ΑΡΓΙΝΟΥΣΕΣ

στις

Οι Αργινούσες,είναι δύο ακατοίκητα νησάκια,κοντά στην Λέσβο, ο Άγανος και το Μακρονήσι. Το 406 π.Χ, έγινε η μεγαλύτερη ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων στην αρχαία εποχή, μεταξύ του Αθηναϊκού στόλου, αποτελούμενου από 155 πλοία και ηγέτη τον Κόνωνα και του Σπαρτιατικού, αποτελούμενου από 120 πλοία, με ηγέτη τον Καλλικρατίδα που είχε αντικαταστήσει τον Λύσανδρο.

Το χρονικό της ναυμαχίας:

Την Άνοιξη του 406, σε μια πρώτη ναυμαχία,οι Σπαρτιάτες νίκησαν τους Αθηναίους μπροστά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, βυθίζοντας 30 πλοία τους και πολιόρκησαν στενά το νησί. Δεδομένου πως τα εφόδια θα τελείωναν γρήγορα, οι Αθηναίοι, παίξανε το τελευταίο τους χαρτί. Πληρώσανε δύο τριήρεις με τους πλέον γερούς κωπηλάτες,να πάνε να ζητήσουν ενισχύσεις από τον Πειραιά, όπου και βρισκόταν ο κύριος όγκος του Αθηναϊκού στόλου. Η μια από τις δύο,τα κατάφερε. Ελλείψει ικανού προσωπικού,οι Αθηναίοι,πλήρωσαν τον στόλο τους με Ιππείς (ανώτερη τάξη των ευγενών) και δούλους. Σε ένα μήνα, ο στόλος, βρισκόταν σε θέση μάχης,απέναντι από τον Σπαρτιατικό.

Δεδομένης της σπουδής με την οποία είχε γίνει η ναυτολόγηση,ήταν η πρώτη φορά που οι Αθηναίοι υστερούσαν σε ποιότητα πληρωμάτων, παρά τις ενισχύσεις από τους Σάμιους συμμάχους. Έχοντας αυτό ως βάση, ο Καλλικρατίδας, αποφάσισε να αιφνιδιάσει τους Αθηναίου βράδυ, το σχέδιο του όμως ματαιώθηκε από κακοκαιρία,έτσι,ανέβαλε την επίθεση το πρωί.

Οι Σπαρτιάτες, προχώρησαν σε μονή γραμμή με σκοπό είτε να τρυπήσουν την Αθηναϊκή διάταξη, είτε, αν αποτύγχαναν, να την υπερφαλάγγιζαν.

Έμπειροι οι Αθηναίοι ηγέτες, αντιλήφθηκαν έγκαιρα το σχέδιο του εχθρού και παρατάχθηκαν σε 8 μοίρες με βάθος, ώστε να αποτρέψουν και τα δύο ενδεχόμενα. Η ναυμαχία, ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, οι Αθηναίοι όμως ήτανε πιο ανθεκτικοί σε θαλασσοταραχή και αυτό, έκλινε την πλάστιγγα προς αυτούς, ιδιαιτέρως δε όταν ο Καλλικρατίδας, έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε,α ναγκάζοντας τον σπαρτιατικό στόλο να τραπεί σε φυγή.

Στην ναυμαχία αυτή, οι Πελοποννήσιοι, χάσανε 70 τριήρεις αύτανδρες, οι δε Αθηναίοι 25 με ελάχιστους διασωθέντες,κάτι λογικό λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής.

Αυτό το στοιχείο, δεν εξέλαβαν υπ’ όψιν τους οι δικαστές και καταδίκασαν σε θάνατο τους 8 στρατηγούς μετά από μηχανορραφία του Θηραμένους που ορέγονταν την ναυτική ηγεσία, αμαυρώνοντας την επιτυχία και αφήνοντας ακέφαλο το ναυτικό τους που ήτανε και η τελευταία τους ελπίδα στον πόλεμο.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *