ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

στις

Το εν λόγω μνημείο έχει διπλό νόημα: Αφενός μεν αποτελεί ένα μνημείο πεδίου μάχης, αφετέρου μνημείο αγνοουμένων. Τοποθετείται σε μικρή απόσταση από το χωριό Δοϊράνη και βρέχεται νοτιοανατολικά από την λίμνη της Δοϊράνης.

Παλαιότερα στην περιοχή αυτή βρίσκονταν τα γεωγραφικά όρια μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας ενώ στις μέρες μας συνορεύει με την Π.Γ.Μ.Δ. Το μνημείο, που φέρει το όνομα Doiran Military Cemetery, βρίσκεται σε ύψωμα το οποίο παλιά είχε την ονομασία Colonial Hill Cemetery No 2. Στη θέση του μνημείου συνέβη η μάχη της Δοϊράνης το 1917 και 1918. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Robert Lorimer. Στο κέντρο βρίσκεται ένας «πυλώνας» που έχει 12 μέτρα ύψος ενώ αριστερά και δεξιά τον κοσμούν 2 λαξευμένοι λέοντες και στεφάνι από τον Walter Gilbert. Γύρω από τον κεντρικό «πυλώνα» και σε τετραγωνική διάταξη υπάρχουν άλλες 4 κολόνες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα όλων των στρατιωτών αγνοουμένων και πεσόντων στην μάχη. Το κόστος του μνημείου καλύφθηκε από χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί και οι στρατιωτικοί κατά της διάρκεια της εκστρατείας. Τα «αποκαλυπτήρια» του μνημείου έγιναν στις 25 Σεπτεμβρίου του 1926 από τον στρατηγό Sir George Mcdonogh που συμμετείχε στον Βρετανικό Στρατό. Οι φρουροί του τιμήματος «παρασχέθηκαν» από το Βασιλικό Ναυτικό (από το ψήφισμα HMS του πλοίου) και τον Ελληνικό Στρατό. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ήταν ο Sir Frederic Kenyon. Στην διάρκεια των αποκαλυπτηρίων ο Mcdonogh εξέφρασε τις σκέψεις του Sir George Mcdonoghπου διετέλεσε ως διοικητής της Βρετανικής Δύναμης της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια του πολέμου, και ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων δήλωσε : «Ήταν ευχάριστο… να υπενθυμίσουμε τις πολλές φιλίες που σχηματίστηκαν τις ημέρες του πολέμου και την εκτίμηση και αγάπη με την οποία τα βρετανικά στρατεύματα κατείχαν τον λαό και τον στρατό της ευλογημένης γης της Ελλάδας στην οποία πολέμησαν και όπου πολλοί κοιμούνται τον τελευταίο ύπνο τους».

Στην εκδήλωση συμμετείχε το βρετανικό συγκρότημα Marine το οποίο έπαιξε τον ύμνο Abide with me, ακολούθησαν 2 λεπτά σιγής και κατόπιν κατάθεση στεφάνων από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Εύζωνες. Κάτω από τους λέοντες έχει 2 επιγραφές σε δύο γλώσσες’ στα ελληνικά και στα αγγλικά όπου αναφέρεται : «Σε λαμπρή μνήμη 418 αξιωματικών και 10.282 άλλων τάξεων της Βρετανικής Δύναμης της Θεσσαλονίκης που πέθανε στη Μακεδονία και τη Σερβία 1915-1918 και για τον εορτασμό 1.979 όλων των τάξεων που δεν έχουν γνωστό τάφο αλλά τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα πλαίσια. Έκαναν το καθήκον τους». Άλλη μια επιγραφή στο μνημείο αναφέρει : «Η γη στην οποία βρίσκεται αυτό το μνημείο είναι το δωρεάν δώρο του ελληνικού λαού για την αέναη μνήμη εκείνων της Βρετανικής Δύναμης της Θεσσαλονίκης που έπεσαν στον πόλεμο 1915-1918 και τιμήθηκε εδώ». Το μνημείο κατά καιρούς δέχτηκε αρκετό αριθμό επισκεπτών οι οποίοι είχαν την δυνατότητα από την κοινωνία του Αγίου Βαρνάβα για ξεναγήσεις στα μέρη όπου έγιναν οι μάχες της Θεσσαλονίκης και της Γκαλίπολης. Μάλιστα είχε γίνει αναφορά για το μνημείο και στους Times το έτος 1928. Τα καταγεγραμμένα ονόματα των πεσόντων στο μνημείο κοινοποιήθηκαν από την Imperial War Graves Commission το 1929 σε 2 «τόμους» και η κατασκευή αυτού του μνημείου κατέχει τον αριθμό 37. Το έτος 2014 ανακατασκευάστηκε και επισκευάστηκε η πέτρα. Στις 27/09/2015 «έληξαν»97 χρόνια από το τέλος της εκστρατείας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Ελληνικού Στρατού, το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας και Βρετανοί στρατιωτικοί. Από την πλευρά των Βρετανών επικεφαλής ήταν ο στρατηγός Κένιον, πρόεδρος της επιτροπής στρατιωτικών βρετανικών κοιμητηρίων και από ελληνικής πλευράς ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Πετμεζάς. Ακόμη παρέστη και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Άννα Κβάσνιακ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *