ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

στις

Λόγω της εγγύτητας με την Αλβανία,η περιοχή της Φλώρινας,δοκιμάστηκε σκληρά έως την απελευθέρωση της στις 7/11/1912. Οι Τούρκοι, μίσθωναν Αλβανούς (εν είδει δερβέναγα) για επιδρομές, ειδικά μετά την συνθήκη του Βερολίνου το 1878 για να καταπνίξουν κάθε ενέργεια των Ελλήνων για ελευθερία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1898 όταν οι Βούλγαροι,με την ανοχή της οθωμανικής αρχής,κάνανε επιδρομές για εκβουλγαρισμό του πληθυσμού.

Βάσει λοιπόν της διαμορφωθείσας κατάστασης,ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης,προχώρησε σε μυστική στρατολόγηση Ελλήνων για να διαφυλάξει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.Η Φλώρινα,συνεισέφερε λαμπρές μορφές.

1)Κώτας Χρήστος 1870-1905 από το χωριό Ρούλια(σήμερα Κώττας).Καταζητούμενος από το 1898,όταν σκότωσε τον Κασίμ Μπέη που τυραννούσε τους Φλωρινιώτες.Σχημάτισε ένοπλη ομάδα στο Βίτσι και το 1904,συνάντησε στην Αθήνα τον Παύλο Μελά του οποίου έγινε ξεχωριστός σύντροφος.Δεδομένων των γνώσεων του επί του ανάγλυφου της Μακεδονίας,οργάνωσε αποτελεσματικό εφοδιασμό των Μακεδονομάχων παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στον υποπρόξενο μας στο Μοναστήρι Ίωνα Δραγούμη.Αιχμαλωτίστηκε μετά από προδοσία των Βουλγάρων στο κρησφύγετο του και απαγχονίστηκε μετά από βασανιστήρια στο Μοναστήρι χωρίς να προδώσει κανένα μυστικό.Από το 1960,ο ανδριάντας του,βρίσκεται στην Φλώρινα.

2)Βαγγέλης από το Στρέμπενο(σήμερα Ασπρόγεια).Γεννήθηκε το 1876 και στην εφηβική του ηλικία,εργάστηκε ως χτίστης στην Κωνσταντινούπολη.Το 1897,πολέμησε εθελοντικά και το 1902,σχημάτισε ένοπλη ομάδα με κατοίκους από το Στρέμπενο και το γειτονικό Λέχοβο,αργότερα δε δέχθηκε και Κρήτες πολεμιστές.Νίκησε επανειλήμμενα τούρκους και κομιτατζήδες,δολοφονήθηκε όμως σε ενέδρα τον Μάϊο του 1904 όταν επέστρεφε από το Μοναστήρι όπου είχε βοηθήσει στην αθώωση δύο Ελλήνων κοντά στο χωριό Αετός.Το 1960,στήθηκε ανδριάντας του στον γενέθλιο τόπο του από τον Αθ.Μινόπουλο.

3)Γκουέλεβ από το τα Τύρσια(σήμερα Τρίβουνο).Αποσκιρτήσας στις Ελληνικές δυνάμεις της Ελευθερίας.

4)Γεώργης από το Νεγοβάνι(σήμερα Φλάμπουρο).

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *