληρά δοκιμάστηκε ο Χριστιανισμός στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε και είχαν σημειωθεί φριχτά κακουργήματα από τους απίστους για να ξεχάσουνε οι Έλληνες την Θρησκεία τους, όπως το παιδομάζωμα, η δήμευση περιουσιών μοναστηριών,αποκεφαλισμός πολλών που δεν αλλαξοπιστούσαν. Με όλα αυτά όμως, ο Χριστιανισμός, εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών από τις κυβερνήσεις της Ελλάδος,να τον εξαλείψουν με διάφορα πλάγια μέσα.
Από την άλλη, ο καθολικισμός, είναι υπεύθυνος για πάμπολλα εγκλήματα, εν εκ των οποίων τα περίφημα συγχωροχάρτια εξαιτίας των οποίων, ο Μαρτίνος Λούθηρος, το 1521 και αργότερα, ο Καλβίνος και ο Σβίγγλιος, κάνανε τους διαμαρτυρόμενους Χριστιανούς ή Προτεστάντες. Επίσης,μην αγνοούμε την τρομερή ιερά εξέταση που θανάτωσε πολλούς αθώους με την πυρά,τάχα για μαγείες,ενώ σκοπός,ήτανε η υφαρπαγή της περιουσίας των,από όπου και τα αμύθητα πλούτη του Βατικανού, τα οποία εμπλουτίζονται περισσότερο από πωλήσεις όπλων, εμπόριο οργάνων ανθρώπων (Βοσνία)κλπ.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *