Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΤΥΡΟΥ

στις

Μετά τον θρίαμβο στην Ισσό,ο Μέγας Αλέξανδρος,ήτανε ελεύθερος να εξορμήσει κατά μήκος της ακτογραμμής ώστε να αποκλείσει τον περσικό στόλο από τα αγκυροβόλια του.Ζωτικής σημασίας,ήτανε η κατάληψη της Τύρου,μιας πόλης που ήτανε χτισμένη σε ένα νησάκι,όχι μακριά από την στεριά και με άριστη οχύρωση,ενώ είχε και εξαιρετικά ισχυρό στόλο.

Η πολιορκία της πόλης,ξεκίνησε τον χειμώνα του 332 π.Χ.Αρχικά,κατασκευάστηκε μια πρόσχωση,ένα είδος μώλου,μήκους 750 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων για να καλυφθεί η απόσταση από την στεριά έως τα τείχη της πόλης.Γιά να εξασφαλιστεί το έργο,ο Ελληνικός στόλος,απέκλεισε τα δύο λιμάνια όπου βρισκόταν ο στόλος των Τυρίων μετά από ναυμαχία.

Ο θεσσαλός μηχανικός Διάδης,κατασκεύασε σειρά πολιορκητικών μηχανών που προξένησαν σημαντικά ρήγματα στα τείχη,όχι όμως χωρίς απώλειες,αφού οι Τύριοι,με καταπέλτες,εκτόξευαν εύφλεκτα υλικά που κάψανε πλοία και πολιορκητικούς Κριούς.

Με όλα αυτά όμως,μετά 7 μήνες,ο Αλέξανδρος,διέταξε γενική έφοδο,η οποία και στέφθηκε από επιτυχία αφού το Ελληνικό πεζικό,ήτανε πολύ ανώτερο.Έτσι,επιβεβαιώθηκε και μια προφητεία του Προφήτη Ιερεμία που έλεγε πως η Τύρος,θα καταστρεφότανε από την γη της,προφανώς εννοώντας τον μώλο.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *