ΒΟΚΚΑΚΙΟΣ

στις

Ο Βοκκάκιος, ήταν μια από τις επιφανέστερες μορφές της Αναγεννήσεως. Ιταλός,γεννημένος στο Παρίσι το 1313, μαζί με τον Πετράρχη, θεωρείται ο θεμελιωτής του ουμανισμού. Τα πρώτα χρόνια του, ήτανε δυστυχισμένα, δεδομένου πως ο έμπορος πατέρας του δεν έβλεπε με καλό μάτι τις λογοτεχνικές κλίσεις του γιου του, εν αντιθέσει με την Γαλλίδα μητέρα του. Έτσι, το 1328,ο Βοκκάκιος, στάλθηκε από τον δεσποτικό πατέρα του στην Νεάπολη για να μάθει οικονομικά επιχειρήσεων στην εκεί τράπεζα των Μπάρντι. Το περιβάλλον που συνάντησε εκεί, τον επηρέασε βαθύτατα. Καρπός αυτής του της εμπειρίας, ήταν το αριστούργημά του: ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ, μέσα στο οποίο,συναντούμε τον χαρακτήρα της ΦΙΑΜΕΤΑΣ, μεγάλου του έρωτα από την αυλή εκεί.

Το 1340, ο Βοκκάκιος, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Φλωρεντία, εξαιτίας της χρεωκοπίας των Μπάρντι, πράγμα που είχε άμεσο αντίκτυπο και στον πατέρα του.

Τα πρώτα δέκα χρόνια από την επιστροφή του, ήτανε και τα πλέον γόνιμα, δεδομένου πως παρουσίασε μια σειρά έργων, μερικά εκ των οποίων θεωρούνται πως τα είχε ξεκινήσει από την Νεάπολη, όπως ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, ΤΟΝ ΦΙΛΟΚΑΛΟ, ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟ και την ΘΥΣΗΙΔΑ, με αποκορύφωμα ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ, το οποίο θεωρείται πως έφερε την αναγεννησιακή λογοτεχνία στο ίδιο επίπεδο με την αρχαιοελληνική.

Στα χρόνια αυτά, δεν ήταν πάντα στην Φλωρεντία. Τον απαντούμε στην Ραβένα (1345-1346) καθώς και στο Φορλί το 1347, ενώ επέστρεψε στην Φλωρεντία, ακριβώς πριν το ξέσπασμα του τρομερού λιμού του 1348-49.

Ένα χαρακτηριστικό του Πετράρχη, δείχνει την πελώρια φύσει παιδεία του, αυτό του απέραντου σεβασμού στους προγενέστερούς του,τους οποίους εκθείαζε σε κάθε ευκαιρία,όπως τον Δάντη Αλιγκιέρι.

Δυστυχώς, τα περισσότερά του χρόνια,παρά τις προσπάθειές του, κυλήσανε σε μεγάλη φτώχεια. Χαρακτηριστικό είναι πως είχε αναγκαστεί μέχρι και να κάνει δημόσιες αναγνώσεις των έργων του επί πληρωμή. Ο θάνατος του Πετράρχη, του κατ’ ουσίαν μέντορά του, ήτανε η χαριστική βολή και τον έστειλε φαρμακωμένο στον τάφο,το 1375 στο Τσερτάλντο.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *