ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

στις

Η Αρτεμισία, ήτανε θυγατέρα του Λυγδάμη, τυράννου της Αλικαρνασσού. Πλην αυτής της πόλης, διαφέντευε την Νίσυρο, την Κω και την Κάλυμνο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως, ήτανε μια πρόδρομος του Φεμινισμού, αφού κατόρθωσε να επιβληθεί τόσο πολύ που, έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδος υπό τον Ξέρξη με 5 πλοία και πολέμησε τόσο γενναία στην Σαλαμίνα, που ανάγκασε τον Ξέρξη να αναφωνήσει πως σήμερα οι γυναίκες γίνανε άντρες και οι άντρες γυναίκες. Η αλήθεια βέβαια, είναι κάπως διαφορετική, αφού το πλοίο που την είχε δεί να βυθίζει ο Ξέρξης, ήτανε συμμαχικό, Καλλυνδίτικο, από το οποίο, δεν σώθηκε κανείς, ούτε και ο επιβαίνων βασιλιάς τους, Δαμασίθυμος. Από αυτή την άποψη, η Αρτεμισία, στάθηκε πολύ τυχερή, λαμβάνοντας όμως υπόψη μας πως βύθισε το εν λόγω πλοίο που της έφραζε τον δρόμο μιας και υποχωρούσε, καταδιωκόμενη από Αθηναϊκή τριήρη, διαπιστώνουμε πως ήτανε αρκετά αδίστακτη στον πόλεμο, ενώ, ο Αθηναίος κυβερνήτης, βλέποντας αυτό, την είχε περάσει για πλοίο που αυτομόλησε και στράφηκε σε άλλα εχθρικά πλοία.
Από την αντικατασκοπεία τους οι Έλληνες, είχανε μάθει για την βασίλισσα και, επειδή, θεωρούσανε ντροπή να τους πολεμάει μια γυναίκα, οι Αθηναίοι, είχανε βάλει αμοιβή ένα τάλαντο (με μισό τάλαντο, φτιαχνότανε τριήρης), στον πλοίαρχο που θα την αιχμαλώτιζε.
Το οτι είχε μαθευτεί η υπαρξη γυναίκας στο περσικό εκστρατευτικό σώμα, πιθανότατα οφείλεται και στο γεγονός πως ο Ξέρξης από την πρώτη στιγμή, είχε εκτιμήσει τις στρατηγικές ικανότητας της βασίλισσας και την τοποθετούσε στην κορυφή των στρατηγών του, παρακάμπτοντας ακόμα και τον Μαρδόνι (Αρχιστράτηγο) και τον Υδάρνη (διοικητή των αθανάτων). Όπως ήτανε φυσικό, αυτή η κατάσταση, δημιουργούσε φοβερές εντάσεις, κυρίως υπόγειες, οι οποίες, ωφέλησαν την αντίσταση μας, μιας και η Αρτεμισία, ούσα διορατική, είχε συμβουλεύσει τον Ξέρξη να στείλει μια μικρή, ευέλικτη δύναμη στα στενά των Θερμοπυλών, όσο οι Έλληνες, ακόμα μαζεύανε στρατό για να έλθει ο βραδυκίνητος κύριος όγκος του στρατεύματος μετά, και δεύτερον, να μην ναυμαχήσει στα στενά της Σαλαμίνας. Φαίνεται πως και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με ραδιουργίες σατραπών και στρατηγών, ο Ξέρξης έπραξε τα αντίθετα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *